FACEBOOKBUSINESSΑΝΤΡΑΣΓΥΝΑΙΚΑΔΙΑΦΟΡΑκοινωνικάΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι αποτυχημένοι άνθρωποι για να αποφύγουν την ευθύνη

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν τα καταφέρνουμε στη ζωή.  Μερικές φορές,  οι αποτυχίες οφείλονται σε πράγματα που είναι πέρα από τον έλεγχό μας—όπως η κακή τύχη. Και μερικές φορές, δεν φταίει άλλος εκτός από εμάς.

Αλλά ενώ οι επιτυχημένοι άνθρωποι μπορούν να βελτιωθούν αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις ενέργειές τους, αυτοί που αποτυγχάνουν, κάνουν το ακριβώς αντίθετο.  Βρίσκουν δικαιολογίες.

Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι αποτυχημένοι άνθρωποι για να αποφύγουν την ευθύνη

  • “Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα”
  • “Δεν φταίω μόνο εγώ”
  • “Συμβαίνουν αυτά”
  • “Άλλαξα γνώμη”
  • “Κανείς δεν είναι τέλειος”
  • “Άλλαξα γνώμη”
  • “Δεν έγινε και τίποτα”
  • “Μακάρι να”
  • “Γιατί είσαι τόσο αυστηρός μαζί μου”
  • “Δεν μου αρέσει”
  • “Θα ήταν καλύτερα αν”

Πώς εκδηλώνονται οι 10 χαρακτηριστικές συμπεριφορές των αποτυχημένων στην καθημερινότητά τους

“Έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα”

Ασφαλώς, μόλις ακούσουν ότι η δουλειά τους δεν είναι καλή ή ικανοποιητική, σπεύδουν να σηκώσουν ψηλά τα χέρια και να πουν «έκανα ό,τι μπορούσα καλύτερο», Ή ακόμα χειρότερα, θα μετατοπίσουν την ευθύνη! Γίνονται αμυντικοί, λέγοντας «δεν ξέρεις πώς να εκτιμάς τις προσπάθειές μου» ή «πάντοτε με κάνεις να νιώθω ανεπαρκής.»

Αυτήν η νοοτροπία, δεν τους επιτρέπει ποτέ να αναπτυχθούν ή να γνωρίσουν την επιτυχία στη ζωή. Φυσικά, όλοι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτό είναι προφανές.

Αλλά στο άκουσμα της ανατροφοδότησης—ειδικά αν προέρχεται από ειδικούς—η παραδοχή της άμυνας ή της ερμηνείας της ως προσωπική επίθεση, είναι ο τρόπος για να αναπτυχθούμε.

Αλλά οι αποτυχημένοι άνθρωποι δεν θα αναγνωρίσουν την καθοδήγηση ή την εποικοδομητική ανατροφοδότηση γιατί περισσότερο τους ενδιαφέρει ν’ αποφύγουν την οποιαδήποτε λογοδοσία.

“Δεν φταίω μόνο εγώ”

Στην πραγματικότητα, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι κυρίως δικό τους λάθος, αλλά αντί να πουν “Λυπάμαι, θα τα πάω καλύτερα την επόμενη φορά”, θα προσπαθήσουν να σκεφτούν τρόπους να συμπεριλάβουν και άλλους στην ευθύνη.

Μοιάζουν με ένα παιδί στην παιδική χαρά, κλαψουρίζοντας και γκρινιάζοντας  που επιπλήχθηκαν οι ίδιοι,  και οι άλλοι όχι.  Το χειρότερο συμβαίνει όταν θα κατηγορήσουν τον άλλον λέγοντας, , «Αλλά ΕΣΥ θα έπρεπε να ξέρεις ότι δεν μπορώ να το κάνω!»

Κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τα άτομα αυτά. Οι συνάδελφοι σιγά-σιγά τα αποφεύγουν, οι πελάτες αποστασιοποιούνται ενώ έρχονται πάντα σε σύγκρουση με την οικογένεια.

