ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες, διαπιστώνουν Ευρωπαίοι Επίτροποι

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς.

Σε παρέμβασή του στο Συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» με θέμα την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια και τον θαλάσσιο τουρισμό, ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι οι δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, άρα και την αλιεία, θα πρέπει να αντισταθμίζουν αυτήν την επιβάρυνση με θετικά περιβαλλοντικά μέτρα, όπως επίσης και να παρέχεται αντισταθμιστικό όφελος σε αλιείς στις περιοχές που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες.

Γαλάζιοι Ορίζοντες

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο χώρος της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων, στο συνέδριο «Γαλάζιοι Ορίζοντες» που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελευσίνα.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε από τον ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, η επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία με την τήρηση ηλεκτρονικού μητρώου από το ΥΠΑΑΤ, το οποίο όπως σημείωσε ο ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, δεν θα εκχωρηθεί στο λιμενικό, όπως είχε γίνει παλαιότερα. Η άδεια θα έχει κλίμακες που θα αφορούν χωρο-χρονικές δυνατότητες. Στόχος επαναφοράς της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη αλιεία και η «μαύρη αγορά» στον κλάδο.

Τα προβλήματα που επισημάνθηκαν, μέχρι στιγμής, είναι η αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, το πρόβλημα που δημιουργείται με την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων από θαλασσινά θηλαστικά, το πρόβλημα με την εισβολή ξενικών ειδών και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα. Επισημάνθηκε ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις για διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας και εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου για να υπάρχει το μικρότερο δυνατό αλιευτικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, διατυπώθηκαν προτάσεις από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την επιδότηση των αλιέων στις περιπτώσεις που αναπτύσσονται άλλες δραστηριότητες, όπως τα θαλάσσια πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Οι χαιρετισμοί

Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό του Δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Γεωργόπουλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον ΥπΑΑΤ που επελέγη η πόλη του για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου.

Ο Virginijus Sinkevičius Επίτροπος Περιβάλλοντος Ωκεανών και Αλιείας (βιντεομήνυμα), είπε ότι η αλιεία και υδατοκαλλιέργεια είναι σημαντικοί τομείς για την Ευρώπη, καθώς διατηρούν χιλιάδες δουλειές και σημαντικό εισόδημα σε τοπικές κοινότητες. Η Επιτροπή, είπε, συγχαίρει την Ελλάδα για τη στρατηγική της στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας ο οποίος αναπτύσσεται κάθε χρόνο, και προτρέπει την Ελλάδα να αναπτύξει εθνικό σχέδιο για τους υδάτινους χώρους. Η Ε.Ε. , τόνισε ο Επίτροπος, είναι δεσμευμένη στην βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του τομέα στο σήμερα και το μέλλον. Είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, οπότε πρέπει να δουλέψουμε μαζί.

Στη συνέχεια ο Μαργαρίτης Σχοινάς Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (βιντεομήνυμα), αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΕ και Ελλάδος για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες και ανακοίνωσε ότι έγινε εφικτή η μείωση της υπεραλίευσης στη Μεσόγειο σε ποσοστό κάτω από 60%.. Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε ευρωπαίο πρωταθλητή και χώρα πρότυπο την Ελλάδα στο ζήτημα της υδατοκαλλιέργειας, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να οικοδομηθεί η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του κλάδου με την ένταξη της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.

Ο Karmenu Vella πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία (βιντεομήνυμα), χαρακτήρισε την Ελλάδα ηγέτη στην Ευρώπη στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Τόνισε τη σημασία της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας με στόχο την κάλυψη του προβλήματος της επισιτιστικής επάρκειας και αναφέρθηκε στην ανάγκη για προστασία των αλιευτικών οικοσυστημάτων και τους κινδύνους που προκαλεί η υπεραλίευση. Επισήμανε δε, την ανάγκη ένταξης της καινοτομίας και της επιστημονικής έρευνας στην υδατοκαλλιέργεια μέσα από τη συνεργασία παραγωγών και πολιτικής ηγεσίας. Εξήρε τέλος, την Ελλάδα για την πολιτική της καθώς έχει επιτύχει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ο Κλεάνθης Βαρελάς Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, επισήμανε τον πρωτεύοντα ρόλο της Αττικής στο ζήτημα της αλιείας, καθώς στην περιοχή λειτουργεί η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της χώρας, καθώς και 44 αλιευτικά καταφύγια, αλλά 26 υδατοκαλλιέργειες, προσφέροντας το 8% του αλιευτικού πλούτου.

