LIFESTYLEΑΝΤΡΑΣΓΥΝΑΙΚΑΔΙΑΦΟΡΑΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΠΑΙΔΙΥΓΕΙΑ

Η πρώτη οικογένεια που μετακόμισε στη Φουρνά Ευρυτανίας

eleftherostypos.gr

Ο Στέφανος Κωστόπουλος, η Βασιλική Εμμανουήλ και τα έξι τους παιδιά -πέντε αγόρια και ένα κορίτσι- είναι η πρώτη οικογένεια που μετοίκησε στη Φουρνά Ευρυτανίας ανταποκρινόμενη στην αγγελία του χωριού, που ζητούσε οικογένειες με παιδιά για να εγκατασταθούν εκεί και να τα εγγράψουν στα σχολεία τα οποία απειλούνταν με αναστολή λειτουργίας.

Εδώ και μια εβδομάδα η πολύτεκνη οικογένεια μετακόμισε στο χωριό που είναι χτισμένο κοντά στις πηγές του ποταμού Φουρνιώτικου, σε υψόμετρο 840 μέτρων περικυκλωμένο από ένα δάσος με έλατα, έτοιμη για μια νέα αρχή. Οι δυο γονείς μίλησαν στον «Ε.Τ.» για το πώς πήραν την απόφαση να γίνουν δημότες Καρπενησίου, αλλά και πώς τους υποδέχτηκαν στο χωριό οι κάτοικοί του. 

Στον δρόμο για το σχολείο, την πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 13 Αυγούστου, προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου το ζευγάρι δέχθηκε μήνυμα από έναν κουμπάρο του που τους ενημέρωνε για την αγγελία. «Όταν το είδα μιλήσαμε με τον Στέφανο και είπα να στείλω αρχικά ένα μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε» λέει στον «Ε.Τ.», η Βασιλική Εμμανουήλ. Στις 16 Αυγούστου υπήρξε επικοινωνία της Βασιλικής με τη δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή, η οποία είναι και από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας να έρθουν οικογένειες με παιδιά στα Φουρνά, για να δει το χωριό. «Είναι ένα εκπληκτικό χωριό. Πήγαμε, μας υποδέχτηκαν ο πατέρας Κωνσταντίνος, η δασκάλα και κάτοικοι, είδαμε το προσωρινό σπίτι στο οποίο και μένουμε και πριν από δέκα ημέρες κάναμε τη μετακόμιση και εγκατασταθήκαμε στο χωριό». Όπως λέει στον «Ε.Τ.» ο Στέφανος Κωστόπουλος, ο ιερέας του είπε ότι «ήταν θέλημα θεού να έρθετε εδώ», γιατί όλη η προσπάθεια έγινε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

Η ώρα του Αγιασμού, με το πρώτο κουδούνι.

«Από το 2017 μέχρι το 2020 είμασταν στη Γερμανία για δουλειά. Εκεί πήγαμε έχοντας τα τρία από τα έξι παιδιά μας. Στη Γερμανία γεννήθηκε το τέταρτο παιδί, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του πέμπτου παιδιού επιστρέψαμε Ελλάδα. Μετά από καιρό μια συγγενής μάς με ενημέρωσε ότι υπήρχε μια δουλειά στη Γερμανία και άφησα την οικογένεια στην Ελλάδα πηγαίνοντας μόνος μου με σκοπό, αν όλα πήγαιναν καλά, να τους πάρω όλους μαζί μου. Έπιασα δουλειά για μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία όπου δούλευα σε εργοστάσιο με μέταλλα που φτιάχνεις εξαρτήματα για το αυτοκίνητο. Όταν με ενημέρωσε η σύζυγός μου για την αγγελία δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε πάρα πολύ. Ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό της πόλης. Λόγω περικοπών μού ανακοινώθηκε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα έφευγα και από τη δουλειά στη Γερμανία, οπότε δεν ήθελα να μείνω εκεί μόνος μου χωρίς δουλειά. Και η αγγελία φάνταζε ιδανική. Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και πριν από δέκα ημέρες ετοιμαστήκαμε και πλέον είμαστε εδώ για μια νέα αρχή», λέει ο Στέφανος.

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν επισκεφθεί το χωριό και όπως λέει η Βασιλική είναι ένας εκπληκτικός τόπος με καλούς ανθρώπους. «Έρχονται χωριανοί κερνάνε πορτοκαλάδα τα παιδιά, μας καλημερίζουν, κάτι που δεν το είχα ξαναδεί, αυτή την καλοσύνη και φιλοξενία».

