AUTO-MOTO

Η νέα αμιγώς ηλεκτρική Porsche Macan δοκιμάζεται στην αξιολόγηση επιδόσεων και αποδοτικότητας

Η Porsche υποβάλλει το πρωτότυπο της πλήρως ηλεκτρικής Macan σε ασύγκριτα σκληρό πρόγραμμα δοκιμών, προετοιμάζοντας τον διάδοχο του επιτυχημένου SUV για την επικείμενη παγκόσμια πρεμιέρα του. Το όχημα αυτό είναι ένα τελείως καινούργιο δημιούργημα, για το οποίο, οι μηχανικοί της Porsche επένδυσαν αδρά για τον σχεδιασμό και τη δοκιμή του.

Δέκα χρόνια μετά την κυκλοφορία της στην αγορά η Macan είναι πλέον έτοιμη να υποδεχτεί τη δεύτερη γενιά μοντέλων της που αυτήν τη φορά θα είναι πλήρως ηλεκτρικά.

Ως το πρώτο μοντέλο της Porsche με τη νέα τεχνολογία Premium Platform Electric (PPE), το SUV έρχεται να ταράξει τα νερά. Οι δοκιμές για τον άψογο συντονισμό όλων των στοιχείων και των συστημάτων είναι αντίστοιχα απαιτητικές.

Η Porsche δίνει μεγάλη σημασία στις δοκιμές υπό πραγματικές συνθήκες χρησιμοποιώντας καμουφλαρισμένα πρωτότυπα. Ταυτόχρονα, οι προσομοιώσεις τόσο σε εικονική πραγματικότητα όσο και στην αεροδυναμική σήραγγα παρέχουν όλο και πιο ακριβή αποτελέσματα αποκτώντας ολοένα σημαντικότερο ρόλο στις δοκιμές. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια να γίνει μια νέα Porsche όχι μόνο πιο σπορ αλλά και πιο αποδοτική.

Σχεδιαστές και μηχανικοί αεροδυναμικής σε πλήρη αρμονία

«Όταν σχεδιάζουμε ένα νέο μοντέλο, αυτό που προέχει είναι η δυναμική και η ακρίβεια οδήγησης. Αυτό σημαίνει Porsche. Είναι στο DNA μας. Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η αποδοτικότητα και το design» προσθέτει ο Jörg Kerner, Αντιπρόεδρος της σειράς προϊόντων Macan.

Η πρόκληση για μας ήταν να διαφυλάξουμε την ταυτότητα της επιτυχημένης σειράς μοντέλων Macan ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις αεροδυναμικής για να διασφαλίσουμε υψηλή αποδοτικότητα και, άρα, μεγάλη αυτονομία.

Ήταν, επομένως, σημαντικό να υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ των επικεφαλής των δύο ομάδων κατά τα στάδια ανάπτυξης στο τμήμα Σχεδιασμού, αλλά και κατά τις δοκιμές αεροδυναμικής στην υπερσύγχρονη αεροδυναμική σήραγγα της Porsche.

«Η αναζήτηση της χρυσής τομής μεταξύ της σχεδιαστικής φιλοσοφίας μας και των προδιαγραφών που μας δόθηκαν από τους μηχανικούς αεροδυναμικής ήταν σίγουρα πρόκληση.» εξηγεί ο Peter Varga, Διευθυντής Εξωτερικού Σχεδιασμού στο τμήμα Style Porsche. «Επεξεργαζόμαστε από κοινού και το παραμικρό χιλιοστό για να πετύχουμε την τέλεια ισορροπία μεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας.»

Μέσα από αυτήν την ομαδική προσπάθεια, η Porsche κατόρθωσε να συνδυάσει το σχεδιαστικό DNA της με αεροδυναμική που βελτιώνει την αυτονομία. Αυτή η επιτυχία δεν οφείλεται μόνο στις εντυπωσιακές γραμμές του μοντέλου αλλά και στα στοιχεία της τεχνολογίας Porsche Active Aerodynamics (PAA) και σε άλλα εξειδικευμένα χαρακτηριστικά.

