ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΙΣΗκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΥΓΕΙΑ

Α. Γεωργιάδης Τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν το μισό σε σχέση με μία ιδιωτική κλινική

O Yπουργός Υγείας, μιλώντας στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3.

Προσλήψεις 6.500 γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού, δρομολογεί το υπουργείο Υγείας για την ενίσχυση των νοσοκομείων της χώρας, αλλά και του ΕΚΑΒ, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.

Μάλιστα, οι προκηρύξεις αυτές αναμένεται να «τρέξουν» εντός του 2024, ώστε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του ίδιου σχεδίου που θέλει έως το τέλος της τετραετίας, το ΕΣΥ να αριθμεί 10.000 νέες προσθήκες στο έμψυχο δυναμικό του συνολικά.

“Έχουμε ετοιμάσει 6.500 θέσεις για μόνιμους υγειονομικούς, για το ΕΚΑΒ 800 θέσεις, για ιατρικό προσωπικό 1.450, για το νοσηλευτικό προσωπικό 3.050 θέσεις, για λοιπό προσωπικό 950 και για εποπτευόμενους φορείς 250 θέσεις, τις υπόλοιπες προσλήψεις θα τις δρομολογήσουμε στα επόμενα δύο χρόνια”, τόνισε ο υπουργός ΥγείαςΆδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην εκπομπή “Τριτολογίες” της ΕΡΤ3.

“Είναι οι περισσότερες μαζικές προσλήψεις που έχουν γίνει ποτέ στο ΕΣΥ, ωστόσο, στο νοσηλευτικό προσωπικό όπου τα κενά είναι μεγάλα, καθώς και σε ορισμένες ιατρικές ειδικότητες, δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για πρόσληψη”, επισήμανε ο υπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά τους μισθούς, είπε ότι θα είναι αυτοί που ισχύουν στο ΕΣΥ.

Για τους αναισθησιολόγους, την ειδικότητα με τις μεγαλύτερες ελλείψεις, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: ” Οι αναισθησιολόγοι είναι λίγοι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα στη Ρουμανία για παράδειγμα, επειδή δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι τους προσφέρουν μισθό 7.000 ευρώ στο δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και πάλι δεν βρίσκουν.

Δεν μπορεί ένας υπουργός να γεννήσει αναισθησιολόγους, είναι πολύπλοκη και δύσκολη ειδικότητα, θέλει πολλά χρόνια εξειδίκευση. Οι αναισθησιολόγοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 12 έως 15 χιλιάδες ευρώ τον μήνα, μπορεί το ΕΣΥ να δώσει αυτά τα λεφτά; Δεν υπάρχουν λεφτά που γεννάει το κράτος, τα λεφτά αυτά είναι τα δικά σας λεφτά, οι φόροι σας. Όταν λένε κάποιοι να διπλασιαστούν οι μισθοί του ΕΣΥ, δηλαδή να δίνει το κράτος άλλα 2,5 δις θα πρέπει να βάλουμε άλλον έναν ΕΝΦΙΑ, αυτές είναι δηλώσεις εκτός δημοσιονομικής πολιτικής”.

Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του ΕΣΥ σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι στο ΕΣΥ γίνεσαι δημόσιος λειτουργός και έχεις μονιμότητα. Για τους ακτινολόγους στο ΕΣΥ είπε υπάρχει τρόπος να καλυφθούν οι θέσεις, ενώ και για τους παθολόγους υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια.

Για τα απογευματινά χειρουργεία είπε: “Αναγνωρίζουμε ότι ο covid άφησε τεράστιες αναμονές που πρέπει να θεραπεύσουμε, η αίθουσα απογευματινών χειρουργείων γίνεται για να σβήσουμε αυτές τις αναμονές, θα διαθέσουμε ένα σοβαρό ποσό από το ταμείο Ανάκαμψης και θα αγοράσουμε 50.000 για απογευματινά χειρουργεία, δίνοντάς τα ανάποδα στον κόσμο, δηλαδή όποιος περιμένει περισσότερα χρόνια θα μπαίνει πρώτος στη λίστα για να χειρουργηθεί…

Τα απογευματινά χειρουργεία θα κοστίζουν το μισό σε σχέση με μία ιδιωτική κλινική. Τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι μία ενδιάμεση τρίτη επιλογή, μετά το πρωινό χειρουργείο στο ΕΣΥ και την ιδιωτική κλινική, θα μπορείς να πηγαίνεις το απόγευμα, θα πληρώνεις αλλά θα πηγαίνεις πιο γρήγορα να χειρουργηθείς”.

Την ίδια ώρα, αύξηση μισθών και κάλυψη των κενών, ζητούν γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, με κάποιες φωνές να κάνουν λόγο για εκβιασμό σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία.

” Ποιος είναι ο ωμός εκβιασμός; Εμείς θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όποια κλινική του ΕΣΥ θέλει να διοργανώσει απογευματινά χειρουργεία, αν δεν θέλει δεν θα το κάνει, αυτό πώς ακριβώς νοείται ως εκβιασμός; Αν και εφόσον θέλουν οι ασθενείς θα πάνε στο απογευματινό χειρουργείο, οπότε, αντί να χειρουργηθούν σε έξι μήνες θα χειρουργηθούν σε τρεις, αλλιώς θα πάνε στο πρωινό όπως τώρα. Πετάμε μία παρόλα επειδή είμαστε κομμουνιστές και θέλουμε να πούμε μία χαζομάρα; έλεος. Μην λένε εκβιάζουμε κάποιον, επειδή θα του δώσουμε την ευκαιρία εφόσον το θέλει να κάνει απογευματινά χειρουργεία, πού είναι ο εκβιασμός;”, αναρωτήθηκε ο υπουργός Υγείας.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην εκκίνηση του προγράμματος διανομής των αντικαρκινικών φαρμάκων κατ΄ οίκον, καθώς και στο πρόγραμμα ανακαίνισης των δημόσιων νοσοκομείων, λέγοντας ότι είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτηριακών δομών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Όπως είπε, ανακαινίζονται πλήρως 85 από τα 105 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας από τα 312 συνολικά, ενώ θα αγοραστεί και ιατρικός εξοπλισμός άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στη διετία. Τα χρήματα προέρχονται από το ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., πρόκειται στο σύνολο για μισό δισεκατομμύριο ευρώ που θα διατεθεί για ιατρικό εξοπλισμό και κτηριακές υποδομές, ενώ οι διαγωνισμοί προχωρούν κανονικά.

Στο Τζάνειο Νοσοκομείο, όπου είχε να γίνει ανακαίνιση από την δεκαετία του ’60, ήδη έχει παραδοθεί ο πρώτος όροφος, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

 

ΠΗΓΗ https://www.ertnews.gr/

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button