Site icon Allgood.gr

Από 16 Ιουνίου πρόστιμα στα ανασφάλιστα οχήματα

kinisi stin athina.jpg

Στις 16 Ιουνίου ξεκινά η επιβολή προστίμων από την ΑΑΔΕ για τα ανασφάλιστα οχήματα μέσω διασταυρωτικού ελέγχου, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, στο πλαίσιο της ετήσιας συνδιάσκεψης των ασφαλιστών που πραγματοποιήθηκε για 25η χρονιά στην Υδρα.

Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 5113/2024 που προβλέπει πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ για τα οχήματα που είτε είναι ανασφάλιστα είτε δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ είτε και τα δύο.

Οπως αναφέρει ο νόμος, οι έλεγχοι θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο, ενώ ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περίπου 500.000

Εξάλλου, οι επικεφαλής των κορυφαίων εταιρειών της ασφαλιστικής αγοράς ζήτησαν μέτρα από την κυβέρνηση για τη θέσπιση των DRGs (Diagnosis Related Groups), δηλαδή τιμολογήσεων για συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις ή ασθένειες. Οπως τόνισαν, η τιμολόγηση των ιδιωτικών κλινικών είναι αυτή που φέρνει την αύξηση στα ασφάλιστρα, για την οποία διαμαρτύρονται – δικαίως – οι ασφαλισμένοι.

Αυξήσεις

Η συνέχιση της πολιτικής υπερχρέωσης των ιδιωτικά ασφαλισμένων ασθενών από τις ιδιωτικές κλινικές οδηγεί νομοτελειακά στην αύξηση των ασφαλίστρων προκειμένου να «βγαίνουν» οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, όπως ισχυρίζονται.

Οπως πρόσθεσαν, άλλωστε, ένα ενδεχόμενο ετήσιο πλαφόν στις αυξήσεις ύψους 7% – όπως έγινε φέτος μετά τις αντιδράσεις που έφερε ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ) του ΙΟΒΕ, ο οποίος και καταργείται – θα σήμαινε ότι η ασφαλιστική αγορά θα έπρεπε να κρατήσει περίπου 5 δισ. ευρώ ως εποπτικά κεφάλαια σε βάθος χρόνου.

 

Για τον νέο δείκτη, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ ανέφερε ότι «είναι σαν να αλλάζεις θερμόμετρο γιατί δεν σου αρέσει η θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο που έχεις».

Τέλος, οι ασφαλιστές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να δημιουργήσουν νέες κλινικές μέσω ΣΔΙΤ με τη συμμετοχή Δημοσίου και ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές στις υπηρεσίες υγείας, ωστόσο το θεσμικό πλαίσιο είναι προσώρας απαγορευτικό.

πηγή https://www.tanea.gr/

ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Πιο συγκεκριμένα, το πρόστιμο για τα επιβατικά αυτοκίνητα ανέρχεται στα 500 ευρώ, για τα δίκυκλα στα 250 ευρώ, ενώ για λεωφορεία και φορτηγά δημόσιας χρήσης φτάνει τα 1.000 ευρώ. Για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ επιβάλλεται επιπλέον πρόστιμο 400 ευρώ. Σε περίπτωση οφειλής τελών κυκλοφορίας, προστίθεται επιβάρυνση ίση με το ανεξόφλητο ποσό.

Η νομοθεσία προβλέπει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα σε περιπτώσεις υποτροπής: τα πρόστιμα διπλασιάζονται και συνοδεύονται από αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος. Η επιστροφή τους πραγματοποιείται μόνο με την επίδειξη ασφαλιστηρίου συμβολαίου ή δελτίου ΚΤΕΟ, καθώς και με την εξόφληση όλων των εκκρεμοτήτων.

Τρεις μήνες μετά την επιβολή του πρώτου προστίμου, θα πραγματοποιείται δεύτερος διασταυρωτικός έλεγχος. Αν διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του οχήματος εξακολουθεί να παρανομεί, οι αρχές θα αφαιρούν άμεσα την άδεια και τις πινακίδες, οι οποίες θα επιστρέφονται μόνο με την τήρηση της αυστηρής διαδικασίας συμμόρφωσης

πηγή https://www.proson.gr/

Exit mobile version