ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα της Ελλάδος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιο

Πραγματοποιήθηκαν εχθές (6.2.2024) τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κεντρικού θησαυροφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Ενώ στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μετά από μία σύντομη ιστορική αναδρομή για την αξία του χρυσού ως αποθεματικού μέσου, επισήμανε ότι πλέον αντί για κάλυμμα της κυκλοφορίας τραπεζογραμματίων, ο χρυσός αποτελεί ένα ακόμα περιουσιακό στοιχείο, μέρος του χαρτοφυλακίου στο ενεργητικό της τράπεζας, το οποίο της επιτρέπει να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις.

Ακόμα ανέφερε ότι σε συνθήκες αβεβαιότητας και κρίσης για τους πολίτες, δεν αποτελεί πλέον μέσο συναλλαγών, αλλά καταφύγιο αξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση χρυσού εκτοξεύθηκε την περίοδο της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σήμερα το 47% του χρυσού που διαθέτει η χώρα μας τηρείται στην Ελλάδα, με το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών (29%), Βρετανίας (20%) και Ελβετίας (4%).

Στο σημερινό περιβάλλον, η Τράπεζα της Ελλάδος εξακολουθεί να ασκεί την παραδοσιακή δραστηριότητα της αγοραπωλησίας χρυσών νομισμάτων και να διαχειρίζεται τον νομισματικό χρυσό, που αποτελεί μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το Κεντρικό Θησαυροφυλάκιο της ΤτΕ διαθέτει πλέον υπερσύγχρονα μέσα ταξινόμησης, απογραφής και ασφάλειας.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παγκοσμίως και εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η μείωση των βασικών επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Τράπεζα της Ελλάδος: Εγκαινιάστηκε το ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιο δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button