ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός | Πολύ σημαντική για την Κρήτη η αγορά της Φινλανδίας

Στο Ελσίνκι πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 21 Ιανουαρίου 2024 η Διεθνής «Έκθεση Τουρισμού MATKA 2024», που αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση προβολής των τουριστικών προορισμών στη φινλανδική αγορά.

Η Περιφέρεια Κρήτης πήρε μέρος στην έκθεση ως συνεκθέτης του ΕΟΤ. Την ομάδα εκπροσώπησης αποτέλεσαν ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Kυριάκος Κώστογλου, ο προϊστάμενος του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων Μανώλης Βολικάκης, ο συνεργάτης του Τμήματος Τουρισμού της Π.Ε. Χανίων Τάσος Διαμαντάκης και η ξεναγός Βάσω Κατσαντώνη.

Το περίπτερο της Κρήτης καθώς και τα περίπτερα των άλλων συνεκθετών, επισκέφθηκαν η πρέσβης της Ελλάδας στη Φινλανδία Ναταλία Καραγεώργου και ο επιτετραμμένος της Πρεσβείας Δημήτριος Καρακωνσταντής.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ιδιαίτερη υπήρξε η συμβολή της αναπληρώτριας προϊσταμένης της Υπηρεσίας ΕΟΤ Σκανδιναβίας και Βαλτικών Χωρών Μαρίας Ζευγουλά στην άψογη διοργάνωση του περιπτέρου και η στήριξη και πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε σε όλους τους συνεκθέτες.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής: Η Κρήτη αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Φινλανδών, γεγονός που διαπιστώθηκε από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών της έκθεσης και το ενδιαφέρον τους για διακοπές στο νησί το ερχόμενο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διοργανώτριας, οι επισκέπτες της έκθεσης ανήλθαν σε 40.000 περίπου, ενώ αυτοί που επισκέφθηκαν το περίπτερο της Κρήτης ζητούσαν πληροφορίες για όλους τους τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Με δεδομένο ότι ένας Tour Operator ξεκινά καλοκαιρινές πτήσεις και προς το αεροδρόμιο της Σητείας, η συνολική τουριστική κίνηση προς το νησί μας αναμένεται να αυξηθεί. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως hiking, biking, snorkeling κ.λπ., τις οποίες προσφέρει η Κρήτη. Ψηλά στην ατζέντα ήταν η κρητική διατροφή και η αναζήτηση αυθεντικών εμπειριών στην ενδοχώρα.

Η Κρήτη αποτελεί σταθερή επιλογή της σκανδιναβικών χωρών για ταξίδια, όπως αυτό καταδεικνύεται και από τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για τις πωλήσεις ταξιδιωτικών αεροπορικών πακέτων από τις αγορές αυτές. Οι εντυπώσεις που άφησε η έκθεση δείχνουν ότι οι κάτοικοι της χώρας αυτής θέλουν να ταξιδέψουν στο νησί, ζητούσαν πληροφορίες για την οργάνωση των διακοπών τους, καθώς αναγνωρίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τουριστικού προϊόντος του νησιού και εκφράζουν το θαυμασμό τους για τον προορισμό. Κάποιοι είχαν ήδη «κλείσει» το πακέτο των διακοπών τους στην Κρήτη, αλλά ήξεραν ότι μπορούσαν να πάρουν πρόσθετη πληροφόρηση από τους εκπροσώπους της Κρήτης που ως μόνιμοι κάτοικοι μπορούσαν διεξοδικά να αναλύσουν.

Για την Κρήτη, η φινλανδική αγορά είναι πολύ σημαντική με περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης και η φετινή διοργάνωση κατέδειξε μια νέα δυναμική στην τουριστική αγορά και έδωσε μεγάλη αίσθηση αισιοδοξίας για τη φετινή σεζόν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Το 2022, χρονιά που χαρακτήρισε την πλήρη ανάκαμψη του κρητικού τουρισμού, η σκανδιναβική αγορά μας χάρισε 586.000 αφίξεις και ήταν η μόνη – μαζί με τη ρωσική και την ουκρανική – που υστερούσε κατά 10% σε σχέση με το 2019 των 652.000 αφίξεων. Ήταν ξεκάθαρο, ότι η πλήρης ανάκαμψη και η αναστροφή κάθε αρνητικής πορείας, αυτής της βασικής για την Κρήτη αγοράς, χρειαζόταν επιπλέον ενέργειες και δράσεις. Το 2023 οι Σκανδιναβοί μας τίμησαν με 637.000 αφίξεις, φέρνοντας 51.000 παραπάνω επισκέπτες σε σχέση με το 2022, υστερώντας πλέον μόνο κατά 15.000 αφίξεις ή 2,2% σε σχέση με το 2019 και δίνοντας το θετικό αποτέλεσμα που θέλαμε, αποτελώντας μια από τις νίκες του 2023. Μπορούμε πια να δηλώνουμε αισιόδοξοι ότι το 2024 θα ξεπεράσουμε το 2022, ότι η Κρήτη θα αποτελέσει τον καλύτερο σκανδιναβικό προορισμό διαγράφοντας νέα ρεκόρ, ποσότητας και ποιότητας και μάλιστα σε όλο το εύρος της, γιατί Κρήτη, παντού».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button