ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Απόδοση 40% με μεγάλα deals και εισροές από το εξωτερικό

Το 2023 θα μείνει στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς ως η χρονιά με τις περισσότερες εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό. Με τα κέρδη του γενικού δείκτη να ξεπερνούν το 39,1% (κι ενώ εκκρεμούν άλλες τρεις συνεδριάσεις…), τα στοιχεία για την αλλαγή της εικόνας της αγοράς, είναι αποκαλυπτικά: Πέρσι τον Δεκέμβριο υπήρχαν ενεργοί κωδικοί στο Χρηματιστήριο 18.374. Με στοιχεία έως και τον Νοέμβριο του 2023 οι νέοι κωδικοί έχουν προσεγγίσει τις 27.000 και απομένει η καταγραφή ενός ακόμα μήνα, αυτού που διανύουμε. Στο ισοζύγιο εισροές – εκροές κεφαλαίων από τους ξένους το 2022 οι καθαρές εισροές ήταν της τάξης των 11,35 εκατ. ευρώ. Φέτος το μέγεθος αυτό έχει… απογειωθεί και πλησιάζει τα 809 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον, ότι μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το Χ.Α. και από τους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές όπου σε ετήσια βάση με στοιχεία έως και τις 15 Δεκεμβρίου εμφανίζονται ως αγοραστές και καθαρές εισροές 93,3 εκατ. ευρώ.

Η εξήγηση βεβαίως, δεν είναι άλλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που ξεκίνησε από το καλοκαίρι που μας πέρασε με τη Scope Ratings και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο ά τρίμηνο του 2024 με την αναμενόμενη αναβάθμιση της Moody’s. Στα θετικά, ότι μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και εναλλαγής κομμάτων στην εξουσία από το 2019 και με επιβεβαίωση στις διπλές εκλογές Μαΐου – Ιουνίου 2024 εμπεδώνεται κλίμα πολιτικής σταθερότητας, στοιχείο απαραίτητο, εκτός από τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το οποίο, δεν ήταν εύκολο, εξαιτίας δύο πολέμων, ένός που κρατάει δύο χρόνια στην Ουκρανία και ενός  που ξέσπασε τον Οκτώβριο στην Μέση Ανατολή,  με καλπασμό των επιτοκίων σε άνω του 5% στις ΗΠΑ και άνω του 4% στην Ευρώπη, διατήρησης του πληθωρισμού σε απαγορευτικά επίπεδα, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη, σύμφωνα άλλωστε με τον επικεφαλής της ΕΧΑΕ Γιάννο Κοντόπουλο σε όρους ευρώ. Πολύ απλά, το Χ.Α. σημειώνει τα περισσότερα κέρδη σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές στην Γηραιά Ήπειρο.

Μέσα σε αυτό το ενθουσιώδες κλίμα για την αγορά προχώρησαν αυξήσεις κεφαλαίου και deals, μεταξύ των οποίων: Η MIG πούλησε την Attica Group στη συνδεδεμένη με την Τράπεζα Πειραιώς Strix, μηδενίζοντας τον ισολογισμό της από δάνεια. Η Attica Group στη συνέχεια απορρόφησε την ΑΝΕΚ, με τις τελικές πράξεις να ολοκληρώνονται στις αρχές Δεκεμβρίου. Η Inform Λύκος απορροφήθηκε από την Austria Card, άλλοτε θυγατρική της στην Αυστρία και πλέον υπάρχει μία εταιρεία που διαπραγματεύεται σε δύο χρηματιστήρια, το Χ.Α. και της Βιέννης. Tα assets της Frigoglass πέρασαν στους δανειστές της ομολογιούχους, καθώς αθέτησε πληρωμές δόσεων το 2022, δημιουργώντας νέο τοπίο στην εταιρεία. Η Intrakat με κεφαλαιοποίηση πλέον περί τα 700 εκατ. ευρώ έχει φτάσει να διαθέτει ανεκτέλεστο έργων πάνω από 5 δισ. ευρώ μετά την εξαγορά της Άκτωρ από την Ελλάκτωρ, η οποία Ελλάκτωρ με τη σειρά της απολαμβάνει ρευστότητα της τάξης των 650 εκατ. ευρώ και ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση στην αγορά για επιστροφή κεφαλαίου εντός του 2024. Η Ελλάκτωρ τελευταία πούλησε το 25% που είχε απομείνει στην Άνεμος στη Motor Oil , ενώ η Intrakat συνήψε στρατηγική συμμαχία με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε η Ideal με ιθύνοντα νου τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου απέκτησε τα Attica Stores, ενώ προσφάτως ολοκλήρωσε την έκδοση ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ. Ο Σωκράτης Κόκκαλης από την πλευρά του προέβη στην εξαγορά της Κλουκίνας Λάππας, η οποία εντός του 2024 θα μετατραπεί σε Intracom Properties, ενώ στην τελική φάση εξυγίανσής της οδεύει η Ιντραλότ. Η ΔΕΗ που το 2018 εμφάνιζε ζημίες 1 δισ. ευρώ, πλέον οδεύει σε EBITDA 1,2 δισ. ευρώ για το 2023 με εξαγορές της ENEL Romania και της Κωστόβολος στην Ελλάδα. Η Unicredit απέκτησε σχεδόν το 10% της Alpha Bank και η διασπορά της ΕΤΕ αυξήθηκε κατά 22%, μετά την πώληση μέρους της συμμετοχής του ΤΧΣ. Τον ίδιο δρόμο δε, ακολούθησε το ΤΑΙΠΕΔ στην HelleniQ Energy, όπου η μετοχική του θέση μαζί με την Paneuropean Oil μειώθηκαν σε 71% από 82% πριν.

Αυτοί, μεταξύ άλλων, ήταν μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν στην υπεραπόδοση της αγοράς το 2023 και όπως όλα δείχνουν, το ίδιο θετικό κλίμα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024 σε περιβάλλον πια, μείωσης των επιτοκίων, όπως, άλλωστε, προσδοκούν οι αναλυτές σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στο Χ.Α. μέχρι τον Μάρτιο και η πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Πειραιώς, είναι μόλις μερικά από τα stories που πρόκειται να απασχολήσουν τους επενδυτές από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2024.

Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!

!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,
‘https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);
fbq(‘init’, ‘310545344564279’);
fbq(‘track’, ‘PageView’);

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button