ΑΝΤΡΑΣΑΣΦΑΛΙΣΗΓΥΝΑΙΚΑΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΥΓΕΙΑΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πόσο Έτοιμοι Είμαστε Τελικά : Όταν Η Ζωή Φέρνει τα Πάνω Κάτω.

Γράφει ο Τσικλιδής Σπύρος Ασφαλιστικός Πράκτορας

Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει πως “η ζωή είναι αβέβαιη και τίποτα δεν είναι δεδομένο.” Όταν η ασθένεια ή ένα ατύχημα εισβάλλει στη ζωή ενός ανθρώπου, οι επιπτώσεις αντικατοπτρίζονται σε όλες τις πτυχές της ύπαρξής του.
Μια σοβαρή ασθένεια ή ένα ατύχημα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της πραγματικότητας μας και να αφήσει πίσω του ένα κενό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. 
Όταν η υγεία μας δοκιμάζεται, ολόκληρη η πραγματικότητά μας διαμορφώνεται εκ νέου. Από την ανασφάλεια και τον πόνο που φέρνει η ασθένεια ή το ατύχημα, δημιουργείται ένα κενό στην καρδιά του ασθενούς. Ο πόνος αυτός απλώνεται και στους γύρω του, προκαλώντας μια σειρά συναισθημάτων που δύσκολα μπορούν να εκφραστούν με λόγια.
Οι οικογένειες, ιδίως τα παιδιά, φέρνουν στον εαυτό τους ένα βαρύ φορτίο ευθύνης. Οι γονείς πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες του αγαπημένου τους μέλους και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτει η φροντίδα.
Το δεύτερο χτύπημα, πέρα από την ασθένεια ή το ατύχημα, είναι η οικονομική αβεβαιότητα που φέρνει μαζί της. Τα έξοδα για ιατρική περίθαλψη, φάρμακα, και ειδικές ανάγκες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το οικονομικό ισοζύγιο μιας οικογένειας, αφήνοντας πολλούς να αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις.
Η οικογένεια βιώνει συναισθηματική και οικονομική πίεση.
Η φροντίδα του ασθενούς συχνά επιβάλλει αλλαγές στην καθημερινή ζωή, ενώ η ανησυχία και η ανάγκη υποστήριξης δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα για όλα τα μέλη της.
Στο επαγγελματικό περιβάλλον, η απώλεια ενός εργαζομένου μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες, ειδικά όταν αυτός είναι η κύρια πηγή εισοδήματος. Τα οικονομικά κενά προκαλούν αναστάτωση και αγωνία. Οι απρόβλεπτες δαπάνες μπορούν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του οικονομικού προϋπολογισμού.
Η απώλεια ενός ανθρώπου επηρεάζει την καρδιά της οικογένειας. Τα κενά που δημιουργούνται δεν μπορούν ποτέ να γεμίσουν πλήρως. Η απουσία ενός αγαπημένου προκαλεί αλλαγές που δύσκολα θα ξεπεραστούν. Το κενό που αφήνει η απώλεια συνειδητοποιείται μόνο από όσους έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο.
Οι περιορισμοί στην πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα λόγω έλλειψης πόρων υπονομεύουν την αξιοπρέπεια του ατόμου. Η αδυναμία να καλυφθούν βασικές ανάγκες υγείας καθιστά τον ασθενή ευάλωτο και απροστάτευτό.
Η υποβάθμιση των υγειονομικών δομών επιδεινώνει τις συνθήκες, ενώ τα επιδόματα είναι συχνά ανεπαρκή. Ο ρόλος του κράτους στην παροχή κοινωνικής προστασίας πρέπει να αναθεωρηθεί για να διασφαλιστεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Σε μια κοινωνία που ο υπερκαταναλωτισμός κυριαρχεί, η ανεπάρκεια πόρων σε περιπτώσεις ασθενείας αποκαλύπτει την επιπολαιότητα του συστήματος. Η ανάγκη για αναστροφή στην αξία της υγείας γίνεται πρωταρχική.
Ένα μικρό, αλλά σημαντικό βήμα προς την ασφάλεια είναι το 30λεπτο με έναν ασφαλιστικό σύμβουλο. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να καθορίσει πώς θα περιοριστούν οι επιπτώσεις της ασθένειας στο οικονομικό κομμάτι, αν και δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ψυχολογικό κομμάτι της αντιμετώπισης.
Οι δικαιολογίες για να αποφύγουμε το 30λεπτο συχνά καταρρίπτονται από την υπερκατανάλωση της κοινωνίας μας. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανεύθυνη συμπεριφορά μπροστά στη ζωή αναδεικνύει το πραγματικό της κόστος.
Το κόστος ενός πακέτου τσιγάρων θα μπορούσε να εξασφαλίζει την εκπαίδευση των παιδιών μας ή την οικονομική προστασία της οικογένειάς μας.
Το κόστος ενός κινητού smart phone θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες όλης της οικογένειας και το κόστος ενός καθημερινού καφέ (take away) την προστασία της κατοικίας μας.
Οι προτεραιότητες μας αντικατοπτρίζουν τις αξίες μας.
Η ψευδαίσθηση του “δεν θα συμβεί σε μένα” συναντά την αμείλικτη πραγματικότητα. Το πραγματικό κόστος εμφανίζεται με ένα χαστούκι από τη ζωή, αναγκάζοντας τον άνθρωπο να αναθεωρήσει και να συνειδητοποιήσει ότι <<Όσα φέρνει η στιγμή, δεν τα φέρνει ο Χρόνος Όλος>>.
Το μήνυμα που αφήνουμε πίσω μας είναι απλό, αλλά ζωτικής σημασίας. Προτού φύγετε από το σπίτι για να πάτε στην δουλειά κοντοσταθείτε στην πόρτα και κοιτάξτε τα χαμόγελα των αγαπημένων σας. Είναι η υπενθύμιση να ξανασκεφτούμε πόσο σημαντικοί είμαστε για τους αγαπημένους μας. 
Ίσως, εκείνη τη στιγμή, να συνειδητοποιήσουμε πόσο έτοιμοι είμαστε πραγματικά.
Τσικλιδής Σπύρος
Ασφαλιστικός Πράκτορας
Τηλ 6936915199

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button