LIFESTYLEΑΝΤΡΑΣΓΥΝΑΙΚΑΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΠΑΙΔΙΥΓΕΙΑ

ΝΑΙ στις διακοπές στην Ελλάδα … ΟΧΙ στις διακοπές ΚΑΡΔΙΑΣ

Της Βίκυς Αργύρη (*)

ΝΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΚΑΡΠΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ ΣΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

 

H διατήρηση της ανθρώπινης ζωής αποτελεί αναμφίβολα την σημαντικότερη αξία του σύγχρονου ανθρώπου.

Αν κάτι μας άφησε η πανδημία του COVID 19 είναι ότι η ασφάλεια των πελατών – επισκεπτών στα τουριστικά καταλύματα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με αυτόν της Φιλοξενίας και της Ψυχαγωγίας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η χώρα μας βουλιάζει από τουρισμό.

Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα σταθώ τόσο στα μέτρα αντιμετώπισης από μια Ξενοδοχειακή Μονάδα των Μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως ο COVID-19, μέτρα που περιλαμβάνουν την Οργάνωση και εφαρμογή κανόνων υγιεινής, πρόληψης, επαγρύπνησης και επιδημιολογικής επιτήρησης, για την αποφυγή πιθανής μετάδοσης λοιμώδους νοσήματος όπως ο COVID-19, όσο στη Διασφάλιση αποτελεσματικότερης επείγουσας ιατρικής φροντίδας για την αντιμετώπιση αιφνίδιου καρδιακού θανάτου  και βασικών πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας για τους επισκέπτες όλων των μονάδων φιλοξενίας.

Η πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις των σύγχρονων συστημάτων δημόσιας υγείας στη χώρα μας η οποία κατέχει θλιβερή πρωτιά σε πνιγμούς λουόμενων κάθε χρόνο. Καθημερινά σχεδόν είναι οι αιφνίδιοι θάνατοι από παθολογικά αίτια ενώ δεκάδες είναι τα περιστατικά θανάτων λόγω απόφραξης του αεραγωγού από ξένο σώμα (φαγητό, πλαστικά κομματάκια παιγνιδιών, ξηροί καρποί, νομίσματα κ.α.)

Βασική αρχή της πρόληψης είναι η πρώιμη διάγνωση της υποκείμενης καρδιοπάθειας που προκαλεί τον αιφνίδιο θάνατο είτε από Πνιγμονή από ξένο σώμα, είτε από Πνιγμό σε υγρό στοιχείο είτε από  Παθολογικά αίτια . Επομένως, είναι κρίσιμης σημασίας να ληφθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της καρδιακής νόσου πριν αυτή οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

Ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός  παράγοντας όταν ένας άνθρωπος δεν αντιδρά και δεν αναπνέει. Η μόνιμη εγκεφαλική βλάβη ξεκινά στα 4 μόλις λεπτά και 4-6 λεπτά αργότερα μπορεί να επέλθει ο θάνατος. Συνολικά στα  10 με 16 λεπτά ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι λειτουργικά νεκρός.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΣΕΙ  ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΝΟΗ;

Η εκπαίδευση όλο και περισσότερων ανθρώπων που εργάζονται σε μια ξενοδοχειακή επιχείρηση , η εκμάθηση ΚΑΡΠΑ και η σωστή χρήση αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών , είναι η απάντηση,  σε συνδυασμό με την αύξηση της διαθεσιμότητας απινιδωτών, ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμοι  στα σημεία με μεγάλο αριθμό πληθυσμού  που είναι περισσότερο πιθανό να συμβούν καρδιακές ανακοπές.

Όταν επέλθει καρδιακή ανακοπή, η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) πρέπει να ξεκινήσει εντός δύο λεπτών. Η αποτελεσματική ΚΑΡΠΑ, εάν ξεκινήσει αμέσως μετά από ανακοπή μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα.

Εάν η ΚΑΡΠΑ καθυστερήσει περισσότερο από τρία λεπτά, η σφαιρική εγκεφαλική ισχαιμία – η έλλειψη ροής αίματος σε ολόκληρο τον εγκέφαλο – μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη που επιδεινώνεται προοδευτικά.

Με εννέα λεπτά καθυστέρησης, είναι πιθανή η πρόκληση σοβαρής και μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης. Μετά από 10 λεπτά, οι πιθανότητες επιβίωσης είναι χαμηλές.

Ήδη η  ελληνική πολιτεία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται την ανάγκη ύπαρξης εκπαιδευμένων εργαζομένων στις επιχειρήσεις αλλά και απλών πολιτών στην βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ).

  • Τι είναι και πώς λειτουργεί ο Απινιδωτής:

Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές ή ΑΕΑ, είναι μικροί φορητοί και εύκολοι στη χρήση. Οι ΑΕΑ, κάνουν ανάλυση του καρδιακού ρυθμού και ενημερώνουν αν χρειάζεται απινίδωση.

Με έναν ΑΕΑ, έχετε τη δυνατότητα να δώσετε απινίδωση πολύ πιο γρήγορα από το ΕΚΑΒ. Είναι ασφαλείς στη χρήση και δίνουν ρεύμα μόνο όταν είναι αναγκαίο. Έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η από λάθος χορήγηση απινίδωσης.

  • Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής

Οι πιθανότητες επιβίωσης της Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής  χωρίς ΑΕΑ ελάχιστες. Με την χρήση ΑΕΑ, οι πιθανότητες μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 70%.

  • Νομοθεσία

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο της αριθμ. 1409/6.6.2007 από το Υπουργείο Υγείας, όλοι οι Δημόσιοι ή ιδιωτικοί χώροι όπως:

-Αεροδρόμια, Λιμάνια, Αεροπλάνα, Πλοία

-Υπουργεία, Δικαστήρια, Σωφρονιστικά Καταστήματα, Κοινοβούλιο και λοιπές Δημόσιες Υπηρεσίες

-Αθλητικά κέντρα

-Ξενοδοχεία, Σχολεία

-Εμπορικά κέντρα, Σταθμοί λεωφορείων

-Σιδηροδρομικοί σταθμοί και οποιοσδήποτε άλλος χώρος, όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας είναι δυσχερής ή αδύνατη, θα πρέπει να διαθέτουν Αυτόματο εξωτερικό Απινιδωτή.

Η ύπαρξη λοιπόν Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ) σε όλη την Ελλάδα, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κρίνεται απαραίτητη και μάλιστα ζωτικής σημασίας γιατί μπορεί να ξεκινήσει μια καρδιά απo την αρχή και να χαρίσει ΖΩΗ.

*Βίκυ Αργύρη

Επενδυτικός & Ασφαλιστικός Σύμβουλος

Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας

Basic Life Support (BLS) Instructor / European Resuscitation Council (ERC)

Μέλος της εθελοντικής ομάδας ΑΝΑΝΗΠΤΩΝ Τριλόφου Θεσσαλονίκης ‘’ΔΙΝΩ ΖΩΗ’’

Μέλος της εθελοντικής ομάδας ΟΜ.Α.Κ. Καλαμαριάς

Related Articles

Back to top button