Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να πίνεις τσικουδιές στο Ρέθυμνο και να κάθεται δίπλα σου ένας… ένας Κρητικός σεφ, που έχει μαγέψει το Μονακό και έμαθε στους Μονεγάσκους τι πάει να πει σουβλάκι.
Στο κατάστημα που διατηρεί, το «Chez Les Grecs», καθημερινά σχηματίζονται ουρές από εκείνους που θέλουν να γευτούν μια κλασική ελληνική γυρόπιτα
Εδώ με τον πρίγκιπα του Μονακό Αλβέρτο…
Κι όμως, ο Πωλ Βασσάλος, ο Κρητικός που κατέκτησε τις κουζίνες της Ευρώπης και δίδαξε στους κοσμοπολίτες του Μονακό την αξία του καλού ελληνικού φαγητού, επέστρεψε στη γενέτειρά του εκτάκτως. Γιατί άραγε;
Η συνάντηση έγινε τυχαία – ή και όχι τόσο – σε ένα από τα αγαπημένα μας στέκια στο Ρέθυμνο. Ο ιδρυτής του All Good είχε την τύχη να τον πετύχει σε μια όμορφη απογευματινή βόλτα. Ήπιαν τσικουδιές, μίλησαν για τις ομορφιές της Κρήτης, για τα γαλανά νερά, τα καλντερίμια και τους ανθρώπους που κρατούν ακόμα τη φιλοξενία σαν ιερό κανόνα.
Κάποια στιγμή, η κουβέντα ήρθε στο γιατί βρίσκεται στην Κρήτη ο πολυάσχολος σεφ.
«Ήρθα για την Εθνική μας», μας είπε με περηφάνια. «Ήθελα να τη δω από κοντά. Να ζήσω την ατμόσφαιρα. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα μπορεί να μας πάει στο Μουντιάλ. Και είμαι περήφανος γι’ αυτό που βλέπω στο γήπεδο».
Δύο φιλικά παιχνίδια. Δύο ευκαιρίες για τον Πωλ να απολαύσει ξανά την Εθνική Ελλάδας. Όχι μόνο σαν οπαδός, αλλά σαν Έλληνας της διασποράς που κουβαλά την πατρίδα στην καρδιά του.
Πριν φύγει, μας άφησε κι ένα δώρο.
Μια πρόσκληση στο Μονακό, «για να δείτε κι εσείς πώς τρώνε το σουβλάκι οι Μονεγάσκοι», όπως είπε γελώντας.
Και φυσικά, την αποδεχτήκαμε.
Γιατί όπως λέμε κι εμείς εδώ στο All Good:
Ό,τι καλό, ξεκινά με μια ιστορία.
Και αυτή η ιστορία… ήταν όλα τα λεφτά.
Ρεπορτάζ Νικόλας Μουντάκης