«Τα ενεργά αεροδυναμικά στοιχεία συμβάλλουν από κοινού σημαντικά στη βελτίωση της αυτονομίας» εξηγεί ο Thomas Weigand, Διευθυντής Αεροδυναμικής και Αερακουστικής.

«Έχουμε ένα αυτόματα εκτεινόμενο πίσω spoiler και ενεργά πτερύγια στις μπροστινές εισαγωγές αέρα.» Όμως και στο κάτω μέρος του αμαξώματος υπάρχουν μεταβλητά στοιχεία. Το δάπεδο του οχήματος είναι επίπεδο και κλειστό όπως το δάπεδο ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου, ακόμη και στην περιοχή του πίσω άξονα. Τα αεροδυναμικά βοηθήματα που βρίσκονται εκεί είναι εύκαμπτα και εγγυώνται χαμηλή αντίσταση του αέρα κατά την επιστροφή – μια πρωτοποριακή λύση σε συνδυασμό με τους αεροδυναμικούς, αρκετά κλειστούς τροχούς και το αεροδυναμικά βελτιωμένο περίγραμμα των ελαστικών.

Κατά την κανονική πορεία σε έναν επαρχιακό δρόμο, η Macan προσαρμόζει αυτόματα τα ιδανικά αεροδυναμικά χαρακτηριστικά της. Το πίσω spoiler μετακινείται στη θέση Εco, τα πτερύγια αέρα κλείνουν και το ύψος του σασί χαμηλώνει. Σε αυτές τις συνθήκες, ο Wiegand και η ομάδα του μέτρησαν συντελεστή οπισθέλκουσας 0,25 (παλαιότερα 0,35). Χάρη σε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά η νέα Macan δικαίως αποτελεί ένα από τα πιο αεροδυναμικά SUV – με μέγιστη επίδραση στη βελτίωση της αποδοτικότητας. Η ηλεκτρική αυτονομία κατά WLTP μπορεί να ξεπεράσει τα 500 km για όλες τις παραλλαγές.

Γρήγορη φόρτιση με έως 270 kW – για όλες τις αγορές

Οι ηλεκτροκινητήρες στη νέα Macan τροφοδοτούνται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου στο κάτω μέρος του αμαξώματος, με μικτή χωρητικότητα 100 kWh, από τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν ενεργά έως και 95 kWh. Η αρχιτεκτονική στα 800 V της τεχνολογίας PPE στη νέα Macan επιτρέπει γρήγορη φόρτιση υψηλής απόδοσης που επιβεβαιώνεται μέσα από δοκιμές που πραγματοποιούνται παγκοσμίως στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάπτυξης του οχήματος.

«Εφαρμόζονται διαφορετικά πρότυπα φόρτισης στις βασικές αγορές μας. Επομένως, οι δοκιμές των πρωτοτύπων μας επικεντρώθηκαν σε αυτές τις διαφορετικές συνθήκες που ισχύουν στις διάφορες τοποθεσίες, με αποτέλεσμα τα πρωτότυπά μας να προσαρμόζουν αντίστοιχα την τεχνολογία, όπου αυτό κρίθηκε απαραίτητο.

Η φόρτιση πρέπει πολύ απλά να λειτουργεί, παντού και πάντα» αναφέρει ο Kerner. Η ισχύς φόρτισης DC για τη νέα Macan σε σταθμούς φόρτισης 800 Volt αγγίζει τα 270 kW. Το επίπεδο φόρτισης αυξάνεται από 10 σε 80% μέσα σε λιγότερο από 22 λεπτά σε σταθμούς 400 Volt, τη στιγμή που ένας διακόπτης υψηλής τάσης στο εσωτερικό της μπαταρίας ενεργοποιεί τη λειτουργία «bank charging» χωρίζοντας την μπαταρία 800 Volt σε δύο μπαταρίες, η καθεμία με ονομαστική τάση 400 Volt. Έτσι επιτυγχάνεται εξαιρετικά αποδοτική φόρτιση, με έως και 150 kW, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος ενισχυτής υψηλής τάσης. Η φόρτιση AC είναι εφικτή με έως και 11 kW.

