ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στην τελική ευθεία για την ανάσταση των μαμούθ

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα ευρήματα οι περισσότεροι πληθυσμοί μαμούθ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου δέκα χιλιάδες έτη αλλά κάποια είδη άντεξαν μερικές χιλιάδες έτη ακόμη. Ενα από αυτά τα είδη που εξαφανίστηκε πριν από περίπου τέσσερις χιλιάδες έτη στη Σιβηρία θέλει να επαναφέρει στη ζωή η Colossal Biosciences. Η επαναδημιουργία ζώων παρόμοιων με ένα είδος που έχει εξαφανιστεί, μέσω της γενετικής, δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εκπροσώπους της επιστημονικής κοινότητας, με ορισμένους ερευνητές να διερωτώνται κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και άλλους να ανησυχούν για τους κινδύνους από την εφαρμογή της.

Η εταιρεία, δημιούργημα του επιχειρηματία Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, σκοπεύει να εισάγει DNA του μαλλιαρού μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί στη Σιβηρία) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος. Οι ελέφαντες της Ασίας και τα μαλλιαρά μαμούθ έχουν παρόμοιο DNA, κατά 99,6%, σύμφωνα με την Colossal. Πριν από δύο χρόνια η εταιρεία είχε καταφέρει να συλλέξει χρηματοδοτήσεις ύψους 15 εκατ. δολαρίων που δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να δρομολογήσουν την εκκίνηση της προσπάθειας ανάστασης των μαμούθ.

Όμως η εταιρεία έκανε γνωστό ότι μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να συγκεντρώσει από γνωστούς ιδιώτες επενδυτές αλλά και επενδυτικούς οργανισμούς 225 εκατ. δολάρια και αυτή την στιγμή διαθέτει μόνιμο προσωπικό 115 επιστημόνων και 60 ακόμη εξωτερικούς συνεργάτες με τα στελέχη της να διαρρέουν ότι τεχνικά είναι σε θέση πλέον να φέρουν στη ζωή μαμούθ το 2028.

Για να συμβεί αυτό βέβαια θα πρέπει να δοθεί η σχετική άδεια από τις αρμόδιες Άρχές αλλά και να συμφωνήσει η εταιρεία με κάποια κυβέρνηση που θα δεχτεί να φιλοξενήσει στο έδαφος της ελεύθερα στην φύση τα μαμούθ. Θα χρειαστεί φυσικά να συμφωνήσουν εκτός από τις κυβερνήσεις και οι τοπικές κοινότητες των περιοχών που θα ζήσουν τα μαμούθ ώστε να μην υπάρξουν διαφόρων ειδών προβλήματα στην συνύπαρξη τους. Η Colossal εργάζεται παράλληλα με τα μαμούθ και στην αναγέννηση του τεράστιου πτηνού ντόντο που ζούσε στον Μαυρίκιο αλλά η έλευση των ανθρώπων στο νησί του Ινδικού Ωκεανού οδήγησε στην εξαφάνιση του ολοσχερώς τον 17ο αιώνα.

Πάντως πολλοί ειδικοί έχουν τονίσει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανενός είδους αναγέννηση είδους που έχει εξαφανιστεί επειδή τα ζώα αυτά θα επιστρέψουν στη ζωή σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από αυτό στο οποίο ζούσαν (φυσικό, κλιματικό κ.α.) και θα είναι αδύνατο να μπορέσουν να προσαρμοστούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να μάθουν να επιβιώνουν στις νέες πολύ δύσκολες για αυτά συνθήκες, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και θα ταλαιπωρούνται μέχρι το τέλος τους.

Naftemporiki.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button