Ο Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα και Αλιείας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι η αλιεία και τουρισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και πρόβαλε την ανάγκη υποστήριξής τους.

Ο Ανδρέας Φίλιας Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, χαρακτήρισε την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες κρίσιμες για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, αλλά και την οικονομία της περιοχής. Η ΠΔΤ διαθέτει άνω το 40% των λιμνοθαλασσών και άνω του 25% των λιμνών παράγοντας άνω το 50% της υδατοκαλλιέργειας. Οι θάλασσες μας προσφέρουν πηγή ζωής σε τοπικές κοινότητες. Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια αποτελούν κρίσιμο οικονομικό πυλώνα για την περιοχή μας και πηγή εσόδων για την Περιφέρεια και τη χώρα. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της υπεραλίευσης.

Ο Μιχαήλ Παυλίδης Αντιπρύτανης Έρευνας & Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης αναφέρθηκε στη λειτουργία του πρώτου Κέντρου για την Ευζωία Υδρόβιων Όντων στο Ηράκλειο

Η Ελένη Μήλιου Αντιπρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δ/ντρια Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας της Σχολής Επιστημών των Ζώων ανάπτυξε τις προσκλήσεις του κλάδου στη νέα εποχή .

Κελέτσης: Ο ρόλος της αλιείας στην οικονομία

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για θέματα αλιείας Σταύρος Κελέτσης, μεταξύ άλλων είπε:

«Η αλιεία αποτελεί σημαντικό κλάδο του πρωτογενή τομέα που ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει στο πιάτο ενεργοποιώντας και ενισχύοντας μια σειρά από άλλες οικονομικές δραστηριότητες .Η συνολική παραγωγή του 2022 ήταν αυξημένη σε σχέση με το 2021, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2020 και 2019 λόγω της πανδημίας , της ενεργειακής κρίσης κτλ.

Σημαντικό βέβαια μέρος του αλιευτικού τομέα σήμερα ανήκει στις Υδατοκαλλιέργειες, ενός δυναμικού τομέα της οικονομίας. Το 2021 το 71% προερχόταν από την υδατοκαλλιέργεια και το 29% από την αλιεία. Το ίδιο έτος η Ελλάδα κατέλαβε την 4η θέση στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας, και την 16η σε ότι αφορά την συλλεκτική αλιεία.

Το 2022 τα ψάρια κατατάχθηκαν στην 4η θέση ως προς την αξία των εξαγωγών και 10η θέση ως προς τον όγκο. Ο συνολικός όγκος εξαγωγών αλιευμάτων ανήλθε σε 164.167 τόνους αξίας 940 εκ ευρώ, εκ των οποίων το 90% εξάχθηκε στην ΕΕ – 27 και το 10% σε τρίτες χώρες. Σχεδόν το 64% του όγκου και της αξίας εξαγωγών αφορούσε τσιπούρα και λαβράκι ιχθυοτροφείου. Είχαμε όμως και εισαγωγές 124,1 τόνους αξίας 705,9 εκ ευρώ. Το 45% από χώρες της ΕΕ, 55% από τρίτες χώρες.

Η καθαρή συμμετοχή αυτής της κατηγορίας στο ΑΕΠ του 2022 ήταν 233,9 εκ ευρώ δηλαδή το 9,5 της αξίας του συνόλου της αγροτικής παραγωγής της χώρας. Νομίζω πως οι τάσεις και οι αριθμοί μας δείχνουν το δρόμο για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Ωστόσο μια παράμετρος που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη στη χάραξη της πολιτικής μας είναι οι νέες προκλήσεις της εποχής που δεν πρέπει να αγνοήσουμε και να πορευτούμε με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιώσιμη αλιευτική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη και την κλιματική αλλαγή.