“Συμβαίνουν αυτά”

Άνθρωποι που δεν έχουν μάθει να επωμίζονται τις ευθύνες των πράξεών τους, μπορεί να αργήσουν να φτάσουν σε μία συνάντηση δύο ώρες και αντί να το παραδεχτούν, απαντήσουν αδιάφορα «συμβαίνουν αυτά». Δίνουν άφεση στον εαυτό τους μόνοι τους. Αυτού του τύπου η αδιαφορία και η ελαφρά τη καρδία αντιμετώπιση ενός λάθους, τους στερεί την αξιοπιστία.

“Άλλαξα γνώμη”

Οι αποτυχημένοι άνθρωποι δεν βάζουν σε εφαρμογή τα σχέδια ή τις υποσχέσεις τους, με αποτέλεσμα συχνά να αυτό-ματαιώνονται. Είναι άλλωστε υπερβολικά τεμπέληδες, φοβισμένοι ή άτολμοι για να αναλάβουν ένα αποτόλμημα. Ενδέχεται, να ξεκίνησαν κάτι και, μετά από λίγα λάθη, να εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Γιατί λένε ψέματα; Λένε ψέματα προκειμένου να αποφύγουν την ντροπή και την αμηχανία. Δεν θέλουν να δώσουν λάθος εντύπωση με αποτέλεσμα αντί να παραδεχθούν το λάθος τους, να το συγκαλύπτουν με ψέματα. Η αλήθεια και η ειλικρίνεια όμως πάντα κερδίζουν, ενώ οι άνθρωποι εμπιστεύονται τα χρήματά τους σε άτομα που ξέρουν ότι είναι αξιόπιστα και ειλικρινή.

“Κανείς δεν είναι τέλειος”

Με αυτή τους την έκφραση, οι άνθρωποι προσπαθούν να στρέψουν σε εσάς το φταίξιμο, κάνοντάς σας να νιώθετε ο κακός της υπόθεσης, επειδή υπογραμμίσατε ότι κάτι έγινε λάθος. Αντί να πουν “Συγγνώμη” και “έκανα λάθος, ή,” πώς μπορώ να διορθώσω”, θα σας φορτώσουν ενοχές ακόμη και για το προφανές.

Άνθρωποι σαν αυτούς θα δυσκολευτούν να είναι επιτυχημένοι σε οτιδήποτε στη ζωή—από τις σχέσεις τους μέχρι την καριέρα τους.

Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, το συμπέρασμα αυτό δεν είναι μία φράση που πρέπει να λέγεται α λα καρτ. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά οι ενέργειές μας μετά από τη συνειδητοποίηση αυτή,  ξεχωρίζουν τους πετυχημένους από τους αποτυχημένους ανθρώπους.

Ενώ αυτοί που θα πετύχουν θα μάθουν και θα προχωρήσουν μπροστά, οι ανεπιτυχείς παραμένουν κολλημένοι στην άρνησή τους να αναπτυχθούν.

“Δεν έγινε και τίποτα”

Ακόμη μία φράση που χρησιμοποιούν οι αποτυχημένοι άνθρωποι για να αποσπάσουν την προσοχή. Η φράση αποσκοπεί στο να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου, ακόμη και όταν αυτό που έχει επισημανθεί, είναι πράγματι κάτι που έγινε λάθος.

Η ειρωνεία είναι ότι, για τα λάθη των άλλων κάνουν ολόκληρη ιστορία! Όταν ένα άτομο μας κάνει να αισθανόμαστε ένοχοι ακόμη και για το παραμικρό, καταλήγουμε να “μετράμε τα λόγια μας”.

Είναι σαφές τι τύχη περιμένει εκείνους που δεν μπορούν να δεχτούν καμία κριτική. Δεν τους περιμένει σπουδαία πρόοδος στη ζωή.

