ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη | 74 δισ. δολάρια από τον τουρισμό για την πόλη το 2023!

Η τουριστική βιομηχανία της Νέας Υόρκης aπέφερε το 2023 στην πολιτειακή οικονομία και στην οικονομία της πόλης 74 δισεκατομμύρια δολάρια, με περισσότερα από 48 δισεκατομμύρια δολάρια να προέρχονται από άμεσες δαπάνες (μη προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό).

Το στοιχείο αυτό προέρχεται από τον απολογισμό της χρονιάς, που έδωσε στη δημοσιότητα το New York City Tourism + Conventions.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον απολογισμό, το 2023 θα κλείσει με 61,8 εκατομμύρια επισκέπτες στη Νέα Υόρκη, φτάνοντας στο 93% των επιδόσεων της πόλης το 2019 (ως προς την επισκεψιμότητα).

Η τουριστική βιομηχανία υποστήριξε περισσότερες από 380.000 θέσεις εργασίας, περίπου το 9% του εργατικού δυναμικού της πόλης, και χιλιάδες μικρές και επιχειρήσεις μειονοτήτων και στους πέντε δήμους.

Τα φορολογικά έσοδα, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια που προήλθαν από τις δαπάνες των επισκεπτών, ουσιαστικά εξοικονόμησαν από κάθε νοικοκυριό της Νέας Υόρκης περίπου 2.000 δολάρια το 2023.

«Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ: η Νέα Υόρκη επέστρεψε! Και οι φετινοί τουριστικοί αριθμοί αποδεικνύουν ότι η οικονομική μας ανάκαμψη επιστρέφει πιο δυνατή από ποτέ», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Eric Adams, προσθέτοντας:

«Η τουριστική βιομηχανία της Νέας Υόρκης αγγίζει κάθε γωνιά των πέντε περιφερειών — υποστηρίζοντας μικρές και μειονοτικές επιχειρήσεις και περισσότερες από 380.000 τοπικές θέσεις εργασίας. Είμαστε ευγνώμονες σε κάθε έναν από τους 62 εκατομμύρια επισκέπτες που έφεραν περισσότερα από 74 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική δραστηριότητα στην πόλη μας τον χρόνο που φτάνει στο τέλος του και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες του χρόνου».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του New York City Tourism + Conventions, Fred Dixon τόνισε ότι οι επιδόσεις του τουρισμού επιβεβαιώνουν τη θέση του κλάδου ως μοχλό για την οικονομία της πόλης με 74 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικό αντίκτυπο.

«Η πόλη μας είναι τόσο ζωντανή όσο ποτέ. Νέα αξιοθέατα, πολιτιστικές προσφορές, εστιατόρια, φιλόξενη εμπειρία και πολλά άλλα έχουν βοηθήσει τη Νέα Υόρκη να παραμείνει κορυφαίος προορισμός για εγχώριους και διεθνείς ταξιδιώτες», είπε ο Fred Dixon.

Διεθνή και εσωτερικά ταξίδια

 • Τα ταξίδια εσωτερικού θα φτάσουν τα 51,1 εκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 7,9% σε σχέση με το 2022.
 • Οι διεθνείς επισκέψεις, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των δαπανών των επισκεπτών, θα φτάσουν τα 10,8 εκατομμύρια το 2023, σημειώνοντας αύξηση 14,9% από έτος σε έτος.
 • Το 2023, οι πέντε μεγαλύτερες διεθνείς αγορές της Νέας Υόρκης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (974.000), ο Καναδάς (864.000), η Γαλλία (728.000), η Βραζιλία (589.000) και η Γερμανία (554.000).
 • Ο Καναδάς επανέρχεται στη θέση του ως η δεύτερη μεγαλύτερη διεθνής αγορά.
 • Οι αγορές της Δυτικής Ευρώπης ανακτούν τη θέση τους ως βασικές αγορές για διεθνή ταξίδια στην πόλη.
 • Οι οικονομικές συνθήκες στη Νότια Αμερική παραμένουν μικτές, ωστόσο η Βραζιλία, η Κολομβία και η Αργεντινή παραμένουν σημαντικές αγορές για τον τουρισμό της Νέας Υόρκης.
 • Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού επιστρέφουν με βραδύτερο ρυθμό.
 • Η κινεζική αγορά αρχίζει να επιστρέφει καθώς αυξάνεται η χωρητικότητα πτήσεων. Η Κίνα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη υπερπόντια αγορά της Νέας Υόρκης το 2019.

Τα επαγγελματικά ταξίδια

 • Τα επαγγελματικά ταξίδια αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% όλων των επισκέψεων στη Νέα Υόρκη ετησίως. Ήταν ο κλάδος που επλήγη περισσότερο από την πανδημία και συνεχίζει να ανακάμπτει με βραδύτερο ρυθμό.
 • Το 2023, τα επαγγελματικά ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν στα 11,8 εκατομμύρια, σχεδόν 3 εκατομμύρια περισσότερα από το 2022.

Οι βασικές υποδομές

 • Σημειώνεται ότι η Νέα Υόρκη παραμένει η μεγαλύτερη πύλη εισόδου στις ΗΠΑ, έχοντας το πιο πολυσύχναστο σύστημα αεροδρομίων στον κόσμο, με περισσότερες από 2.900 αφίξεις εβδομαδιαίων πτήσεων στο διεθνές αεροδρόμιο John F. Kennedy (JFK) και στο Newark Liberty International Airport (EWR).
 • Η απόδοση των ξενοδοχείου παρέμεινε ισχυρή το 2023, με εκτιμώμενες πωλήσεις 36,5 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων δωματίων, περίπου 8% κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του 2019. Περισσότερα από 70 νέα ξενοδοχεία, που δημιουργούν περισσότερα από 10.000 δωμάτια, θα προστεθούν στην πόλη τα επόμενα τρία χρόνια στους πέντε δήμους. Το διαθέσιμο απόθεμα δωματίων ξενοδοχείων σε όλη την πόλη ανέρχεται σε 121.464 δωμάτια.
 • Για το 2024 οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για  64,5 εκατομμύρια επισκέπτες.
 • Το New York City Tourism + Conventions είναι ο επίσημος οργανισμός μάρκετινγκ του προορισμού.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button