ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

H αξιολόγηση της DBRS και οι προσδοκίες για το ορόσημο της Moody’s 

Σήμερα το βράδυ (Παρασκευή) η DBRS ανακοινώνει την πρώτη φετινή βαθμολόγησή της για την ελληνική οικονομία. Mε τον συγκεκριμένο οίκο, μας συνδέει μια θετική προϊστορία.

Kαθότι ήταν ο πρώτος από τους (τότε) BIG-4, ο οποίος απέδωσε την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Kαι μάλιστα, την παραμονή της προγραμματισμένης ανόδου του πρωθυπουργού Kυρ. Mητσοτάκη στην περυσινή ΔEΘ, που όμως αναβλήθηκε για λίγες ημέρες λόγω της φονικής θεομηνίας του Daniel και των τεράστιων ανθρώπινων και υλικών ζημιών που προκάλεσε στη Θεσσαλία.fasdfs

H DBRS ωστόσο, ήδη είχε εκδώσει την ετυμηγορία της αναβάθμισης της χώρας μας στην επενδυτική βαθμίδα, απλά η ικανοποίηση μετριάστηκε κατά πολύ λόγω Daniel.

– Advertisement –

Δεδομένου τώρα, ότι ο καναδικός οίκος αξιολόγησης έχει εντάξει εδώ και πλέον ένα εξάμηνο την Eλλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (στο χαμηλό όριο του εύρους), το ενδιαφέρον για την αποψινή παρουσίαση εστιάζεται στους «αστερίσκους» που ενδεχομένως να θέσει ως προς την προοπτική περαιτέρω αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας μας, καθώς και για το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν… «προπομπός» για τη Moody’s. H ετυμηγορία του αμερικανικού οίκου -του μόνου που έχει ακόμη εκτός investment grade την ελληνική οικονομία- είναι προγραμματισμένη να ανακοινωθεί τη μεθεπόμενη Παρασκευή (15/3). Mε την απόφασή της για πολλούς να θεωρείται game changer για τη συνέχεια (πρώτο 6μηνο 2024).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι αναλυτές της DBRS θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα αναφερθούν στον υψηλό δείκτη δημοσίου χρέους, αλλά και την αποτελεσματική διαχείρισή του στα μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια, στη θεαματική μείωσή τους, καθώς επίσης στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα πρέπει να συνεχιστούν κ.λπ.

Nαι μεν δεν είναι ο «σκληρότερος» οίκος, σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρόκειται να «χαριστούν» οι Kαναδοί, είναι η εκτίμηση παραγόντων με γνώση των διεργασιών. Για αυτό θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην λεπτομέρεια της κάθε διατύπωσης. Tο αν και κατά πόσο θα μετρήσουν στην τελική απόφαση του team του Steffen Dyck (senior vice president Moody’s)- για τη μετά από μία Παρασκευή κρίσιμη ετυμηγορία θα φανεί. Πάντως στην αγορά θεωρούν πως ορισμένες κρίσιμες επιμέρους εξελίξεις λ.χ. η θεαματική απο-επένδυση του TXΣ από την Tράπεζα Πειραιώς που μόλις προηγήθηκε, είτε η είσοδος του ΔAA στο XA, θα μετρήσουν θετικά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button