ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές δεν πρέπει να τρώτε πριν τον ύπνο

Η υπνική άπνοια είναι μια σοβαρή διαταραχή του ύπνου η οποία συμβαίνει όταν η αναπνοή διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μάλιστα πολύ συχνά τα άτομα με υπνική άπνοια συχνά ροχαλίζουν δυνατά και η αναπνοή τους διακόπτεται τακτικά με αποτέλεσμα να ξυπνούν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξηγούν οι ερευνητές.

Έρευνα από το πανεπιστήμιο Flinders στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας απέδειξε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να βάλει φρένο στην υπνική άπνοια.

Υπνική άπνοια: Τι έδειξε έρευνα

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 14.000 συμμετέχοντες σε μια τακτική έρευνα στις ΗΠΑ για την υγεία και τη διατροφή.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας ανάλυση που διερευνά τη σχέση μεταξύ διατροφής και υπνικής άπνοιας, είπε ο επικεφαλής ερευνητής Yohannes Melaku.

Τα άτομα με δίαιτες που είναι υψηλότερες σε φυτικές τροφές είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να έχουν άπνοια ύπνου σε σύγκριση με εκείνους με τις χαμηλότερες ποσότητες φυτικών τροφών στη διατροφή τους.

Εκείνοι που έκαναν δίαιτα πλούσια σε ανθυγιεινά τρόφιμα φυτικής προέλευσης είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο από εκείνους που δεν έτρωγαν επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, επιδόρπια και αλμυρά τρόφιμα.

Η φυτική διατροφή φάνηκε πιο ισχυρή στο να μειώσει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας στους άνδρες.

Η ανθυγιεινή φυτική διατροφή προκάλεσε μεγαλύτερη αύξηση στον κίνδυνο των γυναικών για υπνική άπνοια.

“Η εξήγηση πιθανώς να είναι ότι μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά μειώνει τη φλεγμονή και την παχυσαρκία. Αυτοί είναι βασικοί παράγοντες στον κίνδυνο άπνοιας ύπνου. Δίαιτες πλούσιες σε αντιφλεγμονώδη συστατικά και αντιοξειδωτικά και χαμηλές σε επιβλαβή διατροφικά στοιχεία, μπορούν να επηρεάσουν την λιπώδη μάζα, τη φλεγμονή και ακόμη και τον μυϊκό τόνο. Όλα αυτά σχετίζονται με τον κίνδυνο υπνική άπνοιας”.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να μελετήσουν τις σχέσεις μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου υπνικής άπνοιας, καθώς και τις μακροπρόθεσμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ διατροφής και άπνοιας ύπνου.

Πηγή: healthday.com

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button