ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη για 8η συνεχή εβδομάδα για τον Dow Jones, παρά τις οριακές του απώλειες

Με μικρές απώλειες έκλεισε χθες (22.12.23) ο δείκτης Dow Jones (Νέα Υόρκη) στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο συμπλήρωσε οκτώ συνεχείς εβδομάδες με κέρδη. Η χθεσινή συνεδρίαση κινήθηκε στο απόηχο της μάλλον μη αναμενόμενης υποχώρησης του πληθωρισμού της Fed.

Έτσι λοιπόν ο δείκτης Dow Jones (Νέα Υόρκη) που στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινούνταν σε θετικό έδαφος, έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες 0,05% ή 18,38 μονάδων στις 37.385,97 μονάδες. Στον αντίποδα, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,21% ή 9,83 μονάδων στις 4.756,58 μονάδες. Ο Nasdaq από τη μεριά του ενισχύθηκε κατά 0,19% ή 29,11 μονάδες στις 14.992,97 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 0,2%, 0,8% και 1,2% αντίστοιχα.

Από τις 30 μετοχές του Dow, 8 έκλεισαν με απώλειες και οι υπόλοιπες με κέρδη σήμερα. Ειδικότερα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Nike, Walt Disney και Apple με πτώση 11,83%, 1,08% και 0,55% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Intel, Amgen και Merck & Co. με άνοδο 1,95%, 1,73% και 1,24% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τον προαναφερόμενο δείκτη προσωπικών δαπανών (PCE), σε επίπεδο μήνα, εμφάνισε μείωση κατά 0,1% έναντι της πρόβλεψης ότι θα παρέμενε αμετάβλητος όπως τον Οκτώβριο. Παράλληλα, ο δομικός PCE επιβράδυνε τον Νοέμβριο στο 3,2% ετησίως από το 3,4% που είχε προηγηθεί, ξεπερνώντας επίσης την πρόβλεψη της αγοράς για 3,3%.

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία, που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την πορεία των δεικτών της Wall Street, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 5,4% τον Νοέμβριο, υπερβαίνοντας την εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών που έκανε λόγο για αύξηση 2%. Σε υψηλό πενταμήνου έκλεισε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη που διαμορφώθηκε σε 69,7 από 69,4.

Το ράλι της αγοράς διευρύνθηκε το τελευταίο διάστημα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται και οι traders αναμένουν μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed. Σήμερα, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 ενισχύθηκε κατά 0,81%, καταγράφοντας την έκτη συνεχόμενη κερδοφόρα εβδομάδα του.

Παράλληλα, ισχυρή άνοδο σημείωσαν το Νοέμβριο οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας με ευκολία τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,4% το Νοέμβριο όπως ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση, ξεπερνώντας άνετα την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο 2%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο του 2020.

Σημειώνεται επίσης ότι η Wall Street θα είναι κλειστή τη Δευτέρα λόγω Χριστουγέννων.

Τέλος, στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο έκλεισε με απώλειες χάνοντας τα αρχικά του κέρδη. Το Brent ήταν στα 79,18 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,58%. Ο χρυσός διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος, ενώ άξιο λόγου είναι ότι το ευρώ πέρασε το 1,1 στην ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button