ΥΓΕΙΑ

Ποιες τροφές βάζουν «φρένο» στις εξάψεις και αδυνατίζουν

Η εμμηνόπαυση  στις περισσότερες γυναίκες εκδηλώνεται με έντονες ορμονικές διακυμάνσεις προκαλώντας διάφορα συμπτώματα και αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της γυναίκας.

Η εμμηνόπαυση συνήθως συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 45 έως 55 ετών, αν και μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.

Η εμμηνόπαυση χωρίζεται συνήθως σε δύο βασικούς τύπους:

Φυσιολογική Εμμηνόπαυση.

Συμβαίνει φυσιολογικά στη μέση ή το τέλος της φυσιολογικής αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας (συνήθως μεταξύ των 45 και 55 ετών).

Τα επίπεδα ορμονών, ειδικά του οιστρογόνου, μειώνονται σταδιακά, οδηγώντας σε αλλαγές στην εμμηνόρροια και τελικά στην εμμηνόπαυση.

Πρόωρη Εμμηνόπαυση η οποία συμβαίνει πριν από την ηλικία των 40 ετών και μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες ή αυτοάνοσες παθήσεις, χειρουργικές επεμβάσεις.

Εμμηνόπαυση: Ποιες τροφές βάζουν «φρένο» στις εξάψεις και αδυνατίζουν

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην plos one αποκάλυψε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να μειώσει τις εξάψεις από τις οποίες ταλαιπωρούνται οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση σε μεγάλα ποσοστά.

Αυγά

Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη , βιταμίνη D και σίδηρο, τα οποία είναι σημαντικά συστατικά για την υγεία του γυναικείου οργανισμού. Επίσης Βοηθούν στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη D, τα οποία είναι απαραίτητα για την οστική υγεία. Επίσης περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην καλή πέψη και στην αποφυγή φουσκώματος.

Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη χοληστερίνη και συμβάλλουν στην ορμονική λειτουργία. Επιπλέον, προσφέρουν βιταμίνη D, η οποία ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου.

Σκούρα πράσινα λαχανικά

Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη K, τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Δημητριακά

Τα δημητριακά ολικής άλεσης και το πράσινο τσάι περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτοοιστρογόνα, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Βρώμη

Τα βρώμη και τα δημητριακά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, υψηλής χοληστερίνης και υπέρτασης, ενώ βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην απώλεια βάρους.

Νερό

Είναι απαραίτητο για την ενυδάτωση του οργανισμού και τη μείωση της κατακράτησης. Η καλή ενυδάτωση επιταχύνει τον μεταβολισμό και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Δείτε επίσης
Close
Back to top button