Οι 10 καλύτερες ταινίες που μπορείτε να δείτε με streaming από την… Wikipedia
Κατά κανόνα, όταν μιλάμε για πλατφόρμες streaming, η Wikipedia είναι η τελευταία που θα μπορούσε να έρθει στο μυαλό. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μπορούν να παρακολουθήσουν ολόκληρες ταινίες στη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.
Κι όμως, στις σελίδες της υπάρχει πλήθος ταινιών χωρίς πνευματικά δικαιώματα και πολλές από αυτές είναι εξαιρετικές. Ας δούμε στη συνέχεια τις 10 καλύτερες, όπως τις κατέταξε το Collider.
10. Fear and Desire (1952)
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, που τη γύρισε σε ηλικία 24 ετών. Δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο πόλεμο, αν και γυρίστηκε ενώ διεξαγόταν ο πόλεμος της Κορέας. Ακολουθεί διάφορους στρατιώτες που προσπαθούν να επιβιώσουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές και έχει διάρκεια μόλις 61 λεπτά. Δείτε την εδώ.
9. The Terror (1963)
Πριν ο Τζακ Νίκολσον γίνει σταρ, είχε γυρίσει αρκετές ταινίες με τον μετρ του τρόμου Ρότζερ Κόρμαν. Στην «Εκδίκηση μιας νεκρής» (όπως είναι ο ελληνικός τίτλος) υποδύεται έναν στρατιώτη του Ναπολέοντα που μετά από μία μάχη βρίσκει καταφύγιο σε ένα κάστρο, που το στοιχειώνει το φάντασμα μιας δολοφονημένης κοπέλας. Μοιάζει με έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε (αλλά δεν είναι) και συμπρωταγωνιστεί ο θρυλικός «Φρανκενστάιν» Μπόρις Καρλόφ. Δείτε την εδώ.
8. Suddenly (1954)
Μία από τις καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής καριέρας του Φρανκ Σινάτρα, με τον ελληνικό τίτλο «Οι τρομοκράτες». Σε αυτό το φιλμ νουάρ υποδύεται έναν αδίστακτο δολοφόνο ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του εισβάλλει στο σπίτι μιας οικογένειας και τους κρατά όμηρους. Ο λόγος; Στη συγκεκριμένη πόλη θα κάνει στάση η αμαξοστοιχία του Προέδρου των ΗΠΑ και το σπίτι τους, στην κορυφή ενός λόφου με θέα στο σταθμό, είναι η τέλεια τοποθεσία για να τον δολοφονήσει. Δείτε την εδώ.
7. Carvival of Souls (1962)
Το «Καρναβάλι των Ψυχών» είναι μια κλασική ταινία ψυχολογικού τρόμου που εξακολουθεί να κρατάει το ενδιαφέρον του θεατή ακόμη και σήμερα. Ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα που επιβιώνει από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα και έχει συνεχώς παραισθήσεις με έναν τρομαχτικό άνδρα. Παρά τον χαμηλό προϋπολογισμό και την ενίοτε υπερβολικές ερμηνείες, παρασύρει τον θεατή στο μυστήριό της μέχρι την α λα «Έκτη Αίσθηση» ανατροπή του φινάλε. Δείτε την εδώ.
6. The Last Man on Earth (1964)
Η πρώτη μεταφορά στην οθόνη του μυθιστορήματος του Ρίτσαρντ Μάθεσον «I Am Legend» (1954) που το 2007 έγινε ξανά ταινία με πρωταγωνιστή τον Γουίλ Σμιθ (μεσολάβησε άλλη μια μεταφορά, το «The Omega Man» του 1971). Σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο όπου μια ασθένεια έχει μετατρέψει τους ανθρώπους σε βαμπιρικά όντα, ένας επιζών (ο μεγάλος Βίνσεντ Πράις) τους κυνηγάει και τους εξολοθρεύει την ημέρα, ενώ τη νύχτα κλειδώνεται στο σπίτι του. Δείτε την εδώ.