Δοκιμές δυναμικής οδήγησης υπό ακραίες συνθήκες

Η Porsche δημιούργησε τη νέα Macan εστιάζοντας ιδιαίτερα στη δυναμική οδήγηση που χαρακτηρίζει την Porsche, αλλά και σε μια οικεία αίσθηση ελέγχου του οχήματος. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά του κατασκευαστή σπορ αυτοκινήτων κατέχουν κεντρική θέση στο πλαίσιο των δοκιμών. Στόχος κατά τα διάφορα στάδια των δοκιμών είναι ο συντονισμός των καινοτόμων στοιχείων και συστημάτων, καθώς και η διασφάλιση της λειτουργικής τους σταθερότητας και της ομαλής συνέργειας μεταξύ τους.

Κατά τις δοκιμές αντοχής η προσομοίωση της διάρκειας ζωής του οχήματος πραγματοποιείται κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες λειτουργίας που λίγοι μόνο πελάτες θα συναντήσουν: εκείνοι που λατρεύουν να φτάνουν στα άκρα. Μέχρι σήμερα, τα καμουφλαρισμένα πρωτότυπα της πλήρως ηλεκτρικής Macan έχουν διανύσει πάνω από τριάμισι εκατομμύρια χιλιόμετρα σε πίστες δοκιμών και δημόσιους δρόμους.

Για τον έλεγχο της συνέργειας όλων των ενεργών στοιχείων οδήγησης κάτω από ακραίες κλιματικές και άλλες συνθήκες, τα πρωτότυπα δοκιμάζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. «Καλύπτουμε κάθε εύρος θερμοκρασίας. Από μείον 30 βαθμούς Κελσίου στη Σκανδιναβία μέχρι τους 50 βαθμούς Κελσίου που βιώσαμε στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια» εξηγεί ο Kerner. «Ασφαλώς, ένα SUV πρέπει να μπορεί να κινείται πάνω σε κάθε λογής επιφάνεια. Γι’ αυτό, οι δοκιμές μας δεν πραγματοποιούνται μόνο στην άσφαλτο, αλλά και εκτός δρόμου, σε χαλίκι, σε χιόνι και σε πάγο.» Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σύστημα τετρακίνησης της πλήρως ηλεκτρικής Macan προσαρμόζεται ανάλογα, έτσι όπως μόνο η Porsche γνωρίζει.

Η Porsche χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα την τελευταία γενιά κινητήρων μόνιμου μαγνήτη PSM στον μπροστινό και στον πίσω άξονα. Με τη λειτουργία overboost παράγουν ισχύ πάνω από 450 kW, προσφέρουν άριστη αποδοτικότητα και εγγυώνται απόλυτη σταθερότητα στην παραγωγή ισχύος. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα Διαχείρισης Πρόσφυσης Porsche διαχειρίζεται την κατανομή των πάνω από 1.000 Nm ροπής με το Launch Control στο κορυφαίας κατηγορίας μοντέλο σχεδόν ακαριαία.

Για να εγγυηθούν την απόλυτη ισορροπία μεταξύ των υψηλών επιδόσεων και της άνεσης που χαρακτηρίζουν τη Macan, οι μηχανικοί σχεδίασαν ένα σύστημα Ενεργής Διαχείρισης Ανάρτησης Porsche με τεχνολογία δύο βαλβίδων στα αμορτισέρ, αερανάρτηση, εγκάρσιο μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα και για πρώτη φορά, ενεργός πίσω άξονας με γωνία διεύθυνσης έως πέντε μοίρες.

To άρθρο Η νέα αμιγώς ηλεκτρική Porsche Macan δοκιμάζεται στην αξιολόγηση επιδόσεων και αποδοτικότητας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button