ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έρωτας: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο;

Ο έρωτας είναι… τυφλός, συνηθίζουμε να λέμε και χάρη σε νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Sciences, τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά να κατανοήσουμε γιατί.

Ενώ ξέρουμε ότι μας ανανεώνει, ο έρωτας μπορεί να επηρεάσει και τον εγκέφαλο, απελευθερώνοντας τη λεγόμενη ορμόνη της αγάπης, την ωκυτοκίνη, που είναι υπεύθυνη για την ευφορία που νιώθουμε όταν ερωτευόμαστε.

Πώς λειτουργεί όμως, το μέρος του εγκεφάλου που «βάζει» το αγαπημένο μας πρόσωπο στο υψηλότερο βάθρο στην ζωή μας;

Στην πρώτη μελέτη παγκοσμίως, που διερεύνησε την σχέση μεταξύ του συστήματος ενεργοποίησης συμπεριφοράς του ανθρώπινου εγκεφάλου και της ρομαντικής αγάπης, οι ερευνητές εξέτασαν 1556 νεαρούς ενήλικες που αναγνώρισαν ότι είναι «ερωτευμένοι».

Έρωτας VS εγκεφάλου

Οι ερωτήσεις της έρευνας επικεντρώθηκαν στη συναισθηματική αντίδραση των συμμετεχόντων στον σύντροφό τους, στη συμπεριφορά τους γύρω τους και στην εστίαση που έδωσαν στο αγαπημένο τους πρόσωπο.

Αποδεικνύεται ότι όταν είμαστε ερωτευμένοι, ο εγκέφαλός μας αντιδρά διαφορετικά, καθώς έχουμε την τάση να επικεντρωνόμαστε κυρίως στο αγαπημένο μας πρόσωπο.

«Γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την εξέλιξη της ρομαντικής αγάπης. Θεωρείται ότι προέκυψε για πρώτη φορά πριν από περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια. Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι μιλούσαν για αυτήν, αναγνωρίζοντάς την ως μια εκπληκτική αλλά ταυτόχρονα τραυματική εμπειρία» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο έρωτας συνδέεται με αλλαγές στην συμπεριφορά καθώς και στα συναισθήματα» συμπληρώνει.

«Γνωρίζουμε τον ρόλο που παίζει η ωκυτοκίνη, επειδή κύματά της κυκλοφορούν στο νευρικό μας σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος όταν αλληλεπιδρούμε με αγαπημένα πρόσωπα», εξηγούν οι ερευνητές.

«Η ιδιαίτερα σημασία που αποδίδουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα ωστόσο, οφείλεται στον συνδυασμό της ωκυτοκίνης με την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που απελευθερώνει ο εγκέφαλός μας όταν είμαστε ερωτευμένοι. Ουσιαστικά, η αγάπη ενεργοποιεί μονοπάτια στον εγκέφαλο που σχετίζονται με θετικά συναισθήματα» επισημαίνουν οι ίδιοι.

Το επόμενο στάδιο της έρευνας περιλαμβάνει τη διερεύνηση των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην προσέγγισή τους όσον αφορά τις ρομαντικές σχέσεις αλλά και μια παγκόσμια έρευνα που θα προσδιορίζει τέσσερις διαφορετικούς τύπους συντρόφων.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button