ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τον τουρισμό το 2024

Χρονιά πλήρους ανάκαμψης του παγκόσμιου τουρισμού χαρακτηρίζει το 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), αφενός χάρη στην αυξημένη αεροπορική συνδεσιμότητα των προορισμών και αφετέρου χάρη στην επαναφορά των ασιατικών αγορών στην κανονικότητα. Μάλιστα, οι αρχικές εκτιμήσεις για το 2024 παραπέμπουν σε ανάπτυξη 2% πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού διεθνώς αντικατοπτρίζονται στην τελευταία έρευνα του UNWTO Tourism Confidence Index, με το 67% των επαγγελματιών του τουρισμού να εκτιμά ότι οι προοπτικές για το 2024 είναι καλύτερες ή πολύ καλύτερες σε σύγκριση με το 2023. Περίπου το 28% αναμένει παρόμοιες επιδόσεις, ενώ μόνο το 6% εκτιμά ότι θα καταγραφούν τουριστικά μεγέθη κατώτερα των περσινών.

Στους παράγοντες, πάντως, που θα επηρεάσουν την πορεία του τουρισμού το 2024 σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το περιθώριο ανάκαμψης του τουρισμού στην Ασία. Ο κινεζικός εξερχόμενος και εισερχόμενος τουρισμός αναμένεται να αναπτύξει υψηλότερους ρυθμούς το 2024, λόγω της διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων και της βελτιωμένης από αέρος συνδεσιμότητας.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Γηραιά ήπειρος θα είναι εκείνη που θα καταγράψει καλύτερες επιδόσεις το 2024, ενώ η υψηλή ζήτηση για ταξίδια από την άλλη άκρη του Ατλαντικού θα δώσει περαιτέρω ώθηση σε προορισμούς εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Βέβαια, το οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον εξακολουθούν να συνιστούν σημαντικές προκλήσεις για την πλήρη επαναφορά του διεθνούς τουρισμού. Ο πληθωρισμός, τα υψηλά επιτόκια, οι διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και οι διαταραχές στο εμπόριο ενδεχομένως να συνεχίσουν να επηρεάζουν το κόστος των μεταφορών και της διαμονής και το 2024.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τουρίστες εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αναζητούν όλο και περισσότερο value for money υπηρεσίες και ταξίδια που δεν απέχουν πολύ από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Όπως αναφέρεται, δε, οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν ένα κρίσιμο ζήτημα για τον κλάδο, με τις τουριστικές επιχειρήσεις να προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην υψηλή ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά την έκρυθμη γεωπολιτική κατάσταση, η εξέλιξη της σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ και η αβεβαιότητα που προέρχεται από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας μπορούν να διαταράξουν την κανονικότητα στα ταξίδια και να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.

H εικόνα του 2023

Σύμφωνα με το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού της χρονιάς, ο διεθνής τουρισμός έκλεισε το 2023 στο 88% των επιπέδων πριν από την πανδημία, με τις διεθνείς αφίξεις να εκτιμάται ότι διαμορφώθηκαν τελικά σε 1,3 δισ.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις ανήλθαν στα 1,4 τρισ. δολάρια το 2023, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 93% των 1,5 τρισ. δολαρίων που καταγράφηκαν το 2019. Τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, υπολογίζονται σε 1,6 τρισ. δολάρια για το 2023, σχεδόν στο 95% των 1,7 τρισ. δολαρίων που σημειώθηκαν το 2019. Αντίστοιχα, η οικονομική συμβολή του τουρισμού στο άμεσο ΑΕΠ ανέρχεται σε 3,3 τρισ. δολάρια.

Σε επίπεδο αφίξεων, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2023 τέσσερις περιοχές του πλανήτη ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, η Νότια Ευρώπη, η Καραϊβική, η Κεντρική Αμερική και η Βόρεια Αφρική.

Η Μέση Ανατολή ξεπέρασε τα προ-πανδημικά επίπεδα με τις αφίξεις να καταγράφουν άνοδο 22% σε σχέση με το 2019. Η Ευρώπη, η περιοχή που σημείωσε τις περισσότερες αφίξεις παγκοσμίως, έφτασε στο 94% των επιπέδων του 2019, με την ισχυρή ζήτηση που καταγράφηκε για ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την ανάκαμψη.

Η Αφρική ανέκαμψε στο 96% των επισκεπτών πριν από την πανδημία και η Αμερική έφτασε το 90%. Οι αφίξεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού προσέγγισαν το 65% των προ-πανδημικών επιπέδων μετά το άνοιγμα πολλών αγορών και προορισμών. Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται ανά περιοχή, με τη Νότια Ασία να έχει ήδη ανακάμψει στο 87% των επιπέδων του 2019 και τη Βορειοανατολική Ασία να βρίσκεται περίπου στο 55%.

Πηγή: euro2day.gr
Ευα Οικονομάκη

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button