ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Οι αναλυτές λένε ότι η Microsoft απέκτησε με κίνηση… stealth την OpenAI

Όσα έχουν συμβεί μέσα σε πέντε μόλις μέρες στην ιστορία της απόλυσης του Σαμ Άλτμαν από την OpenAI θα μπορούσαν άνετα να γίνουν μια μίνι τηλεοπτική σειρά.  Ενώ η εταιρεία που δημιούργησε το ChatGPT ακολουθούσε φρενήρη πορεία σε κάθε τομέα (τεχνολογικό, οικονομικό, επιρροής κ.α.) σε μια κίνηση που κανείς ακόμη δεν έχει κατανοήσει το πώς και γιατί ελήφθη και το πόσο κακά σχεδιάστηκε τέσσερα μέλη του ΔΣ έδειξαν την πόρτα της εξόδου στα άλλα δύο μέλη που ήταν όμως ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και οι άνθρωποι που είχαν φέρει την OpenAI στη προνομιακή θέση που βρισκόταν μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Ο Σαμ Άλτμαν που ήταν ο ιθύνουν νους πίσω από την ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI και ο Γκρεγκ Μπρόκμαν οδηγήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στην έξοδο από την εταιρεία και ενώ ολόκληρη η βιομηχανία της τεχνολογίας βρισκόταν σε ένα σοκ και τα μίντια έψαχναν στα τυφλά να δουν τι συνέβη η μόνη που παρέμεινε ψύχραιμη ήταν η Microsoft η οποία με την εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών σε κάθε είδους δύσκολες καταστάσεις και σοβαρές κρίσεις δεν πανικοβλήθηκε βλέποντας να καταρρέει η επένδυση 13 δισ. δολαρίων που είχε κάνει στην OpenAI.
Τα στελέχη του γίγαντα του λογισμικού προεξέχοντος του επικεφαλής της εταιρείας Σάτια Ναντέλα είδε την κρίση που ξέσπασε στην OpenAI ως ευκαιρία πολλαπλών επιλογών και τελικά όπως φαίνεται κερδίζει όχι απλά ένα στοίχημα αλλά ένα απρόσμενο τζακποτ.

Το σκάκι

Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απομάκρυνση των Άλτμαν και Μπρόκμαν η Microsoft έσπευσε να τους προσλάβει ως επικεφαλής ενός νέου τμήματος ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης που θα δημιουργούσε. Προσέλαβε μάλιστα και όποιους εργαζομένους της OpenAI παραιτήθηκαν αμέσως μετά την απομάκρυνση των Αλτμαν και Μπρόκμαν.

Έτσι κατοχύρωσε με μια πρώτη κίνηση μια σημαντική ομάδα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μην καταλήξουν όλοι αυτοί σε ανταγωνιστές της που σίγουρα καραδοκούσαν αλλά δεν πρόλαβαν να κάνουν κάποια κίνηση. Παράλληλα η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν εγκαταλείπει την επένδυση της στην OpenAI στην οποία κατέχει άλλωστε το 49% και θα συνεχίσει την συνεργασία. Όμως μέχρι την Παρασκευή το βράδυ όπως αποδείχτηκε παρά τα ποσά που είχε δώσει στην OpenAI και παρά το υψηλό ποσοστό μετοχών που κατέχει η Microsoft δεν είχε κανένα απολύτως λόγο και παρέμβαση στα εσωτερικά της OpenAI. Όπως έγινε γνωστό η Microsoft ενημερώθηκε για την απόφαση του ΔΣ λίγη ώρα πριν την επίσημη ανακοίνωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό ήταν κάτι που προφανώς δεν άρεσε καθόλου στα στελέχη του κολοσσού της βιομηχανίας της τεχνολογίας.

Αφού εξασφάλισε τη συνεργασία με όλους όσους απομακρύνθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς από την OpenAI η Microsoft ηγήθηκε μια προσπάθειας άσκησης πολύπλευρων πιέσεων στο ΔΣ. Διάφοροι επενδυτές της OpenAI άρχιζαν να πιέζουν φορτικά για εξεύρεση λύσης και άμεση επιστροφή του Άλτμαν στην εταιρεία και όταν το ΔΣ φάνηκε να μην υποχωρεί ανακοινώνοντας την πρόσληψη του αντικαταστάτη του Άλτμαν ενεργοποιήθηκε η βόμβα των εργαζομένων με το 80% του προσωπικού της OpenAI να υπογράφουν επιστολή με την οποία απειλούσαν με ομαδική αποχώρηση και άρα πρακτικά διάλυση της εταιρείας αν δεν εγκατάλειπαν τις θέσεις τους τα μέλη του ΔΣ που προχώρησαν στην απόλυση του Άλτμαν.

