ΑΣΦΑΛΕΙΑΑΣΦΑΛΙΣΗΔΙΑΦΟΡΑΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣΠ.Ε.Κ.Α.ΠΥΓΕΙΑ

Ασφαλιστήρια με περισσότερες αποζημιώσεις, αλλά και υψηλότερα κόστη – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Όλο και περισσότεροι πολίτες φαίνεται να επιθυμούν την αγορά ενός ιδιωτικού συμβολαίου υγείας, η άνοδος των ασφαλίστρων ωστόσο κάνει την απόφαση δύσκολη, φέρνοντας τις ασφαλιστικές εταιρείες αντιμέτωπες με έναν δύσκολο γρίφο

Το τελευταίο διάστημα έχουμε παρατηρήσει μια έντονη συζήτηση για τις υπέρογκες αυξήσεις των συμβολαίων υγείας.
Στο All Good έχουμε γράψει πολλά άρθρα σχετικά με το θέμα:
τις αιτίες, τη νομοθεσία, τις ακυρώσεις, τις εντάσεις.

Οι εταιρείες τα ρίχνουν στις κλινικές, οι κλινικές στις εταιρείες, οι διαμεσολαβητές και στις δύο, οι πελάτες σε όλους.
Τα κόμματα, για πολιτική εκμετάλλευση, μπαίνουν στον χορό.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ τα ρίχνει στην ΕΛΣΤΑΤ, η ΕΛΣΤΑΤ στη διευθύντριά της.

Οι ασφαλισμένοι είναι σε απόγνωση.
Ακυρώνουν τα συμβόλαια κ.τ.λ.

Μέσα σε όλα αυτά δημιουργήθηκε η ΠΕΚΑΠ,
η οποία κάλεσε όλους από την αρχή για ειλικρινή διάλογο.

Το ζητούμενο είναι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός και όχι να καταστραφεί η ασφαλιστική αγορά.

Ψάχνουμε τις βιώσιμες λύσεις ώστε να επέλθει η ισορροπία.

Παραθέτουμε το ενδιαφέρον άρθρο του Βερμισώ,
ενός ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα.

Αυξάνεται όλο και περισσότερο στην ελληνική επικράτεια η χρήση των ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας. Αυτό παρατηρείται από την εξέλιξη των αποζημιώσεων που καταβάλλονται, προκαλώντας αισιοδοξία στον ασφαλιστικό κλάδο, που βλέπει να αξιοποιούνται τα προγράμματα Υγείας και να ωφελούνται οι κάτοχοί τους. Ταυτόχρονα, όμως, δημιουργούν και προβληματισμό για το πώς η αύξηση των αποζημιώσεων θα επιβαρύνει τα κόστη των εταιρειών και, ακολούθως, τα ασφάλιστρα, που, με την σειρά τους, λειτουργούν ως αντικίνητρο για την αγορά των συμβολαίων Υγείας ή τη διατήρηση ενός προγράμματος.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι η αύξηση της χρήσης των ασφαλιστικών συμβολαίων σημείωσε αύξηση μετά από την εποχή της covid και της καραντίνας. Οι επιπτώσεις εκείνης της περιόδου σήμερα καταγράφονται και ερμηνεύονται από τους ειδικούς των ασφαλιστικών εταιρειών ως αύξηση της νοσηρότητας και των σοβαρών ασθενειών, οι οποίες προφανώς δεν εντοπίστηκαν τότε άμεσα και έγκαιρα και ανακαλύφθηκαν μετέπειτα, σε προχωρημένα στάδια. Αυτό έχει ως συνέπεια την «εκτίναξη» της χρήσης των ασφαλιστηρίων προγραμμάτων Υγείας, με συνεπακόλουθη την διόγκωση των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, τη διετία 2022-2023, οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν σημείωσαν εμφανή άνοδο σε σχέση με το παρελθόν και ανήλθαν το 2023 περίπου στα 710 εκατομμύρια ευρώ, από 610,4 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022. Σε έναν χρόνο, δηλαδή, η διαφορά ανήλθε περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Τα προηγούμενα χρόνια, τα ποσά των αποζημιώσεων ήταν αρκετά πιο χαμηλά. Το 2021 διαμορφώθηκαν στα 588,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2020 είχαν διαμορφωθεί στα 577,6 εκατ. ευρώ. Ακόμη νωρίτερα, το 2019, είχαν ανέλθει στα 579,3 εκατ. ευρώ.

Μέσα από τις αποζημιώσεις, λοιπόν, παρατηρείται η σημαντική ανοδική εξέλιξη, που αποδίδεται τόσο στις ανατιμήσεις των παροχών των ιδιωτικών νοσοκομείων, όσο και στη μεγαλύτερη χρήση των ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Απο ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΡΜΙΣΩ
ΠΗΓΗ:ΥΓΕΙΑ ΜΟΥ

 

Related Articles

Back to top button