ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Κέρδη 5,4% μέσα στον Ιανουάριο

Mε κέρδη 5,24% τρέχει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης το 2024 και με 1,56% στην εβδομάδα που έκλεισε σήμερα, με την αγορά να πυρπολεί για δεύτερη φορά μέσα σε 10 χρόνια τις 1.360 μονάδες, όπου και το κλείσιμο της Παρασκευής (0,59%). Σχετικά μειωμένες οι συναλλαγές στα 74,77 εκατ. ευρώ και μικρές διακυμάνσεις για τα blue chips. Ξεχώρισαν πάλι κάποια small caps με αιχμή τη Lavipharm (454 χιλιάδες κομμάτια, άνοδος 6,9%, μία ανάσα από τα… 90 λεπτά και 150 εκατ. κεφαλαιοποίηση από 34 λεπτά πριν από 14 μήνες).

Νέο υψηλό στα 23,35 ευρώ για την Τιτάν, που έκλεισε με άνοδο 1,52%, στα 12,30 ευρώ ενισχύθηκε η ΔΕΗ, κέρδη 1,14% για την Coca Cola, στα 27,46 ευρώ, 2,37% τα κέρδη για τα ΕΛΠΕ, στα 7,33 ευρώ, +5,50% για την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στα 2,30 ευρώ, +4% και σήμερα η Ιντρακόμ, στα 3,87 ευρώ και κλείσιμο ανοδικό στο 1,22 για την Ιντραλότ. Επιστροφή πάνω από τα 5 ευρώ για την Ιντρακάτ με άνοδο 1,6%, +3,10% τα Πλαστικά Θράκης, στα 4,48 και 1,89% η Τέρνα Ενεργειακή.

Αντίδραση βγήκε και στις τράπεζες, κυρίως στην Eurobank, μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών. Πάνω από το 1,61 ευρώ επανέρχεται η Alpha, στα 6,85 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ, άνοδος 1,35% για την Eurobank και κλείσιμο στα 3,45 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς.

Ενδεχόμενη μείωση της ρευστότητας -ήδη οι συναλλαγές εμφανίζονται μειωμένες 15% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα- συνδέονται με το γεγονός ότι τρέχει την περίοδο αυτή η δημόσια εγγραφή του αεροδρομίου. Η δε ζήτηση ξεπερνάει κάθε προηγούμενο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Σαφή ένδειξη ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει σε έναν πολυετή ανοδικό κύκλο με υψηλότερη επενδυτική δραστηριότητα, ευρύτερη επενδυτική βάση και υψηλότερες αποτιμήσεις αποτελούν οι ισχυρές επιδόσεις που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών το 2023, σύμφωνα με νέα έκθεση της Alpha Finance. Σύμφωνα με τους αναλυτές της χρηματιστηριακής, οι εισηγμένες εταιρείες θα συνεχίσουν να παράγουν ισχυρά κέρδη και τη νέα χρονιά, επιβεβαιώνοντας τη βιωσιμότητα της αναπτυξιακής τους δυναμικής. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση σε επίπεδο ΓΔ παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου, δικαιολογώντας έτσι μία πιθανή άνοδο περίπου 15-25% του ΓΔ για φέτος.

Κομβικής σημασίας η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό, καθώς το βράδυ της ερχόμενης Τετάρτης η Fed ανακοινώνει τα επιτόκια παρέμβασης για το δολάριο αλλά κυρίως την προοπτική για το πού θα κινηθεί το κόστος χρήματος στη συνέχεια της χρονιάς. Σημαντικές ανακοινώσεις θα έχουμε την ίδια ημέρα και για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στη Γερμανία (εκτίμηση 3,0% από 3,7%) ενώ την Παρασκευή στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί η ανεργία για τον μήνα Ιανουάριο.

Στο εσωτερικό η ειδησεογραφία κυριαρχείται από τη Δημόσια Προσφορά μετοχών του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος, η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Κατά τα λοιπά χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 6 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται από τη Δευτέρα η μετοχή των Ευρωσυμβούλων, ενώ τέλος την Τετάρτη θα διεξαχθεί η τακτική δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων από τον ΟΔΔΗΧ.

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘310545344564279’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button