Θα πρέπει με τις πολιτικές μας να αναζητήσουμε το σημείο ισορροπίας: Την «εξασφάλιση ενός δίκαιου βιοτικού επιπέδου στον πληθυσμό» που είναι ο στόχος της κοινής πολιτικής της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 39 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕΕ) από τη μια και τον στόχο «της διατήρησης και της βιώσιμης εκμετάλλευσης των αλιευτικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής» , της «βιώσιμης αλιείας και υδατοκαλλιέργειας» που επιβάλλουν οι Κανονισμοί της Ένωσης».

Διονύσης Σταμενίτης – Νέος ΕΛΓΑ και Αλιεία

Στο συνέδριο που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την Αλιεία και την Υδατοκαλλιέργεια, ο Υφυπουργός Διονύσης Σταμενίτης μίλησε για τον σχεδιασμό του Υπουργείου αναφορικά με τον Νέο ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα ο κ. Σταμενίτης μίλησε για τον κλάδο της Αλιείας και την αναγκαιότητα ασφάλισης στον καιρό της Κλιματικής Κρίσης.

Εισαγωγικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάθηκε στην υφιστάμενη λειτουργία του Οργανισμού και στις προκλήσεις που αυτός αντιμετωπίζει, περιγράφοντας τις πολιτικές που σχεδιάζει η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, ώστε ο Οργανισμός να μπορεί σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, λόγω κυρίως της κλιματικής κρίσης να ανταπεξέλθει και υπηρετήσει ουσιαστικά τον ρόλο του, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά τόνισε δεν είναι άλλος από την παροχή ασφάλειας και υποστήριξης στους παραγωγούς.

Στεκόμενος στη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στον ρόλο του Οργανισμού, ο Διονύσης Σταμενίτης έκανε και μια σύντομη αναφορά στα όσα έχουν γίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια για την ενίσχυση του Οργανισμού, με την ομαλοποίηση του καθεστώτος των πληρωμών και την επαναφορά του τρόπου αποζημίωσης σε μια εφάπαξ πληρωμή σε αντίθεση με την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ που πλήρωνε τις αποζημιώσεις των παραγωγών σε δόσεις, να ξεχωρίζει. Κάτι που σύμφωνα με τον υφυπουργό επιτευχθεί μέσα από τη γενναία επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με 400 εκατομμύρια ευρώ την τετραετία που πέρασε.

Αναφορικά με την Αλιεία, ο κ. Σταμενίτης τόνισε ότι σήμερα οι ιχθυοκαλλιέργειες δεν καλύπτονται από την ασφάλιση του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η εμπειρία που έχουμε μέχρι σήμερα μας δείχνει ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε οπτική.

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της σταδιακής αύξησης της θερμότητας στη θάλασσα, από την οποία προκαλείται το φαινόμενο της δημιουργίας βλαβερών παρασίτων, και τα οποία με τη σειρά τους επιφέρουν μείωση του οξυγόνου και θνησιμότητα του γόνου, ο Υφυπουργός κατέδειξε την αρνητική επίδραση της Κλιματικής Κρίσης και την αναγκαιότητα παρέμβασης μέσα από τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Στο κλείσιμο της τοποθέτησης μου ο Υφυπουργός, σημείωσε ότι μέσα από την εφαρμογή των στρατηγικών μας επιλογών, μια από αυτές είναι και η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία για τον Νέο ΕΛΓΑ, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, υπό τον Λευτέρη Αυγενάκη, φιλοδοξεί να θωρακίσει τις καλλιέργειες, απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο που θα δώσει στους παραγωγούς το χώρο και τις δυνατότητες να αναπτυχθούν. Σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνονται αποφάσεις και για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.

Στρατάκος: επαναφορά της ερασιτεχνικής άδειας

«Η Ερασιτεχνική Αλιεία απαιτεί την υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών και ειδικών μέτρων διαχείρισης, αφενός ώστε να εξασφαλιστούν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από την Ερασιτεχνική Αλιεία, και αφετέρου για να προστατευθούν οι θαλάσσιοι πόροι από την υπεραλίευση», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος.

