Η ασφάλιση εργαλείο πρόληψης και ανθεκτικότητας.
Από τη σκοπιά μιας ασφαλιστικής συμβούλου.
Ως επαγγελματίας στον ασφαλιστικό κλάδο, με πολυετή εμπειρία στην καθημερινή επαφή με ανθρώπους και επιχειρήσεις, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η ασφάλιση δεν είναι απλώς ένας μηχανισμός αποκατάστασης ζημιών. Είναι, πάνω απ’ όλα, ένα εργαλείο πρόληψης, ενδυνάμωσης και ανθεκτικότητας απέναντι σε απρόβλεπτα γεγονότα.
Στη δουλειά μου βλέπω συχνά ότι, όταν η ζημιά έχει ήδη γίνει, η αξία της πρόληψης γίνεται πια ξεκάθαρη. Αυτό όμως που προσπαθώ καθημερινά να μεταφέρω στους ανθρώπους που εμπιστεύονται τη συμβουλή μου είναι πως η ασφάλιση δεν είναι έξοδο , είναι επένδυση στην ίδια τη βιωσιμότητα και ασφάλεια της ζωής τους ή της επιχείρησης τους.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης δεν είναι πια σενάρια του μέλλοντος , τις ζούμε ήδη, κάθε μέρα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 2023 οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές έφτασαν τα 280 δισ. δολάρια. Στην Ελλάδα, βιώσαμε τις τραγικές συνέπειες με την κακοκαιρία Daniel, το πιο καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο στην ιστορία της χώρας.
Ως σύμβουλος, βλέπω συνεχώς την αγωνία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων όταν βρίσκονται απροετοίμαστοι μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Αυτές οι εμπειρίες ,μου υπενθυμίζουν καθημερινά πόσο σημαντικό είναι να προλαμβάνουμε & όχι να τρέχουμε να επανορθώσουμε μετά.
Η ασφάλιση ως μέσο βιωσιμότητας
Κάθε οικογένεια και κάθε επιχείρηση οφείλει να θωρακιστεί. Όχι μόνο για να προστατευτεί, αλλά για να διατηρήσει τη συνέχεια και τη σταθερότητά της. Μιλώντας με πελάτες μου, έχω δει ότι η επιλογή να ασφαλίσουν το σπίτι ή την επιχείρησή τους ήταν η πιο σοφή απόφαση που πήραν, όχι μόνο γιατί αποζημιώθηκαν, αλλά γιατί είχαν το ψυχολογικό και επιχειρησιακό στήριγμα να ξανασταθούν στα πόδια τους.
Ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές. Οι κακοτεχνίες, η έλλειψη στεγανοποίησης, ή κακή συντήρηση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων έχουν φέρει στο παρελθόν μεγάλες ζημιές σε πελάτες μου. Δεν αρκεί η κάλυψη. Χρειάζεται και πρόνοια.
Θετικές εξελίξεις: Κίνητρα για ασφαλισμένους ιδιοκτήτες
Το 2024 είδαμε μια ουσιαστική πολιτική παρέμβαση, με την καθιέρωση της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες. Περισσότερες από 200.000 κατοικίες ασφαλίστηκαν. Αυτό για εμάς στον κλάδο είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το 2025 η πολιτεία επεκτείνει το μέτρο, ενισχύοντας τα θετικά κίνητρα αλλά προσθέτοντας και «αντικίνητρα» για όσους επιλέγουν να παραμένουν εκτεθειμένοι.
Τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας.
Η εισαγωγή ψηφιακής «τροχαίας» για τα ανασφάλιστα οχήματα δείχνει ότι ο έλεγχος γίνεται πλέον πιο στοχευμένος και άμεσος. Ως επαγγελματίας, χαίρομαι να βλέπω την τεχνολογία να αξιοποιείται για τη διαφύλαξη της ασφάλειας όλων μας και την αντιμετώπιση της αδικίας απέναντι σε εκείνους που συμμορφώνονται.
Ο Νόμος 5116/2024: Υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις.
Ο νέος νόμος (5116/2024) έρχεται να θεσμοθετήσει αυτό που εμείς οι ασφαλιστικοί επαγγελματίες γνωρίζουμε χρόνια: πως οι επιχειρήσεις με υψηλό κύκλο εργασιών δεν μπορούν να παραμένουν ακάλυπτες απέναντι σε φυσικές καταστροφές.
Οι βασικές προβλέψεις:
- Υποχρεωτική ασφάλιση για επιχειρήσεις με έσοδα άνω των 500.000 ευρώ (από 1/6/2025).
- Κάλυψη τουλάχιστον στο 70% της αξίας του συνολικού ενεργητικού.
- Πρόστιμα για μη συμμόρφωση, που διπλασιάζονται εάν δεν ληφθούν μέτρα εντός 30 ημερών.
Κλείνοντας… ως ασφαλίστρια, δεν πουλάω απλά συμβόλαια. Αυτό που προσφέρω είναι ηρεμία, σιγουριά και επανεκκίνηση. Η ασφάλιση είναι η ήσυχη δύναμη στο παρασκήνιο που, όταν τη χρειαστείς, γίνεται καταφύγιο. Και στις μέρες μας, που οι φυσικές καταστροφές είναι καθημερινότητα, αυτή η δύναμη δεν είναι πολυτέλεια , είναι αναγκαιότητα.
Βίκυ Αργύρη
Σύμβουλος Ασφαλίσεων & Επενδυτικών Έργων