ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μασούτης (Επιμελητήρια): Αισιοδοξούν οι επιχειρήσεις, πρέπει όμως να ληφθούν μέτρα για τον πληθωρισμό

Σχετικά σταθεροί, με ελαφρά τάση βελτίωσης, σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, εμφανίζονται οι δείκτες του «Βαρόμετρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕΕ)» αναφορικά με τις επιχειρήσεις, μίας έρευνας που διεξήγαγε η «PALMOS ANALYSIS».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, αυξάνεται κατά δύο μονάδες η αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο και μειώνεται κατά τέσσερις μονάδες η απαισιοδοξία για το ίδιο διάστημα. Η αποτίμηση του εξαμήνου που πέρασε από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα εμφανίζεται ουδέτερη, καθώς το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε βρίσκεται στο 28%, έναντι 30% όσων δηλώνουν ότι μειώθηκε και 41% που δηλώνουν ότι παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Σταθερά θετικές είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των πωλήσεων των επιχειρήσεων, ενώ αυξάνονται και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της απασχόλησης.

«Πλεόνασμα αισιοδοξίας» καταγράφεται στον τομέα των κατασκευών, αλλά όχι και στον τομέα του εμπορίου και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αναμένουν περιορισμό της ρευστότητας καθώς, μετά την εντυπωσιακή βελτίωση των προσδοκιών τον Μάιο του 2023, οι σχετικοί δείκτες επιστρέφουν στα επίπεδα του Νοεμβρίου του 2022.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτιμούν ότι με τη σταθερότητα σε βασικούς τομείς της οικονομίας μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους για ανάπτυξη και πρόοδο. Θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε διεθνές περιβάλλον, καθώς η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και οι εξελίξεις στο διεθνές εμπόριο τις επηρεάζουν άμεσα.

Ωστόσο, όπως δείχνουν ορισμένοι δείκτες του «Βαρόμετρου ΚΕΕΕ», η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν το επενδυτικό περιβάλλον και να τονώσει με μέτρα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας παράλληλα των πληθωρισμό που πλήττει όλη την αγορά, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις της παραγωγής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Μασούτης (Επιμελητήρια): Αισιοδοξούν οι επιχειρήσεις, πρέπει όμως να ληφθούν μέτρα για τον πληθωρισμό δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button