Ο Γ.Γ τόνισε επίσης ότι : «Πρέπει να αναπτυχθεί και στη Χώρα μας μια αειφόρος Ερασιτεχνική Αλιεία, η οποία θα κινείται μέσα σε ορθά περιβαλλοντικά πλαίσια και δεν θα προκαλεί προβλήματα σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες της αλιείας.

Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο διαχρονικά έχουν θεσπιστεί αυστηροί κανόνες για την άσκηση της Ερασιτεχνικής Αλιείας, που στόχο έχουν να παρέχουν εφόδια στα κράτη- μέλη ώστε αυτά με τη σειρά τους να διασφαλίσουν ότι η ερασιτεχνική αλιεία διεξάγεται κατά τρόπο συμβατό προς τους στόχους της ΚΑΛΠ.

Σήμερα, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του εθνικού θεσμικού πλαισίου, είναι σε εξέλιξη από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης, για την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας.

Με το νέο πλαίσιο στρατηγικής που σχεδιάζει και προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στόχος είναι οι αποσπασματικές παρεμβάσεις, που συχνά έχουμε βιώσει ως τώρα, να δώσουν τη θέση τους σε μία ολιστική προσέγγιση στα μεγάλα θέματα της Ερασιτεχνικής Αλιείας.

Όλοι μαζί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες μπορούν να συνυπάρχουν. Ακολουθώντας, όμως, συγκεκριμένους κανόνες που στόχο θα έχουν την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων και του περιβάλλοντος».

Μπαγινέτας: Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το ΥπΑΑΤ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την προώθηση της βιώσιμης και ανταγωνιστικής υδατοκαλλιέργειας με μακροπρόθεσμη εστίαση την αναπτυξιακή βιωσιμότητα του τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΑΑΤ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφάλισε 35 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της Υδατοκαλλιέργειας, συμπληρωματικά στα ήδη υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα (ΚΑΠ, ΚΑλΠ), ακολουθώντας αυτή τη φορά υποχρεωτικά τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων.

Προτεραιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν ο ψηφιακός μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα και οι φιλοπεριβαλλοντικές επενδύσεις. Το συγκεκριμένο συγχρηματοδοτούμενο έργο της «Ενίσχυσης των Υδατοκαλλιεργειών» έχει ως συγκεκριμένο στόχο την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, τον εκσυγχρονισμό των προϊόντων, την ανάπτυξη φιλικών προς το κλίμα διεργασιών, τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, τη μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων και τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών».

Λυκουρέντζος: Πώς θα γίνει η ασφαλιστική κάλυψη της αλιείας

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος σε παρέμβασή του για την παροχή καλύψεων στους αλιείς αλλά και των παραγωγών υδατοκαλλιεργειών, μεταξύ άλλων είπε:

«Οι προτάσεις που υπάρχουν αφορούν τόσο ως προς την κάλυψη του εξοπλισμού και των μέσων, με τα οποία ασκούν οι αλιείς το επάγγελμα τους όσο και προτάσεις ως προς την ασφάλιση της παραγωγής τους.

Επιπροσθέτως αφορούν καλύψεις ως τις εγκαταστάσεις και τους εξοπλισμούς των υδατοκαλλιεργειών και φυσικά την ασφάλιση των εκτρεφόμενων οργανισμών, του ζωικού κεφαλαίου.

Η συζήτηση αυτή μπορεί να εξελιχθεί τις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε εγκαίρως να διαμορφωθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Είναι προφανές ότι, πρέπει να καθοριστεί η διαδικασία και ο τρόπος προσδιορισμού της ασφαλιζόμενης αξίας των τεχνολογικών μέσων όσο και της παραγωγής και ακολούθως να προσδιοριστεί το κόστος της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς, το οποίο θα καταβάλουν οι αλιείς και οι παραγωγοί υδατοκαλλιεργειών.