“Μακάρι να”

«Μακάρι οι γονείς μου να με στήριζαν», «μακάρι να ήμουν πλούσιος», «μακάρι να είχα καλούς φίλους». Οι αποτυχημένοι άνθρωποι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν τίποτα, καθώς πάντα θεωρούν ότι μία εξωτερική έλλειψη θα τους κοστίσει τη δυνατότητα της επιτυχίας. Η έλλειψη αυτοπεποίθησής τους είναι τόσο μεγάλη ώστε δεν θέλουν να πάρουν το παραμικρό ρίσκο, αποδίδοντας ωστόσο την ευθύνη σε εξωτερικούς παράγοντες και όχι στην ατολμία τους.

“Γιατί είσαι τόσο αυστηρός μαζί μου”

Αντί να είναι ταπεινoί και να παραδέχονται τα λάθη τους, αρχίζουν να κρίνουν τους άλλους.   Όσοι τους απευθύνουν ένα σχόλιο ή κάποια παρατήρηση, γίνονται οι κακοί της υπόθεσης.

Αντί να αναγνωρίσουν σημεία προς  βελτίωση, θα πουν με  την πιο δραματική φωνή: «Γιατί είσαι τόσο σκληρός μαζί μου;»

Γενικά, η συμπεριφορά τους δεν είναι ιδιαίτερα ώριμη. Όλοι έχουμε αδυναμίες και ατέλειες και, η δυνατότητά μας να ακούμε και να δεχόμαστε τα λάθη μας, μακροπρόθεσμα μας ωφελεί και μας βοηθάει να ωριμάσουμε.

“Δεν μου αρέσει”

Πρόκειται για μία φράση που χρησιμοποιούν οι τελειομανείς και η οποία παραλύει τη δυνατότητα απόδοσης ευθυνών με ρεαλιστικούς όρους. Με άλλα λόγια, τα πρότυπά τους αλλάζουν και αναπροσαρμόζονται, και μπορεί να λένε ότι κάτι δεν τους αρέσει, χωρίς να προσδιορίζουν τι ακριβώς.

Διαρκώς κάτι φταίει ή κάτι δεν είναι καλό. Αυτή η στάση ωστόσο, εκπηγάζει, στην πραγματικότητα, από τον φόβο και την ανασφάλεια.  Ως εκ τούτου, καθυστερούν, κωλυσιεργούν να αναζητούν διαρκώς δικαιολογίες για να μην ξεκινήσουν ένα ουσιαστικό έργο. Αν όμως δεν ξεκινήσεις από κάτι μικρό, δεν πρόκειται ποτέ να φτάσεις σε κάτι μεγαλύτερο ή σημαντικότερο.

“Θα ήταν καλύτερα αν”

Υπάρχει πάντα κάποιος που είναι περισσότερο τυχερός ή ευνοημένος για τον άνθρωπο  που δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη των ενεργειών του. Ενώ οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάνουν το καλύτερο που μπορούν, με τα μέσα που διαθέτουν, οι αποτυχημένοι θα κατηγορούν τα μέσα και τις συνθήκες για την αδυναμία τους ν’ ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

Tip: Αν έχετε ακούσει τον εαυτό σας να λέει αυτές τις φράσεις, μάλλον σαμποτάρατε την ίδια σας την επιτυχία.  Όμως,  η επιτυχία είναι πραγματικά εφικτή—απλά πρέπει να αρχίσεις να θεωρείς τον εαυτό σου υπεύθυνο.

Αν ακούσετε αυτά τα λόγια από ανθρώπους, είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που τους δίνει το δικαίωμα της αμφιβολίας.

Δεν έχουν όλοι τα ίδια προνόμια. Κάποιοι, μπορεί να έχουν υποστεί τραύμα οπότε χρησιμοποιούν ασυνείδητα αυτές τις φράσεις για να προστατευτούν από περισσότερο πόνο. Θυμηθείτε ότι η συμπόνια δεν αποκλείει την υπευθυνότητα. Όσο προκλητικό και αν ακούγεται, οι πιο πετυχημένοι ηγέτες είναι όσοι καταφέρνουν την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα.

Πηγή : https://www.enikos.gr

Related Articles

Back to top button