5. Detour (1945)
Ένα b-movie που όμως είναι… Α’ κατηγορίας και μάλιστα το 1992 μπήκε στο Εθνικό Αρχείο Ταινιών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου. Ένας πιανίστας αποφασίζει να κάνει ωτοστόπ από τη Νέα Υόρκη στο Λος Άντζελες για να βρει την τραγουδίστρια φιλενάδα του που έφυγε για να κάνει καριέρα στο Χόλιγουντ, και μπλέκει σε περιπέτειες που γίνονται όλο και χειρότερες, όλο και πιο επικίνδυνες. Ένα από τα καλύτερα φιλμ νουάρ που θα βρείτε στην Wikipedia, χωρίς ίχνος «λίπος» πάνω του, καθώς διαρκεί μόλις 68 λεπτά. Δείτε την εδώ.
4. A Star Is Born (1937)
Ο τίτλος «Ένα αστέρι γεννιέται» παραπέμπει σε μιούζικαλ, καθώς οι τρεις ταινίες που ακολούθησαν αυτή του 1937 (συμπεριλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης με τον Μπράντλεϊ Κούπερ και τη Lady Gaga), έχουν ως επίκεντρο τη μουσική βιομηχανία. H πρώτη ταινία όμως αφορούσε τον κινηματογράφο και την ιστορία μιας νεαρής άσημης ηθοποιού (Τζάνετ Γκέινορ) και του καθιερωμένου σταρ (Φρέντερικ Μαρτς) που εκτοξεύει την καριέρα της. Δείτε την εδώ.
3. Cyrano de Bergerac (1950)
Γεμάτη χιούμορ, ρομαντισμό, δράση και τραγωδία, η διαχρονική ιστορία του Συρανό ντε Μπερζεράκ, ενός επιδέξιου ποιητή και ξιφομάχου με μια ασυνήθιστα μεγάλη μύτη που τον κάνει να φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του στη γυναίκα που αγαπά, έχει μεταφερθεί με πολλούς τρόπους στον κινηματογράφο και το θέατρο. Αυτή η εκδοχή του 1950 είναι μία από τις πιο δημοφιλής, κυρίως για τη βραβευμένη με Όσκαρ ερμηνεία του Χοσέ Φερέρ. Δείτε την εδώ.
2. The Man with the Golden Arm (1955)
Ένα χρόνο μετά τους «Τρομοκράτες» που αναφέραμε παραπάνω, ο Φρανκ Σινάτρα συμμετείχε σε ένα άλλο σπουδαίο φιλμ νουάρ, τον «Άνθρωπο με το χρυσό χέρι» του Ότο Πρέμινγκερ. Για την εποχή της, είναι συγκλονιστικό το πόσο ανοιχτά εξετάζει η ταινία τον εθισμό στα ναρκωτικά, με τον Σινάτρα να υποδύεται έναν άνδρα που ξεπερνά τον εθισμό του ενώ βρίσκεται στη φυλακή, για να διαπιστώσει ότι το να μείνει μακριά από τα ναρκωτικά γίνεται πιο δύσκολο μόλις αποφυλακιστεί. Η ερμηνεία του πρωταγωνιστή είναι εξαιρετική, όπως και εκείνη της Κιμ Νόβακ (από το «Vertigo» του Χίτσκοκ) σε δεύτερο ρόλο. Δείτε την εδώ.
1. Night of the Living Dead (1968)
Μπορεί τα σίκουελ της που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια να ήταν πιο σπλάτερ και εντυπωσιακά, αλλά η πρωτότυπη «Νύχτα των ζωντανών νεκρών» του Τζορτζ Ρομέρο παραμένει ένα αριστούργημα του είδους της. Πρόκειται για ένα κλασικό φιλμ τρόμου χαμηλού προϋπολογισμού, που ουσιαστικά ξεκίνησε το είδος των ταινιών ζόμπι, με μια μικρή ομάδα επιζώντων να ταμπουρώνεται σε ένα σπίτι για να αμυνθεί ενάντια σε ορδές νεκρών που βγήκαν από τους τάφους τους. Ένα λάθος στο μοντάζ (αφαίρεση του συμβόλου copyright από τον τίτλο) είχε ως αποτέλεσμα να μην κατοχυρωθούν σωστά τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας, αλλά αυτό συνέβαλε στο να βρει άφθονους μιμητές και αντιγραφείς, δημιουργώντας το είδος ταινιών (και σειρών, φυσικά) με ζόμπι όπως το ξέρουμε σήμερα. Δείτε την εδώ.
window.setTimeout(function() {
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘316067372320470’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);
}, 3000);