ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑNOMIKA ΘΕΜΑΤΑΑΣΦΑΛΕΙΑΓΕΓΟΝΟΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑκοινωνικάΠΑΙΔΙΠολιτικήΤΑΞΙΔΙΑΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αποκάλυψη in: Το πόρισμα του ΕΜΠ διαψεύδει την κυβερνητική θεωρία για «αθώα» φονική έκρηξη στα Τέμπη

Πλήρης ανατροπή στην σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Το ΕΜΠ καταρρίπτει τεχνικές μελέτες από κρατικούς πραγματογνώμονες που είχαν υιοθετηθεί από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες για «έκρηξη από τα λάδια των μετασχηματιστών των τραίνων» κι οδηγεί μονοσήμαντα στο ύποπτο φορτίο του εμπορικού τραίνου. Νέα ερωτήματα για τον λόγο που απεκρύβη το οπτικό υλικό με την φόρτωση του και το «μπάζωμα» στα Τέμπη.

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Νέα δεδομένα στην τραγωδία στα Τέμπη, με την τελική διάψευση των ισχυρισμών κυβερνητικών κι υπηρεσιακών παραγόντων, δημιουργεί το πόρισμα του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου που είχε αναλάβει κατ’ εντολή των δικαστικών αρχών να διερευνήσει τα αίτια της φονικής έκρηξης που προκλήθηκε στην διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τραίνων –την 28η Φεβρουαρίου 2023- κι οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 6 – 8 από τους επιβάτες τoυ «Intercity 62» που εγκλωβίσθηκαν στα βαγόνια και κάηκαν ζωντανοί.

Όπως αποκαλύπτει το in το πόρισμα που συνέταξε ο καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ με γνωστικό αντικείμενο Τεχνολογία Καυσίμων και Λιπαντικών κ. Δημήτρης Καρώνης (σ.σ είχε αναλάβει τον περασμένο Μάρτιο την σχετική έρευνα και προχώρησε σε ενδελεχή εξέταση όλων των παραμέτρων) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε καμιά περίπτωση η εν λόγω έκρηξη δεν οφείλεται στην διάχυση των ελαίων σιλικόνης που μετέφεραν οι μετασχηματιστές της επιβατικής αμαξοστοιχίας.

Με την τελική απόρριψη από την έρευνα του ΕΜΠ αυτής της θεωρίας συσχετισμού της πυρόσφαιρας με τα λάδια των τραίνων που, ουσιαστικά, σύμφωνα με νομικούς και πραγματογνώμονες, οδηγεί μονοσήμαντα στο τελικό συμπέρασμα ότι «το φονικό »μανιτάρι»» την στιγμής της σύγκρουσης των δύο τραίνων οφείλεται σε ύποπτο παράνομο φορτίο που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία».

 

Κάτι δηλαδή που είχε επισημάνει κι η Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) θυμάτων των Τεμπών. Διαπίστωση που μεγενθύνει τα ερωτήματα γιατί ο ΟΣΕ παραπλάνησε τις δικαστικές αρχές που ερευνούν την τραγωδία των Τεμπών κι απέφυγε να στείλει το οπτικό υλικό από τις κάμερες που δείχνουν στον εμπορικό σταθμό της Θεσσαλονίκης την φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

Σε μία επιλογή που ήδη εξετάζεται από νεότερη δικαστική έρευνα κι αναδεικνύει το πρωτοφανές παρασκήνιο γύρω από την αναζήτηση της αλήθειας για ότι συνέβη στα Τέμπη. Ύστερα κι από τις διώξεις που έχουν υπάρξει για την μεθόδευση «μπαζώματος» στο σημείο της τραγωδίας.

 

Σημειώνεται ότι την απορριφθείσα επισήμως πλέον θεωρία για τα αίτια της έκρηξης στα Τέμπη είχαν διατυπώσει αρχικά δύο πραγματογνώμονες που είχαν διορισθεί από την Τροχαία κι είχαν σπεύσει να υιοθετήσουν κυβερνητικά κι υπηρεσιακά στελέχη.

Οι συγκεκριμένοι σημείωναν σε συνεντεύξεις τους ή τις τοποθετήσεις του στην Βουλή ότι «η έκρηξη δεν υποκρύπτει κανένα μυστήριο και τα σενάρια συνωμοσιολογίας για τυχόν μεταφορά υπόπτου φορτίου θα διαψευσθούν».

Κι είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα σε αυτούς που είχαν αποδώσει και συνδέσει την «πυρόσφαιρα» την στιγμή της έκρηξης με τα έλαια των μετασχηματιστών ήταν και κορυφαία στελέχη του ΟΣΕ, αλλά και της Hellenic Train οι οποίοι σε ομιλίες τους στην Βουλή την 1η Φεβρουαρίου 2024 ή σε απαντήσεις προς τον ανακριτή στις 28 Μαρτίου 2023 μιλούσαν για αυτόν τον συσχετισμό που απορρίπτεται τώρα.

 

Μάλιστα τότε το κορυφαίο στέλεχος της Hellenic Train είχε αναφέρει ότι «το ρεύμα βραχυκυκλώματος που προέρχεται από την εναέρια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος 25 kVac δημιούργησε ένα τόξο με θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από το «σημείο ανάφλεξης» του λαδιού, με αποτέλεσμα την πυρκαγιά και την έκρηξη του λαδιού».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπεύθυνος του αρμοδίου Εργαστηρίου του ΕΜΠ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα έλαια σιλικόνης δεν είχαν καμιά συμμετοχή στην εν λόγω έκρηξη, είναι βραδυφλεγή, δεν υπήρξε «πολυμερισμός» τους κλπ.

Επίσης ο κ. Καρώνης φέρεται να ζήτησε προσφάτως κι ειδικά πειράματα με την εξέταση των παλαιών ελαίων του μετασχηματιστή από την καταστραφείσα εμπορική αμαξοστοιχία μήπως αυτά είχαν διαφορετική «χημική συμπεριφορά», χωρίς όμως να διαπιστωθεί και πάλι κάτι τέτοιο.

Αναδημοσίευση άρθρου https://www.in.gr/

Related Articles

Back to top button