BUSINESSFACEBOOKΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΑΞΙΔΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πρώτη η Ελλάδα σε διαθέσιμα προς ναύλωση ιστιοπλοϊκά σκάφη

Γράφει ο Δημήτρης Μπαλής

Ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί πεδίο δόξας λαμπρό για τη χώρα μας, η οποία εφόσον βελτιώσει τις υποδομές της σε μαρίνες και λιμάνια, μπορεί να σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Αξίζει να σκεφτούμε ότι έπειτα από έρευνα της Riginos, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του yachting, η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό ιστιοπλοϊκών σκαφών διαθέσιμων προς ναύλωση. Το 2023 ο αριθμός των σκαφών προς ναύλωση στη χώρα μας άγγιξε τα 2.580, με τα 740 εξ’ αυτών να είναι catamaran, ενώ, ακολουθεί η Κροατία με 2.100 σκάφη διαθέσιμα, εκ των οποίων τα 505 είναι catamaran. Επιπρόσθετα, στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση των ναυλώσεων μετά την Κροατία.

Ως κυριότερες περιοχές στην Ελλάδα που διαθέτουν σκάφη προς ναύλωση είναι η Αθήνα, με 920 και κυρίαρχες οι μαρίνες του Αλίμου και του Λαυρίου, ενώ, ακολουθεί το Ιόνιο, με 850 σκάφη κυρίως στη Λευκάδα, την Κέρκυρα και την ανερχόμενη Πρέβεζα. Συμπληρωματικά, ως προς την βάση εκκίνησης των σκαφών, στην πρώτη θέση βρίσκονται οι μαρίνες της Αθήνας με προορισμό τον Αργοσαρωνικό ή τις Κυκλάδες και στη δεύτερη θέση οι μαρίνες του Ιονίου.

Αναφορικά με τις προτιμήσεις των ιδιοκτητών catamaran, πιο δημοφιλές αναδεικνύεται το ναυπηγείο της Lagoon, με συνολικά 1.330 σκάφη, και ακολουθούν η Leopard με 309 σκάφη, η Bali με 297 σκάφη, η Fountain Pajot με 255 σκάφη, η Excess με 76 σκάφη και η Nautitech με 53 σκάφη.

Πάντως, σημειώνεται ότι η πλειονότητα των σκαφών στην Ελλάδα είναι χρονολογίας 2016, την ώρα που στην Κροατία, τον άμεσο ανταγωνιστή της χώρας μας, υπερτερούν τα σχετικά νεότερα σκάφη, χρονολογίας 2017.

Επίσης, στην Ελλάδα σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των διαθέσιμων σκαφών προς πώληση κατά το 2020, η οποία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στο επενδυτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που πρόσφερε επιδότηση έως και 200.000 ευρώ για την αγορά επαγγελματικού σκάφους. Ωστόσο, έκτοτε παρατηρείται πτωτική τάση στις αγορές των νεότευκτων σκαφών με 199 σκάφη για το 2023 έναντι 228 για το 2022.

Σύμφωνα με την εταιρεία yachting, οι σημαντικότερες αγορές για το 2023 για την Ελλάδα ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία, η Σλοβακία, η Αυστρία αλλά και η Αμερική. Το Ισραήλ αποτέλεσε και αυτό μία ιδιαίτερα σημαντική αγορά σε εισερχόμενο τουρισμό, ωστόσο οι τρέχουσες συνθήκες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ζήτηση για την επόμενη σεζόν.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις κρατήσεις των catamaran

Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να έχει επηρεάσει τις κρατήσεις του Μαΐου, μήνα που σηματοδοτεί την έναρξη της σεζόν, καθώς είναι συχνό φαινόμενο η παρατήρηση βροχών και άστατων καιρικών συνθηκών. Βέβαια, οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν τον Οκτώβριο στη χώρα μας, έχουν συμβάλει στην παράταση της σεζόν έως το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου ακόμα και στην περιοχή του Ιονίου όπου παρατηρούνται αρκετές βροχές. Επιπλέον, οι τιμές των πτήσεων καθώς και τα διαθέσιμα δρομολόγια που αφορούν κυρίως περιοχές εκτός Αθηνών, αποτελούν επιπλέον παράγοντες που επηρεάζουν τις κρατήσεις των catamaran.

Κόστη

Παρότι οι διακοπές με σκάφος θεωρούνται ένα ιδιαίτερα ακριβό είδος διακοπών, στην πραγματικότητα η τιμή ενοικίασης σκάφους είναι αντίστοιχη με αυτήν της ενοικίασης βίλας ή ενός δωματίου πολυτελούς ξενοδοχείου.

Για παράδειγμα, η ενοικίαση ενός θαλάσσιος σκάφους χωρίς πλήρωμα ξεκινά από 3.000 ευρώ την εβδομάδα για 8 άτομα και περιλαμβάνει φυσικά τις διανυκτερεύσεις και τη μεταφορά (εκτός των καυσίμων). Ωστόσο, η σύγκριση της τιμής ενοικίασης ενός σκάφους με άλλους τρόπους διακοπών εξαρτάται από παράγοντες όπως το είδος και το μέγεθος του σκάφους, την περιοχή καθώς και το είδος των υπηρεσιών που ζητά ο εκάστοτε ναυλωτής.

Καταλήγοντας, πριν την περίοδο της πανδημίας, η πλειονότητα των ναυλωτών προγραμμάτιζαν τις διακοπές τους έως και ένα χρόνο νωρίτερα προκειμένου να εξασφαλίσουν το καλύτερο σκάφος στην καλύτερη δυνατή τιμή. Παρ’ όλα αυτά, η ανασφάλεια που προκάλεσε ο κορονοϊός άλλαξε δραστικά τη συμπεριφορά των ναυλωτών με αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι να δεσμεύονται σε κρατήσεις από τόσο νωρίς.

ΠΗΓΗ driveandtravel

Δημήτρης Μπαλής

 

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button