Εργασία: Έχετε κλάψει ποτέ στη δουλειά; Δεν είστε οι μόνοι
Ίσως ήταν ένα project στην εργασία σας που πήγε στραβά και σας απογοήτευσε. Ίσως πάλι μάθατε κάποια άσχημα νέα για κάποιο δικό σας άτομο. Μπορεί όμως και να μην μπορέσατε να συγκρατήσετε τα δάκρυά σας στη δουλειά από άγχος ή θυμό.
Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, σίγουρα δεν ήταν ευχάριστο και σίγουρα δεν είστε οι μόνοι που το έχετε βιώσει…
Πώς μπορείτε να ανακάμψετε από τέτοιου είδους εντάσεις;
Για να επανέλθετε δυναμικά
Μην κρίνετε αυστηρά τον εαυτό σας
Το να βάλετε τα κλάματα στην εργασία σας δεν σας καθιστά αδύναμους ούτε σας «εκθέτει».
Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 44% των ανώτερων στελεχών επιχειρήσεων έχει κλάψει στη δουλειά ενώ το 30% των εργαζομένων ανέφερε ότι το κλάμα δεν είχε καθόλου αρνητικό αντίκτυπο στην εργασία τους.
Πριν λοιπόν μπείτε στη διαδικασία να επικρίνετε τον εαυτό σας, σκεφτείτε αυτά τα στατιστικά στοιχεία και θυμηθείτε πως μια στιγμή δεν σας καθορίζει σαν άτομο και πως βέβαια το κλάμα είναι μέσα στη ζωή.
Πάρτε το χώρο και το χρόνο σας
Εάν αισθάνεστε πεσμένοι ψυχολογικά, είναι φυσικό να μην έχετε την καλύτερη απόδοση.
Ζητήστε να κάνετε ένα διάλειμμα. Δώστε στον εαυτό σας πέντε λεπτά για να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας. Μετακινηθείτε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές.
Μην ζητάτε συγγνώμη
Μπορεί να σας βγει αυθόρμητα να ζητήσετε συγγνώμη από τους γύρω σας αν κλάψετε στη δουλειά, αλλά είναι προτιμότερο να αντισταθείτε σε αυτήν την παρόρμηση.
Μπορεί επίσης να μπείτε στον πειρασμό να αγνοήσετε τα συναισθήματά σας ή να προσπαθήσετε να τα απομακρύνετε. Ωστόσο, τα συναισθήματα συνήθως γίνονται πιο έντονα όταν τα καταπιέζουμε.
Αναγνωρίστε και αποδεχθείτε τη συναισθηματική σας φόρτιση, γνωστοποιώντας αν θέλετε την αιτία της στους συναδέλφους σας.
Αποφασίστε τι θα κάνετε την επόμενη φορά
Εάν είστε ένα πολύ ευαίσθητο άτομο, μάλλον σας είναι πιο δύσκολο να διαχειριστείτε τα δάκρυα. Επομένως, ίσως είναι καλή ιδέα να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων για στιγμές που μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο συναισθηματικής φόρτισης.
Μπορείτε για παράδειγμα να παραμείνετε την επόμενη φορά ψύχραιμοι εφαρμόζοντας τεχνικές ελεγχόμενης αναπνοής. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πιείτε ένα παγωμένο ποτήρι νερό, κάτι που μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός σας και την απόκρισή του στο φόβο.
Εάν νιώθετε πως χρειάζεστε βοήθεια, ζητήστε την
Είναι όπως είπαμε απολύτως φυσιολογικό να βάλετε κάποια στιγμή τα κλάματα στο χώρο εργασίας σας. Αλλά αν αυτό συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση, ίσως είναι ωφέλιμο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.
Εάν το κλάμα σας σχετίζεται με κακομεταχείριση από συναδέλφους, τότε θα πρέπει να διεκδικήσετε το σεβασμό που σας αξίζει και την αλλαγή της συμπεριφοράς αυτών.