ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Ελεγχόμενες απώλειες, στο 3,23% η απόδοση του 10ετούς

Πλώρη για τα 80 δολάρια το βαρέλι έχει βάλει η τιμή του πετρελαίου, μετά τις τελευταίες απρόβλεπτες για το μέλλον, εξελίξεις στην Μέση Ανατολή που έχει σαν αποτέλεσμα την επιστροφή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μπλίνκεν, με επισκέψεις το Σάββατο σε Τουρκία και Ελλάδα. Πάνω από 2.050 δολ. η ουγγιά η τιμή του χρυσού, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι στρέφονται σε τέτοιες περιστάσεις σε περισσότερο ασφαλείς τοποθετήσεις. Πιο ψηλά οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων, στο 3,23% το ελληνικό, όταν στο τέλος του 2023 είχε βρεθεί στα όρια του 2,90%, ενδεικτικό της ανησυχίας των αγορών για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τον φόβο διατήρησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες ψηλά 4% για την ΕΚΤ και 5% για την Fed.

Άνοιγμα με πτώση στις 16.570 μονάδες για τον Dax στην Φρανκφούρτη.

Πάντως, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά διατήρησε χθες τον ανοδικό βηματισμό της, ενώ παρόμοια ήταν η εικόνα και για την υπόλοιπη Ευρώπη, παρόλο που ο πληθωρισμός Δεκεμβρίου κινήθηκε υψηλότερα, αλλά πάνω στις εκτιμήσεις. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκαν εκ νέου οι μετοχές στις ΗΠΑ με τον S&P 500 και Nasdaq να γράφουν την 4η σερί πτωτική συνεδρίαση μετά και τα ανθεκτικά στοιχεία της αγοράς εργασίας. Ξεκάθαρα η αγορά δοκιμάζει την αισιοδοξία για τον χρονισμό της πρώτης μείωσης επιτοκίων. Αυτό είναι ευδιάκριτο και από την άνοδο που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων με την ελληνική 10ετή απόδοση να ανεβαίνει στην περιοχή του 3,23% μετά την αποκλιμάκωση που ξεκίνησε από τις 20 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με την Depolas Investments, «παραμένουμε προσεκτικοί βραχυπρόθεσμα καθώς οι πιέσεις ενδέχεται να συνεχιστούν. Διατηρούμε το εκτιμώμενο εύρος τιμών για τον ΓΔΧΑ μεταξύ των 1330 και 1240 μονάδων για το επόμενο διάστημα. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα επίπεδα τιμών παραγωγού (Νοεμβρίου) και καταναλωτή (Δεκεμβρίου_αρχική μέτρηση) στην Ευρωζώνη, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στις θέσεις εργασίας μη αγροτικού τομέα στις ΗΠΑ. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου στη Γερμανία κινήθηκαν αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων στο (-2,5% μηνιαία βάση έναντι εκτίμησης -0,5%)».

Αξιοσημείωτη αντοχή του γενικού δείκτη του Χ.Α. και σήμερα με εκκίνηση στις 1.309 μονάδες και συναλλαγές κάτι παραπάνω από 1 εκατ. Ευρώ.

Μικρές απώλειες ο 1,54 για την Alpha Bank, στα 3,25 ευρώ η Πειραιώς, αρνητικό το πρόσημο επίσης για ΕΤΕ και Eurobank, αλλά στα όρια του… στατιστικού λάθους με ελάχιστες αποκλίσεις από το χθεσινό κλείσιμο, στα 6,41 κι 1,625 ευρώ. Κέρδη πάνω από 1% για την Aegean, συνεχίζει και σήμερα η Βιοχάλκο με +1,24% και +2,20% και σήμερα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Απώλειες, αλλά ελεγχόμενες σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Λάμδα, Μότορ Όιλ, ΔΕΗ, Jumbo και Μυτιληναίο, με πτώση μικρό 1%.

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘310545344564279’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button