Είναι γνωστόν ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να ενταχθεί στους Κανονισμούς Ασφαλίσεων του ΕΛ.Γ.Α. ένας νέος τομέας καλύψεων και τα επιμέρους ζημιογόνα αίτια, πρέπει να προηγηθεί μία αναλογιστική μελέτη, η οποία θα καταδείξει το ενδεχόμενο ύψος καταβολής αποζημιώσεων σε ορατό χρονικό διάστημα.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε νέες καλύψεις στον Κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α. εάν δεν έχει προηγηθεί η αναλογιστική μελέτη. Συνεπώς πρέπει να συνεργαστούμε με συστηματικό τρόπο ώστε να καταλήξουμε το ταχύτερο δυνατόν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. αναμένει τις προτάσεις των αλιέων και των παραγωγών υδατοκαλλιεργειών, για να διαμορφωθεί η τελική βάση των συζητήσεων και να προσδιοριστεί το αντικείμενο της αναλογιστικής μελέτης. Το κόστος της αναλογιστικής μελέτης, θα αναλάβει η Διοίκηση του ΕΛΓΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και κατόπιν συμφωνίας ΕΛΓΑ, αλιέων και υδατοκαλλιεργητών, θα είναι εφικτή η παροχή ασφαλιστικών καλύψεων στον τομέα της αλιείας».

Οι θεματικές ενότητες

Το Σάββατο, πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, γίνονται συζητήσεις για τις εξής ενότητες:

1. Το αποτύπωμα της επαγγελματικής αλιείας στην ελληνική οικονομία

2. Το θεσμικό πλαίσιο της Ερασιτεχνικής Αλιείας

3. Νέος Κανονισμός ΕΛΓΑ και Αλιεία: η αναγκαιότητα της ασφάλισης στον καιρό της κλιματικής κρίσης

4. Υδατοκαλλιέργειες: Ένα Αειφόρο Σύστημα Τροφίμων

5. Ξεπερνώντας τον σκόπελο της γραφειοκρατίας

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου γίνονται συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στις οποίες μετέχουν εκπρόσωποι της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Διευθύνσεις και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου, εκπρόσωποι Αλιευτικών Συλλόγων, Ενώσεων πλοιοκτητών, Εμπορικών Επιμελητηρίων, Ενώσεων Ιχθυοκαλλιεργητών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχες), Πανεπιστημιακού χώρου (Πρυτάνεις, καθηγητές), εκπαιδευτές υποβρύχιας αλιείας κ.α.

Η αυριανή συνεδρίαση

Κατά τη δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, την Κυριακή, μετά την ομιλία του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη, χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Μανώλης Κουτουλάκης Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Αλέξανδρος Καχριμάνης Περιφερειάρχης Ηπείρου, Δήμητρα Αγγελάκη Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Αττικής, ο Φιλήμονας Ζαννετίδης Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,η Ευθυμία Γιόκαλα Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια & Θάλασσα» ΥΠΑΑΤ και Αντώνιος Μαγουλάς Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Την Κυριακή, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, θα λάβουν χώρα συζητήσεις με τις εξής θεματικές ενότητες:

1. Ισορροπία μεταξύ Υδάτινων Πόρων και Βιωσιμότητας

2. Η γοητεία του αλιευτικού τουρισμού

3. Τα προϊόντα αλιείας στο σύγχρονο εμπορικό περιβάλλον

Παράλληλες εκδηλώσεις και γαστρονομία

Παράλληλα με το Συνέδριο Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2024 «Γαλάζιοι Ορίζοντες», εξελίσσεται και ένα πλούσιο πρόγραμμα γαστρονομικών εκδηλώσεων!

Μαγειρικές επιδείξεις από καταξιωμένους σεφ, συνταγές υψηλής γαστρονομίας, παραδοσιακές συνταγές με ψάρι από τοπικούς Συλλόγους, μοντέρνα μενού από μαθητές σχολών μαγειρικής συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Για δύο ημέρες, η καρδιά της θαλάσσιας γαστρονομίας χτυπά στην Ελευσίνα.

To άρθρο Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες, διαπιστώνουν Ευρωπαίοι Επίτροποι δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button