ΥΓΕΙΑ

Πόσους μπορούμε να πίνουμε την ημέρα

Ο καφές είναι ένα από τα δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Μάλιστα ο καφές έχει ευεργετική δράση για τον οργανισμό, καθώς λειτουργεί αντιοξειδωτική και προκαλεί νοητική εξέγερση. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Manuel Fernandez, από το Παιδονευρολογικό Ινστιτούτο της Ανδαλουσίας, η επίδραση του διαφέρει από άτομο σε άτομο.

«Εξαρτάται από το επίπεδο ρύθμισης των εκτελεστικών λειτουργιών. Οι λειτουργίες αυτές, εξηγεί, «είναι εκείνες του νευρικού μας συστήματος που μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε τις διαδικασίες αυτοελέγχου. Συγκεκριμένα, επηρεάζουν τον έλεγχο της προσοχής, των κινήσεων, των παρορμήσεων και των συναισθημάτων».

Καθώς η καφεΐνη έχει «μιμητική» επίδραση σε αυτούς τους νευροδιαβιβαστές, «σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις σωστές ποσότητες και υπό τις κατάλληλες συνθήκες, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των γνωστικών και συνολικών επιδόσεών μας» συμπληρώνει.

Καφές: Πόσους  μπορούμε να πίνουμε την ημέρα;

Σύμφωνα με τον Manuel Fernandez,«η ελάχιστη ποσότητα θα ήταν περίπου 250cc καφέ, δηλαδή ένα μεγάλο φλιτζάνι, η μέγιστη ποσότητα θα ήταν 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα». Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα άγχους, τόσο πιο εύκολα ο καφές μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, όπως αίσθημα ταραχής, νευρικότητα, ταχυκαρδία, τρέμουλο ή προβλήματα συγκέντρωσης».

 Δημιουργεί εξάρτηση;

Αν και η καφεΐνη θεωρείται ψυχοδιεγερτικό, είναι απίθανο να δημιουργήσει σε εξάρτηση, όπως τα ναρκωτικά. Αυτό που ισχύει είναι ότι «μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν τη βελτίωση της απόδοσης που παράγει η κατανάλωση καφεΐνης, οπότε αποφασίζουν να διατηρήσουν μια σταθερή πρόσληψη, χωρίς όμως να βιώνουν συμπτώματα στέρησης».

Να αφήσω το παιδί μου να αρχίσει να πίνει καφέ;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά να αποφεύγεται η κατανάλωση οποιουδήποτε είδους διεγερτικού ροφήματος, για περιλαμβάνει καφεΐνη «μέχρι την ηλικία των 12 ετών».

Επίσης ο Manuel Fernandez επισημαίνει ότι οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ, καθώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κύηση. «Η καθημερινή κατανάλωση μεταξύ 1 και 4 φλιτζανιών καφέ, σε υγιή άτομα, είναι επαρκής και μάλιστα ενδεδειγμένη από καθαρά βιολογική άποψη», αναφέρει η ειδικός και συμπληρώνει πως «Είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η ποσότητα αλλά και ο χρόνος κατανάλωσης του καφέ, καθώς ένα μόνο φλιτζάνι καφέ δεν είναι πάντα αρκετό», λέει

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button