ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Επιταχύνεται η εκροή κεφαλαίων από τα funds των ακινήτων

Για τέταρτη συνεχή φορά, οι επενδυτές απέσυραν χρήματα από την επί μακρόν δημοφιλή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τον Νοέμβριο στη Γερμανία.

Οι επενδυτές στη Γερμανία συνεχίζουν να αποσύρουν χρήματα από αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων ανοικτού τύπου. Τον Νοέμβριο, η πτωτική τάση επιταχύνθηκε και πάλι. Οι επενδυτές απέσυραν συνολικά περίπου 279 εκατ. ευρώ από την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, σχεδόν διπλάσιο ποσό από ό,τι τον Οκτώβριο. Αυτό προκύπτει από τους υπολογισμούς της εταιρείας ανάλυσης Barkow Consulting. “Λόγω της συνεχιζόμενης δύσκολης ειδησεογραφικής κατάστασης στον τομέα των ακινήτων, η τάση αυτή είναι πιθανό να συνεχιστεί”, λένε.

Για πολλά χρόνια, τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων ανοικτού τύπου ήταν δημοφιλή στους επενδυτές. Επενδύουν χρήματα σε έργα ακινήτων και προσπαθούν να αποφέρουν απόδοση μέσω των εσόδων από ενοίκια και της αύξησης της αξίας των ακινήτων. Αυτό καθιστά επίσης τις επενδύσεις σε ακίνητα διαθέσιμες σε μικρούς επενδυτές. Σε περιόδους μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων, παράγουν σταθερές αποδόσεις με υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Αυτό άλλαξε με τη στροφή των επιτοκίων πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η άνοδος των επιτοκίων κατέστησε ακριβότερη τη χρηματοδότηση κατασκευών. Ως αποτέλεσμα, η οικοδομική δραστηριότητα για κατοικίες, γραφεία και εμπορικά ακίνητα μειώθηκε σημαντικά. Οι αρχές εξακολουθούν να λαμβάνουν λιγότερες αιτήσεις για οικοδομές. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, για παράδειγμα, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023 εκδόθηκαν μόνο 218.100 άδειες για κατασκευές κατοικιών – μείωση 26,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο πληθωρισμός έχει επίσης ανεβάσει το κόστος εργασίας και υλικών και έχει καταστήσει τα κατασκευαστικά έργα σημαντικά ακριβότερα για τους εργολάβους. Ωστόσο, το κόστος αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί κατά την πώληση, καθώς η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών μειώνεται.

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αποσύρονται από την αγορά ακινήτων επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τις αυξημένες τιμές. Ή περιμένουν να δουν πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται η αγορά. Το αποτέλεσμα είναι ένα είδος “παράλυσης σοκ”, για το οποίο γίνεται όλο και περισσότερο λόγος στην αγορά. Αν ως αποτέλεσμα χτίζονται λιγότερα και αγοράζονται λιγότερα, τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων ανοικτού τύπου επηρεάζονται ιδιαίτερα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερες προσφορές στην αγορά γι’ αυτά.

To άρθρο Γερμανία: Επιταχύνεται η εκροή κεφαλαίων από τα funds των ακινήτων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button