Δεν ενδιαφέρει τους ασφαλισμένους των ιδιωτικών προγραμμάτων υγείας, το αν για την εκτόξευση των ασφαλίστρων που καταβάλουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ευθύνονται τα υψηλά κόστη των ιδιωτικών κλινικών ή το ύψος των κεφαλαίων που δεσμεύονται ως εγγυήσεις από τις εποπτικές αρχές.
Δεν ενδιαφέρουν τους ασφαλισμένους τα «παζάρια» ανάμεσα στις ιδιωτικές κλινικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες για την αλλαγή του τρόπου εξόφλησης των πρώτων από τις δεύτερες.
Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ότι σήμερα βρίσκονται σε αδιέξοδο. Διότι όχι μόνο καταβάλουν υπερβολικά ασφάλιστρα, αλλά καλούνται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα κόστη της νοσηλείας τους και ακολούθως να περιμένουν να εισπράξουν μέρος του κόστους αυτού.
H στρέβλωση της αγοράς της ιδιωτικής ασφάλισης στον τομέα της υγείας, οφείλεται σύμφωνα με ασφαλιστικούς παράγοντες και στο γεγονός ότι μέχρι πριν από λίγο καιρό ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής προγραμμάτων ασφάλισης υγείας, ανήκαν στον ίδιο επενδυτικό όμιλο. Η λογική θύμιζε το γνωστό «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».
Έτσι ήταν διάχυτη η εντύπωση ότι οι ομόσταυλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, μπορούσαν να «πειράζουν» τις τιμολογήσεις που έκαναν η μια στην άλλη. Με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι κερδοφορίες τους. Διότι αυτό που μετρούσε στο τέλος της ημέρας ήταν η κερδοφορία, η οποία με τη σειρά της επιδρούσε πάνω στην αποτίμηση των εταιρειών. Και όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από την επιτυχή πώληση τόσο του ομίλου των κλινικών όσο και της ασφαλιστικής εταιρείας, τα τιμήματα προσέφεραν υψηλές υπεραξίες στους ενδιάμεσους επενδυτές.
Σήμερα, μερικούς μόλις μήνες μετά τις πωλήσεις και τις εξαγορές, είναι διάχυτο το κλίμα ανασφάλειας ανάμεσα στους ασφαλισμένους. Πλέον οι ασφαλισμένοι δεν βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με τις τερατώδεις αυξήσεις του κόστους των συμβολαίων, αλλά και με την μονομερή αλλαγή του τρόπου καταβολής των νοσηλίων. Και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι στο σύνολο της η ιδιωτική ασφάλιση πλήττεται βαρέως ως προς την αξιοπιστία της.
Η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι οι ιδιωτικές κλινικές είναι υπεύθυνες για την εκτόξευση των ιδιωτικών ασφαλίστρων υγείας, αφού το μοντέλο που χρησιμοποιείται, τείνει να οδηγεί σε υπερπαροχή υπηρεσιών, λόγω των κινήτρων που παρέχει για όγκο υπηρεσιών ανεξάρτητα από τις ανάγκες των ασθενών και για μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλείες. Και αυτό είναι κάτι που το βιώνουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, οι οποίο εάν εισαχθούν ως ιδιώτες στις κλινικές χρεώνονται με ένα Α ποσό, ενώ εάν εισαχθούν ως ασφαλισμένοι σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία χρεώνονται με ένα Β ποσό, το οποίο είναι πολλαπλάσιο του Α.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από σχετικές καταγγελίες που έγιναν στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για μονομερή αλλαγή στον τρόπο αποζημίωσης από τις ασφαλιστικές εταιρείες, αναφέρθηκε σε έλεγχο για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και καταχρηστικούς όρους. Οι καταγγελίες αφορούν επιστολές ασφαλιστικών εταιρειών, με τις οποίες ζητούν από τους πελάτες τους πρώτα να πληρώνουν τα έξοδα των ιδιωτικών κλινικών και μετά να αποζημιώνονται με βάση τους όρους του συμβολαίου τους.
Το συμπέρασμα είναι, ότι κάτι δεν πάει καλά. Καθόλου καλά. Με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένων που τόσο χρόνια κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα και δεν επιβάρυναν το κρατικό σύστημα υγείας, να βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο.
Η αγορά βοά για το γεγονός ότι οι ιδιωτικές κλινικές φουσκώνουν τις χρεώσεις τους, μόλις δουν ιδιωτικά συμβόλαια ασφάλισης και δη με απεριόριστο όριο καλύψεων.
