NOMIKA ΘΕΜΑΤΑΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Απόφαση – σταθμός για τα κρυπτονομίσματα: Η SEC ενέκρινε spot ETF του Bitcoin

Η αυστηρότατη έως τώρα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έδωσε τις ευλογίες της σε funds που συνδέονται απευθείας με το Bitcoin

Η αγορά των cryptos και άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων – μία αγορά 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πανηγυρίζει.

Η πολυαναμενόμενη και πολυπόθητη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ήρθε. Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή άναψε το πράσινο φως για διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs), που επενδύουν απευθείας στο Bitcoin, διευρύνοντας έτσι αισθητά την πρόσβαση στο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα.

Η SEC, της οποίας η εντολή περιλαμβάνει την προστασία των επενδυτών, έκρινε ότι από την Πέμπτη μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις των σχετικών ETF κολοσσών της αγοράς όπως είναι οι BlackRock, Invesco και Fidelity, αλλά και μικρότερων παιχτών, όπως η Valkyrie.

Οι εγκρίσεις σηματοδοτούν μια σπάνια «συνθηκολόγηση» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μετά από αντίθεση που διήρκεσε για περισσότρο από μια δεκαετία, από τότε που οι Tyler και Cameron Winklevoss πρότειναν για πρώτη φορά ένα Bitcoin ETF το 2013.

Η αιφνιδιαστική αίτηση της BlackRock Inc. τον περασμένο Ιούνιο για ένα ETF συνδεόμενο με το Bitcoin, ακολουθούμενη από απόφαση εφετείου, που έκρινε την απόρριψη άλλης ανάλογης αίτησης «αυθαίρετη και παράξενη», προκάλεσε ένα εκρηκτικό ράλι στο κρυπτονόμισμα εν μέσω εικασιών ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ θα δώσουν επιτέλους τις «ευλογίες» τους στο Bitcoin.

«Ενώ εγκρίναμε σήμερα εισαγωγή και τη διαπραγμάτευση ορισμένων προϊόντων που συνδέονται με το Bitcoin, δεν εγκρίναμε και δεν ασπαζόμαστε το ίδιο το Bitcoin», έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler. «Οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τους μυριάδες κινδύνους που σχετίζονται με το Bitcoin και τα προϊόντα των οποίων η αξία συνδέεται με την αγορά κρυπτονομισμάτων».

Προηγούμενες αποφάσεις

Στο επίκεντρο των προηγούμενων αποφάσεων της SEC κατά ενός spot ETF ήταν το επιχείρημα ότι κανένα ρυθμιζόμενο χρηματιστήριο δεν ήταν σε θέση να παρακολουθεί επαρκώς τις συναλλαγές Bitcoin με τρόπο που θα ανίχνευε αξιόπιστα την απάτη και τη χειραγώγηση. Σε αυτό τον ισχυρισμό αντιτάχθηκε η Ark Investments της Cathie Wood’s, μεταξύ άλλων, η οποία παρείχε στοιχεία που δείχνουν υψηλή συσχέτιση μεταξύ των συναλλαγών σε μετρητά και των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης που διαπραγματεύονται στην πλατφόρμα του Ομίλου CME.

Κατά την επανεξέταση της τελευταίας σειράς προτάσεων, η SEC είπε ότι εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ spot συμβολαίων και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε διάφορα χρονικά διαστήματα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι τιμές κινήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε οι παρατυπίες σε χρηματιστήρια όπως το Kraken και το Coinbase μπορούσαν να εντοπιστούν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Η ψευδής ανάρτηση

Η απόφαση έρχεται μια ημέρα μετά από μια δημοσίευση στον λογαριασμό της SEC στο X, όπου αναφερόταν ότι εγκρίθηκαν τα ETF. Ωστόσο λίγες ώρες μετά η ρυθμιστική αρχή είπε ότι ο λογαριασμός είχε παραβιαστεί, με αποτέλεσμα η τιμή του Bitcoin να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Στον απόηχο της οριστικής απόφασης το Bitcoin προσέγγισε τα 47.000 δολάρια.

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button