ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βαρκελώνη | Πρόστιμο 420.000 € σε ιδιοκτήτη για παράνομες τουριστικές ενοικιάσεις

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης επέβαλε πρόστιμο  420.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη κτιρίου που νοίκιαζε συνεχώς παράνομα  σχεδόν όλα τα σπίτια της ιδιοκτησίας του, ως τουριστικά καταλύματα στην περιοχή Ciutat Vella τη λεγόμενη και παλιά πόλη.

Ο αντιδήμαρχος Ασφαλείας και σύμβουλος της Ciutat Vella, Albert Batlle, ανέφερε λεπτομερώς σε ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης ότι η κύρωση μπόρεσε να επιβληθεί χάρη σε «μια μακρά διαδικασία έρευνας από την Αστική Φρουρά και τις υπηρεσίες επιθεώρησης της περιοχής».

“Το σύστημα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο “, είπε ο Batlle, ο οποίος πρόσθεσε πως ο ιδιοκτήτης πάντα έβρισκε κάποιο “παραθυράκι” για να δικαιολογηθεί και να αποφύγει την κύρωση. Απέφευγε διαδικασίες και κυρώσεις  με τον ισχυρισμό ότι νοίκιαζε τα διαμερίσματα νόμιμα και ότι στη συνέχεια οι ενοικιαστές του τον εξαπάτησαν και χρησιμοποίησαν το διαμέρισμα προς ενοικίαση σε τουρίστες.

Το κτίριο βρίσκεται στον αριθμό 24 Ample Street στη Βαρκελώνη, όπου ο ιδιοκτήτης νοίκιασε έως και 14 από τα διαμερίσματα αυτού του ακινήτου, τα οποία διαφημίστηκαν ως τουριστικά καταλύματα μέσω σελίδων όπως «Κράτηση» ή «Airbnb», παρόλο που δεν έχουν καμία είδος εξουσιοδότησης για την άσκηση αυτής της δραστηριότητας.

Τα διαμερίσματα  ενεργοποιήθηκαν και απενεργοποιήθηκαν από τις πλατφόρμες με διαφορετικά ονόματα, φωτογραφίες και οικοδεσπότες  για αποφυγή ελέγχου.

Η δραστηριότητα θεωρείται πολύ σοβαρή, με κύρωση που έχει επιφέρει πρόστιμο 420.000 ευρώ, ποσό που υπολογίζεται από το εκτιμώμενο όφελος που προέκυψε από την παράνομη δράση της μαζί με άλλες επιβαρυντικές περιστάσεις που ρυθμίζονται από την τουριστική νομοθεσία της Καταλονίας.

Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης σχεδιάζει να στείλει όλες τις πληροφορίες που περιέχονται στο αρχείο στη φορολογική υπηρεσία, ώστε το ακίνητο να μπορεί να απαντήσει στο Υπουργείο Οικονομικών εάν χρειαστεί

Ο ιδιοκτήτης νοίκιαζε όλους τους ορόφους του κτιρίου ως τουριστικά καταλύματα εκτός από έναν, όπου ζούσε ένας πρώην ένοικος που διαχειριζόταν την είσοδο και την έξοδο τουριστών και είχε αναλάβει τη συλλογή των κλειδιών.

Πηγή: ertnews.gr / RTVE.es – Mετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button