ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Συγκομιδή κεφαλαίων 1,85 δισ. μέσω Χρηματιστηρίου το 2023

Κεφάλαια, ύψους 1,85 δισ. ευρώ άντλησαν οι επιχειρήσεις από επενδυτές μέσω του Χρηματιστήριου Αθηνών. Η χρονιά χαρακτηρίζεται «φτωχή» αναφορικά με τις ομολογιακές εκδόσεις, αλλά ήταν αρκετά ικανοποιητική στις νέες εκδόσεις μετοχών είτε νέο-εισηγμένων, είτε εισηγμένων επιχειρήσεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αναφορικά με τις ομολογιακές εκδόσεις, φέτος ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Μόλις δύο: αυτή της Mytilineos Group, που ολοκληρώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και η δεύτερη της Ideal Holdings, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε μέσα στο μήνα που διανύουμε. Αμφότερες ήταν ιδιαίτερα επιτυχείς, αφού οι επενδυτές πρόσφεραν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από εκείνα που ζητούσαν οι εκδότες.

Ειδικά η έκδοση της Mytilineos Group, ήταν η δεύτερη κατά σειρά ομολογιακή έκδοση που πραγματοποίησε ο όμιλος μέσω του Χρηματιστήριου Αθηνών και ήταν η μεγαλύτερη της χρονιάς. Η εταιρεία άντλησε σχετικά εύκολα 500 εκατ. ευρώ, καθώς συγκεντρώθηκαν κεφάλαια ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της ζήτησης που δημιουργήθηκε ήταν πάνω από το 90% της έκδοσης διατέθηκε στο ευρύ επενδυτικό κοινό και μόλις του 10% στους ειδικούς επενδυτές, οι οποίοι κατέγραψαν υπερκάλυψης της προσφοράς κατά 7 φορές.

Εξίσου καλή πορεία είχε και η κοινή ομολογιακή έκδοση της Ideal, μέσω της οποίας ο όμιλος αποπλήρωσε κυρίως τις οφειλές της προς τις τράπεζες, λόγω της εξαγοράς των Attica Stores.

Πάντως οι ομολογιακές εκδόσεις μέσω ρυθμιζόμενης αγοράς που έγιναν πέρυσι, ήταν οι λιγότερες μέσα σε μια χρονιά, από το 2016 που ξεκίνησαν. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2022 είχαμε τέσσερις ομολογιακές εκδόσεις, το 2021 επτά και το 2020 τρεις ομολογιακές εκδόσεις. Το 2024 αναμένεται ν’ ανοίξει μια νέα ομολογιακή έκδοση από την Intralot, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, η χρονιά που φεύγει ήταν σαφώς καλύτερη από το 2022. Φέτος είχαμε αντλήσεις κεφαλαίου ύψους 1,15 δισ. ευρώ, από περίπου 570 εκατ. ευρώ που σημειώθηκαν μέσα στο 2022. Οι πιο εμβληματικές φέτος ήταν αναμφίβολα εκείνες της Attica Bank και της Optima Bank.

Η πρώτη από τις δύο άντλησε 473 εκατ. ευρώ, από το ΤΧΣ (329 εκατ. ευρώ), τον ΕΦΚΑ (40 εκατ. ευρώ) και ιδιώτες επενδυτές, όπως η Παγκρήτια Τράπεζα, η Threshold Investments αλλά και οι συστημικές τράπεζες (104 εκατ. ευρώ). Συνολικά μέσα στη χρονιά, η Attica Bank άντλησε πάνω από 550 εκατ. ευρώ με την ιδιαίτερα μεγάλη Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) την περασμένη άνοιξη, αλλά και τη μετατροπή των warrants σε μετοχές της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο.

Η Optima Bank αναμφίβολα ήταν εκείνη που κέρδισε τις εντυπώσεις. Η τράπεζα πέτυχε μια εντυπωσιακή είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μέσω αρχικής δημόσιας προσφοράς (ΑΔΠ) με την έκδοση νέων μετοχών, συνολικού ύψους 151 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάθεση αυτή των μετοχών σημείωσε τη μεγαλύτερη υπερκάλυψη για εφέτος (3,7 φορές).

Δεν συνέβη το ίδιο ωστόσο με τη διάθεση των μετοχών της Trade Estates, του ομίλου Fourlis. H ΑΔΠ ίσα που καλύφθηκε, μετά από παρέμβαση των εκδοτριών τραπεζών. Η μετοχή της εταιρείας εισήλθε μεν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά ποτέ δεν ανέκαμψε στην τιμή αρχικής διάθεσης, 1,92 ευρώ.

Καλύτερη ήταν η υποδοχή του επενδυτικού κοινού της μετοχής της Orilina Properties, η οποία παρόλο που δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την τιμή εισαγωγής, εν τούτους είχε υπερκάλυψη 1,27 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι ΑΜΚ εισηγμένων ήταν σαφώς περισσότερες από πέρυσι. Τα έσοδα από ΑΜΚ, σε αντίθεση με ότι συνέβη στις ομολογιακές εκδόσεις, ανήλθαν σε 1,15 δισ. ευρώ, έναντι 560 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.

Τέλος μέσα στη χρονιά που πέρασε, είχαμε πέντε νέες εισαγωγές επιχειρήσεων (Optima Bank, Trade Estates, Orilina Properties, Dotsoft και MED) και είχαμε δύο διαγραφές μετοχών εισηγμένων (ΕΛΓΕΚΑ, Πλαίσιο Computers).

Χρηματιστήριο Αθηνών

Google News icon

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘310545344564279’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button