ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Σι Τζινπίνγκ προς Ταιβάν – ΗΠΑ: «Σίγουρη» η επανένωση της Κίνας – «Πιο ανθεκτική» και «πιο δυναμική από πριν» η οικονομία μας

“Σίγουρα θα επανενωθεί’ η Κίνα, δήλωσε σήμερα στην ομιλία του για το νέο Έτος ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ  -“δείχνοντας” προς την Ταιβά.

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Ταϊβάν στις 13 Ιανουαρίου. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν «ιερό έδαφός» της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να την επαναφέρει υπό κινεζικό έλεγχο, αν και ο Σι δεν έκανε καμιά αναφορά σε στρατιωτικές απειλές κατά την ομιλία του, η οποία αναμεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση CCTV.

«Η επανένωση της μητέρας πατρίδας είναι ένα ιστορικό αναπόφευκτο», δήλωσε ο Σι, αν και στην επίσημη αγγλική μετάφραση των σχολίων του, που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, χρησιμοποιείται μια πιο απλή φράση: «Η Κίνα σίγουρα θα επανενωθεί».

«Οι συμπατριώτες στις δύο πλευρές του Στενού της Ταϊβάν θα πρέπει να συνδέονται από μια κοινή αίσθηση σκοπού και να μοιραστούν τη δόξα της ανανέωσης του κινεζικού έθνους», πρόσθεσε. Στην επίσημη αγγλική μετάφραση αναφέρεται «όλοι οι Κινέζοι» στη θέση του «οι συμπατριώτες».

Στην ομιλία του, ο Σι υπογράμμισε ακόμη πως η κινεζική οικονομία είναι «πιο ανθεκτική και πιο δυναμική από πριν».

Στη διάρκεια του 2023, η οικονομία της χώρας έθεσε υπό έλεγχο την καταιγίδα, τόνισε ο κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του αυτή.

Το 2024 η Κίνα «θα σταθεροποιήσει και θα διευρύνει τη θετική τάση της οικονομικής ανάκαμψης» της και «θα επιτύχει σταθερή και μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Σι.

«Πρέπει συνολικά να εμβαθύνουμε τη μεταρρυθμιση και να ανοίξουμε περισσότερο, προωθώντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη, διευρύνοντας την οικονομική ζωτικότητα και κάνοντας μεγαλύτερες προσπάθειες για να προωθήσουμε την εκπαίδευση, να προωθήσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία και να καλλιεργήσουμε ταλέντα», τόνισε ο κινέζος πρόεδρος.

Ο Σι εξέφρασε επίσης ανησυχία για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μερικών εταιρειών και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν μερικοί άνθρωποι στην απασχόληση και την καθημερινή ζωή τους, καθώς και για τον αντίκτυπο φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες και σεισμοί σε μερικές περιφέρειες.Η Κίνα θα προωθήσει ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και θα εξισορροπήσει την ανάπτυξη και την ασφάλεια με συντονισμένο τρόπο, πρόσθεσε ο Σι.

Οι δεσμοί ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα ενισχύθηκαν το 2023

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε κατά τη σημερινή ανταλλαγή ευχών με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και τη Μόσχα ενισχύθηκαν το 2023.

Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε, ο κινέζος πρόεδρος εκτίμησε πως «οι υλικές βάσεις και οι βάσεις που έχει στην κοινή γνώμη η σχέση μας έχουν γίνει ισχυρότερες», μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Μπροστά σε αλλαγές πρωτοφανείς σε έναν αιώνα και σε μια ταραχώδη περιφερειακή και διεθνή κατάσταση, οι σχέσεις Κίνας – Ρωσίας διατήρησαν μια υγιή και σταθερή ανάπτυξη και προχώρησαν με σταθερό τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Σι.

«Υπό την κοινή ηγεσία μας, η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο μέρη εμβαθύνθηκε, ο στρατηγικός συντονισμός μας ενισχύθηκε και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία συνέχισε να παράγει νέα αποτελέσματα», πρόσθεσε.

Ο όγκος των διμερών εμπορικών ανταλλαγών ξεπέρασε τα 200 δισεκ. δολάρια, υπερβαίνοντας τους στόχους, υπογράμμισε ακόμη.

Η Κίνα, σημείωσε επίσης, ανυπομονεί να γιορτάσει το 2024 την 75η επέτειο της εγκαθίδρυσης διμερών σχέσεων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Μήνυμα Σι Τζινπίνγκ προς Ταιβάν – ΗΠΑ: «Σίγουρη» η επανένωση της Κίνας – «Πιο ανθεκτική» και «πιο δυναμική από πριν» η οικονομία μας δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button