AUTO-MOTOFACEBOOKNOMIKA ΘΕΜΑΤΑUncategorizedΑΣΦΑΛΕΙΑΑΣΦΑΛΙΣΗΕΠΙΧ/ΣΕΙΣΖΩΑ-ΦΥΣΗκοινωνικάΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑπερίεργαΠολιτικήΤΑΞΙΔΙΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τράκαρα με ζώο στην εθνική οδό – Θα αποζημιωθώ για τη ζημιά;

Αναδημοσίευση από gocar

Όλο και πιο συχνά είναι τα ατυχήματα με ζώα στους αυτοκινητόδρομους. Το θέμα είναι τι ενέργειες κάνεις μετά και αν μπορείς να αποζημιωθείς.

Οι συγκρούσεις οχημάτων με ζώα έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα. Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς τα ατυχήματα στο οδικό δίκτυο αυξάνονται. Αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι τα μεγάλα θηλαστικά, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυξάνονται πληθυσμιακά τις τελευταίες δεκαετίες και κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνιση τους στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που έχει κατακερματίσει, χωρίς καμιά πρόβλεψη, τους οικότοπους τους, όσο και στην έλλειψη προληπτικών μέτρων στους δρόμους (κατάλληλη σήμανση, διαβάσεις, κ.α.), αλλά και στην έλλειψη οδικής παιδείας.

Πώς αντιδράς μετά το ατύχημα

Σε περίπτωση που δεν μπορείς να αποφύγεις το τροχαίο και συγκρουστείς με το ζώο, έλεγξε αμέσως την υγεία των συνεπιβατών και φυσικά τη δική σου. Αν υπάρχει τραυματισμός κάλεσε αμέσως το ΕΚΑΒ στο 166 και την Αστυνομία στο 100. Βγες με προσοχή από το όχημα και βάλε το τρίγωνο σε απόσταση ώστε να είσαι διακριτός από τους οδηγούς που ακολουθούν.

Με επιφύλαξη έλεγξε το ζώο. Προσοχή, διότι μπορεί να έχει τραυματιστεί ελαφρά και να σου επιτεθεί. Ειδοποίησε την Τροχαία για να καταγράψει το συμβάν και ενημέρωσε την ασφαλιστική σου, προκειμένου να στείλει οδική βοήθεια. Εάν είναι δυνατό φωτογράφισε τον τόπο ατυχήματος, το όχημα και το χτυπημένο ζώο, ώστε να έχεις αποδείξεις ότι το ατύχημα προκλήθηκε λόγω της κυκλοφορίας του ζώου στον δρόμο.

Θα αποζημιωθείς για τη ζημιά;

Η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή. Κατ’ αρχάς υπάρχουν πολλές παράμετροι. Η πρώτη παράμετρος είναι εάν το ζώο ήταν αδέσποτο ή είχε ιδιοκτήτη και είχε ξεφύγει, έχοντας πάνω του το σχετικό καρτελάκι.

Εάν το ζώο είχε ιδιοκτήτη, τότε η υπαιτιότητα για το ατύχημα ανήκει στον κάτοχο του ζώου και είναι αυτός ο οποίος υποχρεούται να καλύψει το κόστος της ζημιάς με βάση το νόμο (άρθρο 924 ΑΚ). Εάν το ζώο δεν είχε ιδιοκτήτη, τότε υπεύθυνος για την αποζημίωση είναι ο εκάστοτε Δήμος ή Περιφέρεια στον οποίο ανήκει ο δρόμος που έγινε το συμβάν. Σε αυτήν την περίπτωση η ασφαλιστική κινείται νομικά απέναντι στον Δήμο.

Σε περίπτωση που το τροχαίο ατύχημα έγινε σε αυτοκινητόδρομο, τότε αρμόδια για την αποζημίωση είναι η ανάδοχος εταιρεία που διαχειρίζεται το οδικό δίκτυο και είναι υποχρεωμένη να εποπτεύει τον δρόμο, αλλά και την περίφραξή του, όπως και τα μέτρα προστασίας.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω και της συχνότητας των συμβάντων, εξετάζουν τις περιπτώσεις των τροχαίων ατυχημάτων με ζώα ανά περίπτωση. Οι διαδικασίες για ένα τέτοιο ατύχημα είναι διαφορετικές και δυστυχώς περίπλοκες. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το τροχαίο ατύχημα συμβεί σε αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας, την συντήρηση του οποίου έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία με σύμβαση, θα πρέπει να γίνει μελέτη της σχετικής σύμβασης παραχώρησης, η οποία ρυθμίζει και τα σχετικά ζητήματα της ευθύνης για ζημίες που προξενούνται σε τρίτους κατά την κυκλοφορία τους στην οδό.

Ωστόσο, έχει γίνει δεκτό πολλές φορές από τα δικαστήρια (τόσο πολιτικά όσο και διοικητικά) ότι ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η ευθύνη εξακολουθεί να βαραίνει τον οικείο Δήμο λόγω παράλειψης εκπλήρωσης της υποχρέωσης για περισυλλογή των αδέσποτων ζώων που κυκλοφορούν εντός των ορίων της χωρικής του αρμοδιότητας, έναντι των ατόμων που υφίστανται ζημίες λόγω της κυκλοφορίας αυτών.

Επίσης, έχει υπάρξει συμβάν σε κόμβο εθνικής οδού, όπου η ανάδοχος εταιρεία αρνήθηκε να πληρώσει ισχυριζόμενη πως το ατύχημα σημειώθηκε σε κόμβο, κάτι που σημαίνει ότι εκεί ο αυτοκινητόδρομος δεν μπορεί να περιφραχτεί, οπότε μπορεί να εισέλθει οποιοδήποτε ζώο, είτε άγριο είτε οικόσιτο.

Πηγή https://www.gocar.gr/

Υ.γ Επειδή τα σε πολλα ατυχήματα τα πράγματα δεν είναι απλά και οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες , χρονοβόρρες και κοστοβόρες προτείνουμε να επιλέγετε πάντα έναν επαγγελματία Ασφαλιστικό πράκτορα και φυσικά να έχετε και ένα Ανεξάρτητο συμβόλαιο Νομικής προστασίας μικτής οικογενειακής κάλυψης

Related Articles

Back to top button