Μπαλί
Απέχει 15 χιλιόμετρα από την Αλφά
Το Μπαλί είναι ένα μικρό χωριό 38 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου και 51 χλμ δυτικά του Ηρακλείου. Αναπτύσσεται γύρω από μια σειρά από κολπίσκους, πάνω στους βράχους που περιβάλλουν μια εξαιρετική, αμμώδης παραλία και είναι εύκολα προσβάσιμο από την εθνική οδό.
Το όνομα του δε σχετίζεται με το τροπικό Μπαλί της Ινδονησίας παρά μόνο σε ότι αφορά την απαράμιλλη ομορφιά και των δύο. Μπαλί σημαίνει “μέλι” στα τούρκικα καθώς εξαιρετικής ποιότητας μέλι παράγονταν και συλλέγονταν εδώ.
Περισσότερες παραλίες με κρυστάλλινα νερά θα βρείτε σε κολπίσκους κοντά στο χωριό. Αξίζει να δοκιμάσετε κατάδυση, ιστιοπλοΐα, κανό και θαλάσσια σπορ. Ο επισκέπτης μπορεί να βρεί πολύ καλά εστιατόρια με θαλασσινά καθώς και αρκετές ταβέρνες και καφετέριες στο κέντρο του χωριού. Κοντά στο Μπαλί βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη με υπέροχες τοιχογραφίες στο ναό του μοναστηρίου και κήπο στην αυλή.
Η
Παραλία και μονή Πρέβελη
Πρέβελη είναι περιοχή του Νομού Ρεθύμνης κοντά στο Λιβυκό πέλαγος με την ομώνυμη Μονή και την παραλία με το παραποτάμιό της φοινικόδασος με μήκος 1-2 χλμ μέσα σε φαράγγι. Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το δίκτυο Natura 2000 ως GR4330003 σύμφωνα με τον νόμο Ν. 3937/2011.
Η μονή Πρέβελη είναι ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στο δήμο Αγίου Βασιλείου, Κρήτη. Είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τον Ιωάννη τον Θεολόγο. Βρίσκεται κοντά στις νότιες ακτές της Κρήτης, κοντά στην περιοχή Πρέβελη, όπου βρίσκεται το ομώνυμο φοινικόδασο
Το ιστορικό μοναστήρι ΑΡΚΑΔΙ ,απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από την Αλφά και αξίζει το επισκεφτεί κανείς
Το 16ο αιώνα η Μονή Αρκαδίου (που βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου) αποτελεί μεγάλο σύμβολο της Κρήτης. Κατά την επανάσταση του 1866 κατά των Τούρκων, περίπου 900 Κρητικοί (αγωνιστές και ντόπιοι) κατέφυγαν εδώ. Αντί να παραδοθούν προτίμησαν να ανατινάξουν την αποθήκη της πυρίτιδας σκοτώνοντας έτσι τους ίδιους αλλά και πολλούς από τους κατακτητές. Συνολικά, 3.000 Τούρκοι και Αιγύπτιοι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Αυτή η τραγωδία ακούστηκε σε όλο τον κόσμο, αλλά χρειάστηκαν άλλα 30 χρόνια μέχρι η Κρήτη να ελευθερωθεί.
Κάθε χρόνο στις 8 Νοεμβρίου, η οποία είναι η εθνική ημέρα μνήμης αυτής της τραγωδίας, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο μοναστήρι για να αποτίσουν φόρο τιμής στους μάρτυρες .
Μουσείο αρχαιολογικού χώρου Ελεύθερνας
Η Σπηλιά του Μελιδονίου βρίσκεται περίπου 1.800 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού και παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών της ευρημάτων, μερικά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου.
Το σπήλαιο Μελιδονίου ονομάζεται και αλλιώς “Γεροντόσπηλιος”. Υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια , μια και στην Μινωική εποχή λατρευόταν στο σπήλαιο ο Χάλκινος γίγαντας της Κρήτης ο Τάλως, που είχε αναλάβει , σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία, την ασφάλεια και την προστασία του νησιού απο εχθρούς.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία από αρχαιολογικής μεριάς αλλά και ιστορικής , μια και το σπήλαιο Μελιδονίου , ήταν καταφύγιο για 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές , για να αποφύγουν τον τούρκικο ζυγό κατά τον Οκτώβριο του 1823. Ιστορικά γεγονότα αναφέρουν ότι ο Χουσείν Μπέις όταν πληροφορήθηκε για τη κρυψώνα αυτή , κύκλωσε το σπήλαιο, με το στρατό του , και ζήτησε στους κρητικούς να παραδοθούν.