Η αγορά επίσης βοά για τον ΦΠΑ ύψους 24% ο οποίος επιβάλλεται στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, αλλά και για το ειδικό φόρο ύψους 15% που επιβάλλεται στα ασφάλιστρα υγείας.
Η αγορά γνωρίζει επίσης ότι για όλα τα χαρτοφυλάκια ασφαλιστικών συμβολαίων και ειδικά των ισόβιων νοσηλευτικών, οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δεσμεύουν σημαντικά κεφάλαια ως εγγύηση.
Τον περασμένο Ιανουάριο σε σχετικό άρθρο είχαμε βρει την αρχή του νήματος αυτού του τεράστιου προβλήματος που τορπιλίζει τόσο την ιδιωτική ασφάλιση όσο και την ιδιωτική υγεία.
Και αυτό το νήμα ξεκινάει από το κόστος νοσηλείας στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι ότι το κόστος νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας είναι αισθητά υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και αυτή δεν είναι μια ανεύθυνη και ελαφριά κουβέντα του καφενείου, αλλά μια διαπίστωση της έκθεσης του 2022 της HCCI (Health Care Cost Institute) η οποία συγκρίνει τα κόστη νοσηλείας ανάμεσα σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και ευρωπαϊκές όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ελβετία. Και να σκεφθούμε ότι από το 2022 μέχρι σήμερα τα κόστη νοσηλείας στη χώρα μας έχουν συνεχίσει να αυξάνονται, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα.
Το κόστος μιας στεφανιαίας παράκαμψης (bypass) με καρδιακό καθετηριασμό, στην Ελλάδα η επέμβαση είναι $33.584, στην Ελβετία είναι $33.199, στη Γερμανία $17.667 και στην Ισπανία $14.351.
Το κόστος μιας στεφανιαίας αγγειοπλαστικής στη χώρα μας βρίσκεται στα $9.572, στην Ελβετία στα $9.356, στην Ισπανία στα $8.586 και στη Γερμανία στα $3.794.
Η χειρουργική αποκατάσταση ισχίου στην Ελλάδα κοστίζει $10.584, στην Ελβετία $16.197, στη Γερμανία $7.564 και στην Ισπανία $6.623.
Μια απλή εγχείρηση σκωληκοειδίτιδας στην Ελλάδα κοστίζει $6.860, στην Ελβετία $6.992, στην Γερμανία $3.796 και στην Ισπανία $2.136.
Τέλος, ο φυσιολογικός τοκετός στη χώρα μας κοστίζει $6.860, στην Ελβετία $6.992, στην Γερμανία $3.796 και στην Ισπανία $2.136.
Τι διαπιστώνουμε; Ότι το κόστος των χειρουργικών επεμβάσεων και της νοσηλείας στα ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την Ελβετία και είναι τουλάχιστον διπλάσιο ή και τριπλάσιο από χώρες όπως είναι η Γερμανία και η Ισπανία. Πώς είναι αυτό δυνατόν να συμβαίνει;
Η απάντηση είναι μια και απλή και έχει δοθεί πολλές φορές από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Ο Διοικητής της ΤτΕ έχει αναφερθεί στην ύπαρξη ολιγοπωλίου στο νοσοκομειακό κλάδο και έχει καλέσει την πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα άρουν τα εμπόδια και θα ανοίξουν την αγορά για τη δραστηριοποίηση νέων παικτών στον χώρο της υγείας.
Ωστόσο, μέχρι να αρθούν τα εμπόδια και ανοίξει η αγορά, μήπως θα πρέπει η Επιτροπή Ανταγωνισμού να δει τι συμβαίνει με τα κόστη, τα οποία όπως είδαμε στην έκθεση της HCCI είναι υπερβολικά σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και να πράξουν τα δέοντα; Και μετά να δει μαζί με την Πολιτεία, με ποιον τρόπο τα ασφάλιστρα των ιδιωτικών συμβολαίων υγείας μπορούν να υποχωρήσουν σε ρεαλιστικά επίπεδα.
Η ιδιωτική ασφάλιση και η ιδιωτική υγεία βρίσκονται στα όρια της αναξιοπιστίας και χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται στα «κάγκελα». Είναι στιγμή για δράση. Διότι εάν χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών και σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.
HCCI Report 2022ΠΗΓΗ:Η ιδιωτική ασφάλιση και υγεία στα όρια της αναξιοπιστίας| Liberal.gr