Site icon Allgood.gr

Κάνουν απόβαση στα ακίνητα της Ελλάδας: Η Νο1 εθνικότητα που αγοράζει σωρηδόν σπίτια

377706691 akinita3d66.jpg.bd9567c2fce87ae65e46ead6227cd1e4

Τα τελευταία χρόνια, μάθαμε όλοι τη Golden Visa, ένα πρόγραμμα που επιτρέπει σε ξένους από χώρες που δεν είναι στην Ε.Ε. ή δεν έχουν συναφή σχέση με την Ένωση, να αγοράζουν ακίνητα σε χώρες της Ε.Ε. για να αποκτούν δικαίωμα ευκολότερης πρόσβασης. Είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει επενδύσεις και μετατρέπει τα ακίνητα σε μια μικρή (ή και μεγάλη) βιομηχανία. Και η Ελλάδα, λόγω των πολύ ανταγωνιστικών της τιμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπή, είναι ο πιο ελκυστικός προορισμός. Αυτό βέβαια φέρνει αλυσιδωτά προβλήματα στους ανθρώπους που ζουν εδώ.

Η ελληνική αγορά στα ακίνητα έχει γνωρίσει ραγδαία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με βασικό μοχλό το πρόγραμμα Golden Visa. Η αύξηση της ζήτησης από ξένους επενδυτές, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία, ο Λίβανος, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ιράν, έχει οδηγήσει σε έντονη κινητικότητα στον κλάδο των ακινήτων.

Πλέον, στο πρόγραμμα αυτό, το ελάχιστο όριο επένδυσης έχει ανέβει στις 800.000 ευρώ για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και περιοχές με τέτοια δυναμική αγοράς, ενώ για άλλες περιοχές διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.

Οι εθνικότητες που επενδύουν σε ακίνητα στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Υπουργείο Μετανάστευσηςοι περισσότερες άδειες Golden Visa έχουν εκδοθεί σε Κινέζους επενδυτές, με περισσότερες από 6.520 άδειες να έχουν χορηγηθεί έως τον Φεβρουάριο του 2025. Ακολουθούν οι Τούρκοι επενδυτές, με πάνω από 1.400 άδειες, και οι Λιβανέζοι με σχεδόν 800 άδειες. Οι Βρετανοί, λόγω του Brexit, στρέφονται επίσης προς την ελληνική αγορά ακινήτων, με περισσότερες από 500 άδειες, ενώ το Ιράν συμπληρώνει την πεντάδα με πάνω από 300 άδειες.

Οι επενδυτές από αυτές τις χώρες βλέπουν τα ακίνητα στη χώρα μας ως ευκαιρία για σταθερή απόδοση, είτε μέσω της ενοικίασης είτε μέσω μελλοντικής υπεραξίας. Η προσιτή τιμή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η στρατηγική θέση της Ελλάδας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την επιλογή τους. Είναι δε χαρακτηριστικό πως μόνο το 6% χρησιμοποιεί τα ακίνητα για προσωπική χρήση, ενώ το 94% τα νοικιάζει, κυρίως σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Είναι μάλιστα άξιο αναφοράς πως οι τιμές ενοικίων που έχουν άκίνητα που έχουν αγοραστεί από ξένους, είναι πιο λογικές από αντίστοιχες Ελλήνων ιδιοκτητών.

Αυτό συμβαίνει διότι πρόκειται για εύπορους που δεν αγοράζουν ακίνητα για να βγάλουν κάποιο κέρδος, αλλά για να διαθέτουν ένα ισχυρό πάτημα για τις μετακινήσεις τους στην αγορά της Ευρώπης και για τις βασικές τους δραστηριότητες.

Οι επιπτώσεις στις τιμές των ακίνητα

Η αυξημένη ζήτηση έχει οδηγήσει σε ανοδικές πιέσεις στις τιμές των ακινήτων, ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας και στα δημοφιλή νησιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται δυσκολότερη η αγορά ακίνητα για τους Έλληνες πολίτες, καθώς οι τιμές ανεβαίνουν σε επίπεδα που δεν είναι πάντα προσιτά. Στα περιγράψαμε αναλυτικά εδώ κι εδώ.

Από την άλλη, η αναβάθμιση περιοχών που στο παρελθόν δεν είχαν ζήτηση συμβάλλει στη συνολική βελτίωση της αγοράς. Παράλληλα, η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων έχει οδηγήσει στην αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, με νέα έργα να υλοποιούνται για να καλύψουν τη ζήτηση.

Προφανώς, εδώ προκύπτει το μείζον θέμα, της παραχώρησης δηλαδή τόσων κατοικιών σε ξένους, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζουν εδώ, να μη βρίσκουν προσιτές τιμές σε ενοίκια και να μειώνεται η δεξαμενή μέσα από την οποία μπορούν να επιλέξουν την κατοικία τους.

Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι η Golden Visa και η εστίαση στις επενδύσεις στα ακίνητα από αγορές εκτός Ευρώπης, αλλά φαίνεται πως το κράτος, πως η κυβέρνηση, έχει αποφασίσει να κάνει focus εκεί, αγνοώντας προς ώρας τη δυσκολία πολλών, ειδικά στην Αθήνα, να αντεπεξέλθουν στα ενοίκια που τους ζητούνται.

 

Κάνουν απόβαση στα ακίνητα της Ελλάδας: Η Νο1 εθνικότητα που αγοράζει σωρηδόν σπίτια

Exit mobile version