Ένα από αυτά τα μέλη του ΔΣ, ο Ίλια Σάτσκεβερ, που θεωρήθηκε ο ιθύνουν νους πίσω από την απομάκρυνση του Άλτμαν δήλωσε ότι μετάνιωσε για ότι συνέβη και ότι δεν ήταν εκείνος που οργάνωσε το… πραξικόπημα όπως χαρακτήρισαν ότι συνέβη οι εργαζόμενοι στην OpenAI αλλά κάποια άλλη μέλη του ΔΣ και εκείνος απλά παρασύρθηκε. Βέβαια δεν λέει ότι ήταν λάθος η απόλυση στη βάση της αλλά ότι δεν είχαν υπολογίσει τις αντιδράσεις και βλέποντας ότι καταρρέει μέσα σε λίγες ώρες η εταιρεία αν το γνώριζε αυτό δεν θα συμφωνούσε.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν την Τρίτη το βράδυ να υποχρεωθούν τα τέσσερα μέλη της Open AI που είχαν προκαλέσει όλο αυτό το χάος να υποχρεωθούν σε παραίτηση και στη θέση τους να αναλάβει ένα νέο ΔΣ αποτελούμενο από εκπροσώπους των επενδυτών της εταιρείας με επικεφαλής τον Άλτμαν ο οποίος έσπευσε στην δήλωση του να ευχαριστήσει την Microsoft και τον Σάτια Ναντέλα προσωπικά για την ανατροπή του σκηνικού δηλώνοντας την προσήλωση του ίδιου και της OpenAI στη συνεργασία με την Microsoft.

Οι αναλυτές της βιομηχανίας της τεχνολογίας κάνουν λόγο για μια stealth απόκτηση της OpenAI από την Microsoft. Μια κίνηση ματ από τον γίγαντα του λογισμικού που ελέγχει πλέον απόλυτα τον πιο σημαντικό παίκτη στη ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να χρειαστεί να βγάλει από τα ταμεία της ούτε ένα δολάριο και χωρίς να μπει σε κανενός είδους διαπραγμάτευση με κανένα.

Τα ερωτήματα

Μένει βέβαια να απαντηθούν αν απαντηθούν από τους πρωταγωνιστές της όλης ιστορίας τα πολλά ερωτήματα που έχουν προκύψει.
Τα μέλη του ΔΣ που αποφάσισαν να απομακρύνουν τον Άλτμαν θα εξηγήσουν τι ακριβώς συνέβη; Γιατί οδηγήθηκαν σε αυτή την απόφαση;
Γιατί το έκαναν χωρίς όπως αποδείχτηκε να έχουν οργανώσει το επόμενο βήμα; Πώς περίμεναν να γίνει αποδεκτή χωρίς προβλήματα η απόφαση τους έχοντας κρατήσει στο σκοτάδι και τους επενδυτές και τους μετόχους αλλά και τους εργαζομένους; Αν υπάρχει όντως ζήτημα ασφαλείας και επικινδυνότητας των τεχνολογιών που αναπτύσσει η OpenAI δεν πρέπει τώρα που η κατάσταση εξελίχθηκε σε εντελώς ανάποδη πορεία από αυτή που ήθελαν να βγουν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη και τις αρμόδιες Αρχές;
Από την άλλη πλευρά οφείλει και ο Άλτμαν κάποιες εξηγήσεις για το τι συνέβη, ποια ήταν η σχέση του με το ΔΣ και ποια είναι η θέση του για τις κατηγορίες περί επικινδυνότητας για τον άνθρωπο των τεχνολογιών που ανέπτυσσε η εταιρεία.  Οι εξελίξεις στην υπόθεση αυτή είναι συνεχείς όπως και οι ανατροπές οπότε αναμένονται τα επόμενα επεισόδια της.

Naftemporiki.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button