ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηandelsblatt: Γιατί δεν πρέπει να «υποτιμά» κανείς τις ακροδεξιές διακηρύξεις περί εξόδου της Γερμανίας από την Ε.Ε. (Dexit)

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία, η δήλωση της επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ακροδεξιού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία –  Alternative fuer Deutschland) Άλις Βάιντελ (Alice Weidel) περί εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., μιλώντας στους Financial Times τη Δευτέρα (22.01.24).

Η ιδέα της  Άλις Βάιντελ (Alice Weidel), για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ (Dexit) είναι μια φαντασίωση, και όχι μόνο από οικονομική άποψη, σχολιάζει η Handelsblatt. Το εξαγωγικό μοντέλο της Γερμανίας θα κατέρρεε σε χρόνο ρεκόρ, τονίζει το ίδιο δημοσίευμα.

Η Alice Weidel βάζει στο παιχνίδι την αποχώρηση της Γερμανίας από την ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times του Λονδίνου, το κορυφαίο στέλεχος του AfD μίλησε για δημοψήφισμα σχετικά με την «έξοδο», προκειμένου να διορθωθούν τα «δημοκρατικά ελλείμματα» της ΕΕ.

Αυτό θα μπορούσε να απορριφθεί ως ένας φθηνός ελιγμός. Nα σημειωθεί πως  εκατοντάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής του AfD.

Αλλά όσο λίγο και αν η ταμπέλα του «ναζιστή» ταιριάζει στην πλειοψηφία των ψηφοφόρων του AfD, θα ήταν επίσης λάθος να μην αντιδράσει κανείς στο περιεχόμενο της πρωτοβουλίας περί εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ. Οι δεξιοί λαϊκιστές πάντα έπαιζαν με την ιδέα της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ – και μάλιστα με αυξανόμενη επιτυχία, τονίζει η Handelsblatt.

Επίσης, η συζήτηση δεν είναι εντελώς άγνωστη στη Γερμανία, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα. Για παράδειγμα, το 2019, είχε εκδηλωθεί ανάλογη συζήτηση όταν τα χαμηλά επιτόκια υποτίθεται ότι κατέστρεψαν τους αποταμιευτές της Γερμανίας.

Πίσω από αυτό κρύβεται μια ευρέως διαδεδομένη δυσπιστία απέναντι στο ενιαίο νόμισμα, από το οποίο επωφελήθηκε και το AfD όταν ιδρύθηκε. Τότε σημειώθηκε τροφοδότηση των αμφιβολιών για τη σταθερότητα του ευρώ και είχαν ήδη θέσει τα θεμέλια για μια εθνική νοοτροπία που είναι ασύμβατη με το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας ως τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας.

Όταν η Weidel λέει ότι το Brexit λειτούργησε τέλεια, θα πρέπει να διαβάσει τη μελέτη για το Brexit του Ινστιτούτου Οικονομετρίας του Cambridge, επισημαίνει η Handelsblatt. Θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στα «τελευταία» του, μετά το Brexit. Αλλά, δεν μπορεί κανείς να μη λάβει υπόψην του πως μετά το Brexit, 1,8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν εξαφανιστεί.

Η αποχώρηση από την ΕΕ θα κοστίσει στη χώρα 163 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Το 2023, οι Βρετανοί θα έχουν κατά μέσο όρο περίπου 2.330 ευρώ λιγότερα κατά κεφαλήν στο πορτοφόλι τους. Ένα success story θα είχε διαφορετικό περιεχόμενο, τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Κατάρρευση για το μοντέλο εξαγωγής

Πώς θα ήταν η κατάσταση στη Γερμανία, αν αποχωρούσε από την ΕΕ; Οι οικονομολόγοι συμφωνούν πως το εξαγωγικό μοντέλο θα βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η ανεργία θα αυξανόταν και η επιστροφή στο γερμανικό μάρκο θα έβαζε τέλος σε όλες τις ανέσεις του ευρώ, τονίζει η Handelsblatt. Είναι αδύνατο να απαριθμήσει κανείς όλα τα μειονεκτήματα. Τελικά, το Dexit δεν είναι απλώς μια φαντασίωση από οικονομική άποψη.

Αλλά δεν πρέπει να υποτιμάει κανείς τέτοια «παιχνίδια του μυαλού». Κανείς δεν πίστευε ούτε στο Brexit στην αρχή, σημειώνει η Handelsblatt. Το AfD δεν έχει επί του παρόντος κανένα μέσο πίεσης για να επιτύχει την έξοδο από την ΕΕ.

Μπορεί, όμως, να τροφοδοτήσει περαιτέρω την εχθρότητα απέναντι στην ΕΕ και έτσι να υπονομεύσει περαιτέρω τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εναπόκειται τώρα στα δημοκρατικά κόμματα να βρουν την ισορροπία μεταξύ της δικαιολογημένης κριτικής των θεσμών και του καθαρού λαϊκισμού στην προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές, καταλήγει το ίδιο δημοσίευμα.

To άρθρο Ηandelsblatt: Γιατί δεν πρέπει να «υποτιμά» κανείς τις ακροδεξιές διακηρύξεις περί εξόδου της Γερμανίας από την Ε.Ε. (Dexit) δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button