Περιμένοντας… το αύριο ψάχνουν για δουλειές

Αυτό το διάστημα ο Στέφανος περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόλυσης από τη δουλειά που είχε στη Γερμανία ώστε να μπορέσει να πιάσει δουλειά στη Φουρνά. «Και από τον δήμο και από την περιφέρεια αλλά και η Μητρόπολη μας συμπαραστέκονται. Δουλειά υπάρχει, απλά πρέπει πρώτα να τελειώσω με τη Γερμανία», λέει. Αυτό το διάστημα η οικογένεια αναζητά ένα μόνιμο σπίτι, μιας και αυτό το ακίνητο στο οποίο μένουν αυτές τις ημέρες είναι προσωρινό.

Ο πατέρας με τα έξι παιδιά

Μαζί με τον ιερέα του χωριού πηγαίνουν και βλέπουν όποιες κατοικίες είναι διαθέσιμες προκειμένου να εγκατασταθούν οριστικά, ενώ βρίσκονται και σε διαδικασία μεταδημότευσης. «Κάθε αρχή είναι δύσκολη και χρειάζεται υπομονή. αλλά πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα ξεκινήσουμε τη νέα μας ζωή» θα πει η Βασιλική η οποία έχει τελειώσει κομμωτική, αλλά είναι διατεθειμένη να εργαστεί οπουδήποτε, προκειμένου να προσφέρει στον οικογενειακό κορβανά. «Έχω τελειώσει κομμωτική, αλλά είμαι έτοιμη να κάνω ό,τι δουλειά βρω. Είμαστε άνθρωποι του μεροκάματου και η απόφασή μας να έρθουμε εδώ πάρθηκε για το καλό των παιδιών μας». Όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον της έχει τραβήξει το γεγονός ότι ένας παλιός φούρνος έχει κλείσει όπως και τα περισσότερα μαγαζιά που κάποτε λειτουργούσαν στη Φουρνά. «Θέλω μόλις εγκατασταθούμε οριστικά και μπούμε σε μια σειρά να δω κατά πόσο θα υπήρχε η δυνατότητα να δουλέψουμε αυτό το φούρνο. Είναι κάτι που θα με ενδιέφερε πολύ».

Βέβαια αυτό που προέχει όπως λένε είναι να βρεθεί το μόνιμο σπίτι που θα μείνουν, αλλά και ένα αυτοκίνητο επταθέσιο για τη μεταφορά τους. Σε αυτό ενδεχομένως να βοηθήσουν και κάποιες χορηγίες, από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τις οικογένειες που θα εγκατασταθούν στη Φουρνά.

Χορηγίες και για άλλες οικογένειες

Στέφανος Κωστόπουλος και Βασιλική Εμμανουήλ.

Όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» η Παναγιώτα Διαμαντή, Ευρυτάνισσα 4ης γενιάς που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και συνδράμει ενεργά στην εν λόγω προσπάθεια «ήδη οι δικηγόροι μας εξετάζουν όλες τις διαδικασίες ώστε οι χορηγίες που θα έρθουν να μπορούν να διατεθούν νόμιμα στις οικογένειες που θα έρθουν. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε την πρώτη οικογένεια με έξι παιδιά που ήρθε στο χωριό μας, αλλά περιμένουμε ακόμη δύο. Μια με τέσσερα παιδιά, και μια με εφτά παιδιά, ενώ υπάρχουν και άλλες 3-4 οικογένειες που θα πρέπει να βρούμε τους πόρους για να έρθουν. Υπάρχουν χορηγοί που ήδη βοηθούν με τρόφιμα και με υπηρεσίες αλλά οι ανάγκες αυξάνονται και οποιοσδήποτε θα ήθελε να βοηθήσει όπως για παράδειγμα για το πετρέλαιο που θα χρειαστούν αυτές οι οικογένειες είναι ευπρόσδεκτος και για τον λόγο αυτό εργάζονται και οι δικηγόροι μας, ώστε όλα να είναι νόμιμα και ξεκάθαρα. Επίσης, καλούμε όποιον άλλο θέλει να βοηθήσει. Οπως ένα φροντιστήριο στην Κηφισιά που μας πρότεινε να κάνει δωρεάν on line μαθήματα ξένης γλώσσας στα παιδιά».

Πηγή
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Related Articles

Back to top button