Αυτοί αρνήθηκαν φυσικά , γιατί γνώριζαν πολύ καλά τι τους περίμενε. Έτσι οι Τούρκοι μετά από μία τρίμηνη πολιορκία έριξαν εύφλεκτες ύλες από το άνοιγμα της κορυφής του σπηλαίου και έβαλαν φωτιά. Γυναικόπαιδα και πολεμιστές , άφησαν την τελευταία τους πνοή στο υγρό αυτό σπήλαιο Γενάρης του 1824. Στη κεντρική αίθουσα του σπηλαίου έχει τοποθετηθεί οστεοφυλάκιο , με τα κόκαλα των ηρώων, που σφραγίζει το δράμα του σπηλαίου του Μελιδονίου.
Το σπήλαιο Σφενδόνη στο χωριό Ζωνιανά.
Το Ρέθυμνο αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα πόλης της Κρητικής Αναγέννησης.
Το Ρέθυμνο είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης με πληθυσμό περίπου 30000, κτισμένη στην τοποθεσία της αρχαίας Ρήθυμνας (4-5ος πΧ αιώνας). Μετά τη Βυζαντινή εποχή, το Ρέθυμνο οχυρώθηκε και ισχυροποιήθηκε ακόμη περισσότερο από τους Ενετούς. Η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου αποτελεί ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα για τον επισκέπτη της Κρήτης, ο οποίος έχει την δυνατότητα να περιπλανηθεί στο παρελθόν. Η πόλη με τα γραφικά στενάκια και τα πανέμορφα μνημεία διατηρεί στο σύνολο της τον πολεοδομικό ιστό, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας και της Τουρκοκρατίας. Σε αντίθεση με το Ηράκλειο και τα Χανιά, στο Ρέθυμνο επικρατεί κυρίως ο ελληνικός αναγεννησιακός χαρακτήρας, καθώς οι περισσότεροι ευγενείς ήταν Έλληνες, οι λεγόμενοι “Αρχοντορωμαίοι“.
Κοντά στην παλιά πόλη με τα γραφικά σοκάκια με τους κήπους και τα αρώματα, ο επισκέπτης αξίζει να επισκεφτεί το μεγαλύτερο φρούριο στην Κρήτη, το μεγαλοπρεπές φρούριο της Fortezza. Επίσης άλλα αξιοθέατα είναι το μικρό ενετικό λιμάνι με το φάρο, η ενετική Λότζια, η κρήνη Ριμόντι, ο Δημοτικός Κήπος, η Κυρία των Αγγέλων, το Ιστορικό Μουσείο Ρεθύμνου, το Νεραντζέ Τζαμί, ο Ναός του Αγίου Φραγκίσκου, η Μεγάλη Πόρτα, το τζαμί του Καρά Μουσά Πασά και τα βενετσιάνικα αρχοντικά της οδού Αρκαδίου. Τέλος, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο στην απέραντη παραλία του Ρεθύμνου που ξεκινάει ανατολικά του λιμανιού.
Πατώντας πάνω στα παρακέτω άρθρα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το ΚΩΣΤΑ ΜΟΥΝΤΑΚΗ
Ο Μεγάλος Κρητικός Κώστας Μουντάκης στα δικά μου τα μάτια ήταν παιδαγωγός με καρδιά μικρού παιδιού
ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΝΤΑΚΗΣ : Ένας αληθινός βάρδος, ένας γνήσιος εκφραστής της λεβεντιάς, της ομορφιάς, της λευτεριάς, και της δημοκρατικότητας του Κρητικού και της Κρητικής ψυχής,
Eπιμέλεια άρθρου
Βασίλης Μουντάκης
Ενεργός Ασφαλιστής