ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Με οριακή άνοδο άγγιξε υψηλά 10ετίας

 

Κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δέκα χρόνια για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις 1353,46 μονάδες με ελάχιστα θετική μεταβολή 0,06%. Για όγδοη συνεχή συνεδρίαση φέτος η αγορά βλέπει το θετικό πρόσημο, αν και η Wall σήμερα παραμένει κλειστή λόγω αργίας.

Παράλληλα το ξεκίνημα της νέας χρονιάς συνοδεύεται από μια μαζική θετική αναθεώρηση των ανοδικών περιθωρίων καθώς οδεύουμε προς τις ανακοινώσεις του κλεισίματος της χρήσης του 2023. Το ζητούμενο βέβαια εδώ είναι αν μπορούν οι εισηγμένες εταιρίες να επαναλάβουν την περυσινή κερδοφορία μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές ρεκόρ με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν πια πολλές εφεδρείες εταιριών ή κλάδων (όχι όσες υπήρχαν πέρυσι τέτοια εποχή) που μπορούν να (ξανα)πάνε τα μεγέθη σε ρεκόρ επιδόσεων. Σε αυτό τον τομέα πολλά θα κριθούν από την επενδυτική δραστηριότητα και την ωρίμανση των επιχειρηματικών πλάνων των προηγούμενων ετών. Επομένως το κρίσιμο μέγεθος στις προσεχείς ανακοινώσεις των μεγεθών δεν θα είναι μόνο η κερδοφορία ή το μέρισμα αλλά η προοπτική του 2024 καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης των επενδυτικών πλάνων.

Τεχνικά, σύμφωνα με την Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε τις 1.351 μονάδες που είναι υψηλά 10 ετών και αναμενόμενα διόρθωσε προσεκτικά χωρίς να χαλάσει ιδιαίτερα την ανοδική δυναμική. Από την περασμένη Τρίτη ο τεχνικός δείκτης MACD έχει ανανεώσει το σήμα αγορών ενώ οι δύο μεσοπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν ακόμα σημαντικές αποκλίσεις από τις τρέχουσες τιμές διατηρώντας τα αγοραστικά τους σήματα από το τις αρχές Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά οι ταλαντωτές έχουν εισέλθει σε έντονα υπερτιμημένες ζώνες τιμών ανάλογές με αυτές που είχαν παρατηρηθεί τον περασμένο Ιούλιο. Ενδεχομένως η πίεση της Παρασκευής ερμηνεύεται και ως μια κίνηση κατοχύρωσης κερδών και αποφόρτισης του κλίματος ενώ πέραν της εικόνας του Γενικού Δείκτη η αγορά ήδη καταγράφει τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με αρνητικό ισοζύγιο χαμένων-κερδισμένων μετοχών.

Θεωρητικά, αν ο Γενικός Δείκτης ανακαταλάβει τις 1.351 μονάδες θα έχει ένα πολύ αξιόλογο ανοδικό περιθώριο καθώς η επόμενη αντίσταση τοποθετείται στις 1.420 μονάδες, έγραφε την Παρασκευή η Beta Sec.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Μυτιληναίο με κλείσιμο στα 38,40 ευρώ! Πρωταγωνιστές στο ταμπλό και πάλι οι μετοχές της Βιοχάλκο με τον όμιλο στα 6,24 ευρώ και στο +3,65% και στα 2,22 ευρώ με άνοδο 2,78% η ΕΛΧΑ.

Στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -2,28% και ακολούθησαν Eurobank -1,82% και Alpha Bank -0,96% ενώ το θετικό πρόσημο διατήρησε η Εθνική +0,72%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77 εκατ. ευρώ,  εξ αυτών τα 7,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,2 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν  στις τράπεζες.

Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,56 εκατ. ευρώ και όγκου 528 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, η  Εθνική διακίνησε 341 χιλ. τεμάχια αξίας 2,38 εκατ. ευρώ.

Ο Μυτιληναίος 128 χιλ. τεμάχια αξίας 4,85 εκατ. ευρώ, o Sarantis 12 χιλ. τεμάχια αξίας 106 χιλ. ευρώ και η Intrakat 47 χιλ. τεμάχια αξίας 222,5 χιλ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘310545344564279’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button