FACEBOOKBUSINESSNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΕΙΑΑΣΦΑΛΙΣΗΓΥΝΑΙΚΑΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΕΠΙΧ/ΣΕΙΣκοινωνικάΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΤΑΞΙΔΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Airbnb : Ποιες νέες παρεμβάσεις εξετάζει η κυβέρνηση – Κίνητρα στους ιδιοκτήτες για μακροχρόνια μίσθωση

Σε σκέψεις βρίσκεται η κυβέρνηση για να θέσει νέες ρυθμίσεις για τα Airbnb ώστε να αυξηθεί η προσφορά σπιτιών και να μειωθούν τα ενοίκια που είναι πολύ υψηλά, προσφέροντας έτσι διέξοδο σε χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν σπίτι σε προσιτή τιμή ενοικίασης.

Αυτές οι ρυθμίσεις είναι φορολογικού χαρακτήρα, και μεταξύ αυτών δίνονται κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ώστε να διαθέσουν τα σπίτια τους για μακροχρόνια μίσθωση αντί να τα προσφέρουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η εκρηκτική αύξηση της εκμετάλλευσης κατοικιών μέσω πλατφορμών τύπου Airbnb έχει περιορίσει σημαντικά τη διάθεση σπιτιών για σταθερή μακροχρόνια ενοικίαση και έχει συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ενοικίων και των τιμών αγοράς κατοικιών. Οι όποιες αποφάσεις παρθούν από το οικονομικό επιτελείο, θα οριστικοποιηθούν το φθινόπωρο.

 

Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι περίπου 700.000 κατοικίες δηλώνονται ως κενές από τους ιδιοκτήτες τους, περιορίζοντας έτσι ακόμη περισσότερο την προσφορά. Υπολογίζεται ότι αν προσφέρονταν για ενοικίαση το 15-20% των κατοικιών αυτών ο αντίκτυπος θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικός στο μέτωπο της επάρκειας σπιτιών για ενοικίαση και συνολικά σε όλη την αγορά ακινήτων.

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το εύρος των αποφάσεων θα είναι η εικόνα που θα προκύψει από τη φετινή τουριστική περίοδο όπου θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο. Πάντως το 2023 σημειώθηκε σημαντική άνοδος στα φορολογητέα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεδομένου ότι τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο ξεπέρασαν τα 720 εκατ. ευρώ από 530 εκατ. ευρώ το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου φέτος, προβλέπονται τα εξής:

  1. Η εκμετάλλευση τριών και περισσότερων ακινήτων θα θεωρείται επιχειρηματική δραστηριότητα με αποτέλεσμα όσοι αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Επίσης το ελάχιστο εισόδημα που θα πρέπει να δηλώσουν στην εφορία το 2025 θα υπολογιστεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.
  2. Τη θέσπιση τέλους διαμονής παρεπιδημούντων ύψους 0,5 % ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.
  3. Την καθιέρωση τέλους “ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» ύψους 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα για το διάστημα από Μάρτιο έως Οκτώβριο ενώ για τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο το τέλος ορίζεται σε 0,50 ευρώ. Εάν τα ακίνητα είναι μονοκατοικίες άνω των ογδόντα 80 τ.μ. το τέλος διαμορφώνεται στα 10 ευρώ. Το τέλος βαρύνει τον διαμένοντα που έκανε χρήση του δωματίου ή του διαμερίσματος.
  4. Την αυστηροποίηση των κυρώσεων για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Ειδικότερα θεσπίζεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής προβλέπεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα. Για εκπρόθεσμη δήλωση βραχυχρόνιας διαμονής προβλέπεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
  5. Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. Έτσι, θα επιτρέπεται ,για παράδειγμα, η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

ΠΗΓΗ https://www.newsit.gr/

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΓΙΑ ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ 

Mε την ευκαιρία αυτή ανατρέξαμε στο site της πλατφόρμας https://www.airbnb.gr/ όπου διαβάσαμε και σας μεταφέρουμε τα παρακάτω :

Ασφάλιση αστικής ευθύνης για οικοδεσπότες

 

Η Ασφάλιση αστικής ευθύνης για οικοδεσπότες, που αποτελεί μέρος του AirCover για οικοδεσπότες, παρέχει στους οικοδεσπότες κάλυψη ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων στη σπάνια περίπτωση που κριθείτε νομικά υπεύθυνος/η επειδή ένας επισκέπτης τραυματίστηκε ή υπέστη ζημιά ή εκλάπη η ιδιοκτησία του, ενώ διαμένει στον χώρο σας. Συμπεριλαμβάνει επίσης άτομα που σας βοηθούν να φιλοξενείτε επισκέπτες, όπως συνοικοδεσπότες και προσωπικό καθαρισμού, για να νιώθετε σιγουριά ως οικοδεσπότης στην Airbnb.

 

 

Ξεκινήστε μια αξίωση αστικής ευθύνης

Υποβάλετε μια αξίωση αν ένας επισκέπτης τραυματιστεί ή υποστούν ζημιά τα προσωπικά του αντικείμενα.

Μετάβαση στο έντυπο υποβολής αξίωσης

Τι καλύπτεται

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης για οικοδεσπότες σάς καλύπτει αν κριθείτε νομικά υπεύθυνος/η για:

  • Σωματικό τραυματισμό επισκέπτη (ή άλλων ατόμων)
  • Ζημιά ή κλοπή ιδιοκτησίας που ανήκει σε επισκέπτη (ή άλλα άτομα)
  • Ζημιά που προκαλείται από επισκέπτη (ή άλλα άτομα) σε κοινόχρηστους χώρους, όπως χώρο υποδοχής κτιρίου και κοντινές ιδιοκτησίες

Η Ασφάλιση αστικής ευθύνης για οικοδεσπότες δεν καλύπτει:

  • Ζημιά ή τραυματισμό που προκύπτει από εκούσια ενέργεια
  • Ζημιά στον χώρο ή τα προσωπικά αντικείμενά σας που προκλήθηκε από επισκέπτη (αυτή καλύπτεται από την Προστασία από ζημιές για οικοδεσπότες)
  • Ισχύουν άλλες εξαιρέσεις

 Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε χρειάζεστε Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης ,αλλά και ένα πολυασφαλιστήριο συμβόλαιο ακινήτου

Παρακάτω θα δώσω ένα παράδειγμα για ένα ακίνητο /διαμέρισμα  κατασκευής το 1990 ,μπετόν αρμέ 60  τμ Αξίας κατασκευής 80.000 ευρώ και ασφάλιση περιεχομένου 20.000 ευρώ . Συνολική Ασφαλιζόμενη Αξία 100.000 ευρω To ετήσιο κόστος ανέρχεται από 150 ευρώ έως 250 ευρώ το χρόνο , ανάλογα την εταιρεία τις καλύψεις και τις απαλλαγές .

Για τη καλύτερη κάλυψη των δικών σας αναγκών να απευθυνθείτε σε κάποιον Επαγγελματία Ενεργό Ασφαλιστή

newsroom

 

 

Related Articles

Back to top button