ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εκτοξεύονται» οι τιμές Spot για τα κοντέινερ – Αύξηση κατά 173% λόγω των απειλών στην Ερυθρά Θάλασσα

Ανεβαίνουν οι βραχυπρόθεσμες τιμές για τη μεταφορά κοντέινερ μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και ΗΠΑ, λόγω της μειωμένης χωρητικότητας που προκαλείται από τις απειλές για τα φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τιμή spot για τη μεταφορά εμπορευμάτων σε εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδιών από την Ασία στη βόρεια Ευρώπη ξεπερνά πλέον τα 4. 000 δολάρια, ένα άλμα 173% σε σχέση με λίγο πριν την έναρξη των εκτροπών στα μέσα Δεκεμβρίου, ανέφερε η Freightos. com, μια πλατφόρμα κρατήσεων και πληρωμών φορτίων, αργά την Τετάρτη.

Το κόστος για τα εμπορεύματα από την Ασία προς τη Μεσόγειο αυξήθηκε στα 5. 175 δολάρια, ανέφερε η Freightos, προσθέτοντας ότι ορισμένοι μεταφορείς έχουν ανακοινώσει τιμές άνω των 6. 000 δολαρίων για τη συγκεκριμένη διαδρομή από τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι τιμές από την Ασία προς την Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκαν κατά 55% στα 3. 900 δολάρια για ένα κοντέινερ 40 ποδιών.

Οι υπηρεσίες από την Ασία προς τη βόρεια Ευρώπη και προς τη Μεσόγειο κοστίζουν υπερδιπλάσια σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τις μέγιστες τιμές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, δήλωσε ο Judah Levine, επικεφαλής έρευνας της Freightos.

Μια ξεχωριστή μέτρηση των τιμών των κοντέινερ spot που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδειξε επίσης αύξηση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Εμπορευματοκιβωτίων Drewry, οι τιμές από την Κίνα προς την Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις 21 Δεκεμβρίου 2023 και εκείνες από τη Σαγκάη προς το Λος Άντζελες αυξήθηκαν κατά 30%.

To άρθρο «Εκτοξεύονται» οι τιμές Spot για τα κοντέινερ – Αύξηση κατά 173% λόγω των απειλών στην Ερυθρά Θάλασσα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Δείτε επίσης
Close
Back to top button