ΑΝΤΡΑΣBUSINESSΓΕΓΟΝΟΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑκοινωνικάΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣΥΓΕΙΑΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Πέθανε ο Κώστας Σημίτης: Πρώην πρωθυπουργός σε ηλικία 88 ετών

Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης :Προσωπικότητα που αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 88 ετών.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Κορίνθου, Γρηγόρη Καρπούζη, ο κ. Σημίτης μεταφέρθηκε από το εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους στο νοσοκομείο τα ξημερώματα, χωρίς σφυγμό. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στις 8 παρά 10, μετά από ανεπιτυχείς προσπάθειες ανάνηψης.

Προσωπικότητα που αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η παρακαταθήκη του για εκσυγχρονισμό «διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας».

«Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες», αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στην πολιτική, όσο και στην ακαδημαϊκή πορεία του Κώστα Σημίτη, λέγοντας ότι ήταν «ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της την μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας».

Υπενθυμίζοντας την πεπεποίηση του Κώστα Σημίτη ότι «ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης», ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι πίστευε ότι ο εκσυγχρονισμός «είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον».

«Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία», κατέληξε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Δάφνη, τις κόρες του και τους δικούς του ανθρώπους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, συλλυπήθηκε τη σύζυγο του εκλιπόντος, Δάφνη Σημίτη για την απώλειά της, το πρωί της Κυριακής.

Γερουλάνος: Μέγιστη εθνική απώλεια

Με ανάρτησή του στα social media ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Γερουλάνος κάνει λόγο για «μέγιστη εθνική απώλεια» συλλυπούμενος τους οικείους του πρώην πρωθυπουργού.

”Μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Συνδέθηκε με την Ελλάδα στο απόγειο της διπλωματικής της ισχύος, με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, στο επίκεντρο της Ευρώπης και την Κύπρο στην Ε.Ε., με την Ελλάδα των μεγάλων έργων και της αισιοδοξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με το διαχρονικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Ένας Πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα μπορεί. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.”

 

Ποιος ήταν ο Κώστας Σημίτης

Ο Κώστας Σημίτης, καθηγητής πανεπιστημίου και πολιτικός, υπήρξε μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής πολιτικής σκηνής.

Διετέλεσε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (30 Ιουνίου 1996 – 8 Φεβρουαρίου 2004) και πρωθυπουργός της Ελλάδας (18 Ιανουαρίου 1996 – 10 Μαρτίου 2004), αφήνοντας το στίγμα του σε μια εποχή σημαντικών μεταρρυθμίσεων.

Μετά την πτώση της Χούντας το 1974, ο Σημίτης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ). Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, ανέλαβε πολλές υπουργικές θέσεις, συμβάλλοντας ενεργά στην εδραίωση του κόμματος στην εξουσία.

Η πορεία του κορυφώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 1996, όταν διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, έπειτα από ψηφοφορία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Εκπροσωπώντας τον εκσυγχρονιστικό πόλο, επικεντρώθηκε στην οικονομική μεταρρύθμιση και την ευρωπαϊκή σύγκλιση της Ελλάδας. Λίγο αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1996, εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο 4ο Συνέδριο του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Σημίτης προώθησε μέτρα οικονομικής σταθερότητας και μετριοπαθή εξωτερική πολιτική.

Η σταδιακή ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση το 2001 ήταν δύο από τα πιο αξιοσημείωτα επιτεύγματά του.

 

Η δεύτερη θητεία του χαρακτηρίστηκε από μέτρα λιτότητας με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού και του εθνικού χρέους, καθώς και από προσπάθειες επίλυσης διαφορών με την Τουρκία και του Κυπριακού προβλήματος.

Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Σημίτης απέδωσε έμφαση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και την προσαρμογή της Ελλάδας στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Η αποριζοσπαστικοποίηση του πολιτικού λόγου του κόμματος συνδέθηκε με την προσπάθεια ευθυγράμμισης της χώρας με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι πολιτικές του, ο Κώστας Σημίτης αναγνωρίζεται για την καθοριστική του συμβολή στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας.

Πηγή https://www.protothema.gr/

 

 

Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός άνοιξε νέους ορίζοντες

«Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό», αναφέρει ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο Κώστας Σημίτης ήταν από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Μεταπολίτευσης αφήνοντας σπουδαία πολιτική παρακαταθήκη και κάνοντας πράξη την ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη.
Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό. Αλλά και με μακρόπνοα έργα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πατρίδας μας, βελτίωσαν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως Πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση. Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική Άμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ.
Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό.

Related Articles

Back to top button