ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων: Μείωση 8,8% καταγράφηκε τον Οκτώβριο

Μειώθηκε σημαντικά το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ενώ παρουσιάστηκε νέα πτώση των εξαγωγών στις εμπορευματικές συναλλαγές της Ελλάδας, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγών (ΠΣΕ). Οι επιπτώσεις της επιδείνωσης της οικονομίας διεθνώς και η πολεμική σύρραξη στο Ισραήλ συνεχίζουν να φαίνονται στο εξαγωγικό εμπόριο, το οποίο ωστόσο εξακολουθεί να διατηρεί τον δυναμισμό του κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Έλλειμα καταγράφεται στις εξαγωγές τον Οκτώβριο του 2023, καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 428 εκ. ευρώ ή κατά -8,8% και υποχώρησαν σε 4,42 δισ. ευρώ έναντι 4,85 δισ. ευρώ κατά τον Οκτώμβριο του 2022, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι εισαγωγές τον Οκτώβριο του 2023 υποχώρησαν σημαντικά κατά 1,74 δισ. ευρώ ή κατά -19,4% και άγγιξαν μόλις τα 7,21 δισ. ευρώ έναντι 8,96 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2022. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε σημαντικά τον Οκτώβριο του 2023 κατά 1,31 δις. ευρώ ή κατά -32%, στα 2,79 δισ. ευρώ από 4,11 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2022.

Σχολιάζοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγών, Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε τα εξής: «Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδεχόμαστε τα αποτελέσματα από την πορεία του εξαγωγικού εμπορίου τον Οκτώβριο. Η νέα μείωση των εξαγωγών ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη με δεδομένη την αρνητική συγκυρία στη διεθνή οικονομία αλλά και της πολεμικής σύρραξης στο Ισραήλ. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί πηγή προβληματισμού και ανησυχίας για τη συνέχεια. Στον αντίποδα, θετικά μηνύματα εκπέμπονται από την σημαντική μείωση στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Πρόκειται για διαχρονικό ζητούμενο προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται στην εγχώρια παραγωγή και στις εξαγωγές. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αλλά και τις αποφάσεις που διαμορφώνουν το οικονομικό κλίμα. Οι Έλληνες εξαγωγείς παρ’ όλες τις αντιξοότητες (υψηλός πληθωρισμός, ακριβός δανεισμός, γεωπολιτική αστάθεια κα.) διατηρούν το δυναμισμό τους, και παραμένουν από τους πλέον αξιόπιστους προμηθευτές σε παγκόσμιο επίπεδο»

Συγκεκριμένα το μήνα Οκτώβριο καταγράφονται πτωτικές τάσεις στους περισσότερους και σημαντικότερους κλάδους. Εξαίρεση αποτελούν οι κλάδοι των Τροφίμων (11,8%), των Λαδιών (17%), καθώς και των χαμηλών σε αξία Εμπιστευτικών Προϊόντων κατά 24,1%, τον Οκτώβριο του 2023.

Ειδικότερα, πολύ σημαντική είναι η ποσοστιαία μείωση που καταγράφεται στις υψηλές σε αξία κατηγορίες: Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (-17,1%), Χημικά (-4,4%), Πρώτες Ύλες (-38,2%) και Ποτά & Καπνός (-80,1%). Οι εξαγωγές των κατηγοριών Βιομηχανικά (-0,9%), Μηχανήματα (-1,7%) και Διάφορα Βιομηχανικά (-2,4%) παρέμειναν πρακτικώς στάσιμες.

To άρθρο Εξαγωγές ελληνικών επιχειρήσεων: Μείωση 8,8% καταγράφηκε τον Οκτώβριο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button