ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να τρώνε οι γυναίκες μετά τα 40

 

Οι γυναίκες μετά τα 40 για να διατηρήσουν την καλή τους υγεία αλλά και τη νεότητά τους θα πρέπει η διατροφή τους να περιέχει συγκεκριμένες τροφές.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition « όσες γυναίκες καταναλώνουν πρωτεΐνες στη μέση ηλικία έχουν καλή υγεία στην τρίτη ηλικία»

Αναλυτικότερα, ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιστήμονας στο Κέντρο Έρευνας Ανθρώπινης Διατροφής για τη Γήρανση «Jean Mayer» του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη, Andres Ardisson Korat δήλωσε πώς «το να λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών σας από φυτικές πηγές στη μέση ηλικία, συν μια μικρή ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης, φαίνεται να ευνοεί την καλή υγεία και την υγιή γήρανση σε μεγαλύτερες ηλικίες».

Διατροφή: Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 48.000 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study με έδρα το Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε γυναίκες επαγγελματίες υγείας από το 1984 έως το 2016.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν σημαντικά λιγότερες καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη στις γυναίκες που συμπεριλάμβαναν περισσότερες πρωτεΐνες στη διατροφή τους από πηγές όπως φρούτα, λαχανικά, ψωμί, φασόλια, όσπρια και ζυμαρικά. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες παρουσίασαν επίσης μικρότερη έκπτωση στη γνωστική και ψυχική τους υγεία, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αντίθετα, οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερη ζωική πρωτεΐνη, είχαν 6% λιγότερες πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς καθώς γερνούσαν, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

«Εκείνες που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης έτειναν να έχουν περισσότερες χρόνιες παθήσεις και δεν κατάφεραν να αποκτήσουν τη βελτιωμένη σωματική λειτουργία που συνήθως συνδέουμε με την κατανάλωση πρωτεΐνης», δήλωσε ο Ardisson Korat.

Η ζωική πρωτεΐνη συνδεόταν σε μικρό βαθμό με λιγότερους φυσικούς περιορισμούς σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά η φυτική πρωτεΐνη είχε ισχυρότερη και πιο σταθερή σχέση με τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας αργότερα στη ζωή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Καταλήγοντας οι ερευνητές συστήνουν στις γυναίκες να λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεΐνης τους από φυτικές πηγές, με λίγο ψάρι και ζωική πρωτεΐνη για σίδηρο και βιταμίνη Β12.

ΠΗΓΗ: American Journal of Clinical Nutrition.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button