ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΜΠ: Αυτές είναι οι φθηνότερες και οι ακριβότερες λύσεις για θέρμανση το φετινό χειμώνα

Οι αντλίες θερμότητες αναδεικνύονται για άλλο ένα χειμώνα πρωταθλήτριες στον αγώνα για τη φθηνότερη θέρμανση, όπως προκύπτει από νέα μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Συγκεκριμένα, φέτος το χειμώνα η θέρμανσή τους στοιχίζει από 0,059 έως 0,094 ευρώ/KWh μαζί με τους φόρους, έναντι 0,075-0,187 ευρώ στην περίπτωση των καυστήρων πετρελαίου.

Στον αντίποδα, την ακριβότερη θέρμανση προσφέρουν τα τζάκια με κόστος που κυμαίνεται μεταξύ 0,155 έως 0,309 ευρώ αναλόγως της μορφής τους (ανοικτού-κλειστού θαλάμου).

Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα ακριβή είναι και η θέρμανση με ηλεκτρικές αντιστάσεις, καθώς βρίσκεται στα 0,292 ευρώ, άρα αρκετά ψηλότερα από το πετρέλαιο.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται μεταξύ 0,098 και 0,111 ευρώ ενώ οι λέβητες βιομάζας στα 0,137 ευρώ.

Η συνολική εικόνα αποτυπώνεται στο ακόλουθο διάγραμμα (πηγή: ΕΜΠ):

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον υπολογισμό του ΕΜΠ ελήφθηκαν υπόψη οι φόροι και οι επιδοτήσεις που προσφέρονται από το κράτος, καθώς και τα πιο πρόσφατα στοιχεία από την τιμή ηλεκτρισμού και καυσίμων.

Πόσα χρόνια απόσβεση χρειάζεται η κάθε τεχνολογία

Σημασία έχει επίσης σε πόσα χρόνια μπορεί κάποιος να κάνει απόσβεση στην κάθε λύση θέρμανσης.

Το ΕΜΠ εκτιμά ότι για μια κατανάλωση 4.500 κιλοβατώρες/σεζόν, ο αυτόνομος λέβητας φυσικού αερίου θέλει 14,11 έτη, ο κοινόχρηστος λέβητας αερίου 18,53 έτη, η αντλία θερμότητας από 13,58-15,89 έτη, ενώ οι λέβητες βιομάζας πάνω από 20.

Η θέρμανση με αντιστάσεις και τα τζάκια δεν περιλαμβάνονται καν στην εξίσωση αφού θεωρούνται μη αποδοτικές επενδύσεις.

Φθηνότερη θέρμανση φέτος σε σχέση με πέρυσι

Στη σύγκριση των επιμέρους λύσεων θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι, προκύπτει ότι όλες εκτός από το πετρέλαιο είναι φθηνότερες.

Η αντλία θερμότητας προσφέρει 4,29-6% φθηνότερο κόστος, το αέριο 41,58-45,56% και η βιομάζα 23,6%. Το πετρέλαιο αυξήθηκε, όμως, κατά 12,56-12,95% φέτος.

To άρθρο ΕΜΠ: Αυτές είναι οι φθηνότερες και οι ακριβότερες λύσεις για θέρμανση το φετινό χειμώνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button