ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τι σημαίνει αυτό για την αγορά;

Μετά την αιφνίδια κατάρρευση της FTX πέρυσι και την πρόσφατη καταδίκη του Sam Bankman Fried για απάτη, όσοι αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό τα κρυπτονομίσματα αισθάνθηκαν δικαιωμένοι. Μία μεγάλη, άκρως δυναμική αλλά και με έντονη αστάθεια αγορά, παραμένει εν πολλοίς αρρύθμιστη, επιτρέποντας σε άτομα όπως ο SBF να παρανομούν, τόνιζαν.

Η απάντηση της άλλης πλευράς ότι ήταν πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό έστω και εάν αφορούσε το δεύτερο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του πλανήτη. Σε αυτό το περιστατικό, όμως, που είχε πυροδοτήσει ισχυρές αναταράξεις πέρυσι, κατατρώγοντας την αξία του Bitcoin, του Ether και άλλων ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού, ήρθε χθες να προστεθεί ακόμη μία σκοτεινή υπόθεση.

Ο Changpeng Zhao, επικεφαλής του Binance – του κορυφαίου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο- παραδέχθηκε την ενοχή του στις ποινικές και αστικές κατηγορίες που τον «βαρύνουν», αποδεχόμενος να παραιτηθεί από τη θέση του CEO, στο πλαίσιο διακανονισμού με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Οι αρχές είχαν ασκήσει δίωξη εναντίον του για παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου λόγω αποτυχίας εφαρμογής ενός αποτελεσματικού προγράμματος κατά του ξεπλύματος χρήματος και για εσκεμμένη παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ. Η παραίτησή του διασφαλίζει ότι το Binance θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, αφού πρώτα πληρώσει ένα πρόστιμο 4,3 δισ. δολαρίων.

«Αποδεικνύεται λοιπόν ότι από τα δύο μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, το ένα ήταν απάτη και στο άλλο γινόταν ξέπλυμα χρήματος. Ποιος θα το περίμενε» σχολιάζει δηκτικά η Wall Street Journal. «Και οι δύο υποθέσεις αποκαλύφθηκαν στο κοινό με δραματικό τρόπο, επομένως το μόνο που έχουμε να κάνουμε τώρα είναι να περιμένουμε για την αναπόφευκτη κατάρρευση στην αξία. Σωστά; Όχι, γιατί οι τιμές στην αγορά μας λένε άλλα» προσθέτει.

Το Bitcoin είδε την τιμή του να υποχωρεί, αλλά μόνο ελαφρά όταν η Binance ανακοίνωσε τον διακανονισμό των 4 δισ. δολαρίων, ενώ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα, στα οποία είχε κλείσει πριν από μία εβδομάδα. Μάλιστα ο αριθμός των συναλλαγών σε Bitcoin εκτινάχθηκε σε επίπεδα – ρεκόρ για το 7ημερο έως και την Τρίτη. Τι εξηγεί λοιπόν την ανθεκτικότητά του;

Η γοητεία της ψηφιακής τέχνης

Η πιο πρόσφατη μόδα στην αγορά κρυπτονομισμάτων είναι ουσιαστικά το να εγγράφεις ένα προϊόν ψηφιακής τέχνης στο blockchain. Η ξαφνική ζήτηση υποστηρίζει την αξία του bitcoin, με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν οι αγορές σε bitcoin.

Το πρόβλημα με το να βασίζεστε σε αυτό για να υποστηρίξετε την αξία του bitcoin είναι ότι αυτό που είναι της μόδας σήμερα μπορεί αύριο να μην έχει καθόλου πέραση. Η μακροπρόθεσμη αξία χρειάζεται κάτι περισσότερο.

Τo Bitcoin εξακολουθούμε να το βλέπουμε ως επένδυση και όχι ως πραγματικό χρήμα. Η μέση προμήθεια για να το χρησιμοποιήσεις για μία αγορά (ακόμη και καφέ) εκτινάχθηκε σε περισσότερα από 5$ την περασμένη εβδομάδα. «Είναι ένα τρελό κόστος για κάτι που επινοήθηκε ως μέθοδος πληρωμής» σχολιάζει η WSJ.

Έχουμε έναν ψηφιακό…χρυσό; 

Όταν έγινε σαφές ότι το bitcoin ήταν άχρηστο ως νόμισμα, οι υποστηρικτές του στράφηκαν στον ισχυρισμό ότι είναι asset αξίας το οποίο έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον χρυσό, προστατεύοντας σε περιόδους ανόδου του πληθωρισμού. Το επιχείρημα δοκιμάστηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Ο πληθωρισμός ήταν για τελευταία φορά κάτω από τον στόχο του 2% της Fed τον Φεβρουάριο του 2021, όταν ένα bitcoin κόστιζε κοντά στα 50.000 δολάρια. Όταν ο πληθωρισμός κορυφώθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η τιμή είχε καταρρεύσει στα 20.000 δολάρια. Συνέβη δηλαδή το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει, αν όντως λειτουργούσε ως χρυσός.

Οι κινήσεις του Bitcoin τα τελευταία τρία χρόνια ήταν πολύ πιο κοντά στον S&P 500 παρά στον χρυσό ή τον πληθωρισμό. Αλλά οι μετοχές είναι μια επένδυση σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που αποδίδουν μερίσματα, ενώ το bitcoin δεν παράγει τίποτα.

Υπήρξε μια εποχή που οι αποταμιευτές σε χώρες με αδύναμα νομίσματα και κακές κυβερνήσεις αγόραζαν bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα για να ξεφύγουν από την υποτίμηση και να αποφύγουν τα capital controls. Αλλά η άνοδος των stablecoins επιτρέπει σε αυτούς τους αποταμιευτές να αγοράζουν ψηφιακά δολάρια χωρίς τον πόνο της προσπάθειας να ανοίξουν υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς, επομένως δεν χρειάζονται άλλα κρυπτονομίσματα. Τα stablecoins έχουν αξία, αλλά όλα προέρχονται από την αξία των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια που κατέχουν.

Οι σκοτεινές συναλλαγές

Η αστάθειά τους τα καθιστά ριψοκίνδυνο στοίχημα, κάτι σαν τυχερό παιχνίδι. «Ακούγεται πολύ καλύτερο να πείτε ότι είστε έμπορος κρυπτονομισμάτων παρά ότι απλώς στοιχηματίσατε 100.000 $» σημειώνει η WSJ. Ωστόσο ρίσκο ενέχουν πολλές επενδύσεις. Εδώ το πρόβλημα είναι άλλο. Κατηγορούνται συχνά ότι χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση παράνομων δικτύων, που θέλουν να αποφύγουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η Binance πλήρωσε το τίμημα για τη βοήθεια.

Αλλά αυτό δεν μας λέει κάτι για τα κρυπτονοσμίσματα αυτά καθεαυτά, απλά αποκαλύπτει την ανάγκη ρύθμισης της αγοράς τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button