ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠολιτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Βραζιλία: Η κυβέρνηση Λούλα προτείνει τη φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας κάλεσε σήμερα τις χώρες της G20 να «βρουν αποτελεσματικές λύσεις προκειμένου οι ευπορότεροι να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους σε φόρους», εκφράζοντας την ελπίδα μια κοινή θέση της ομάδας των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη να έχει υιοθετηθεί έως τον Ιούλιο.

«Παρά τις πρόσφατες προόδους, είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι δισεκατομμυριούχοι συνεχίζουν να ξεφεύγουν από τα φορολογικά συστήματά μας, καταφεύγοντας σε μια σειρά στρατηγικών», δήλωσε ο Φερνάντο Χαντάντ, κατά την έναρξη της δεύτερης και τελευταίας ημέρας της Συνόδου των ΥΠΟΙΚ χωρών της G20 στο Σάο Πάολο.

«Αναρωτιέμαι ειλικρινά πώς επιτρέψαμε αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται. Εάν ενεργήσουμε από κοινού, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα πρόσωπα θα συνεισφέρουν στις κοινωνίες μας και στη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη», υπογράμμισε.

Η Βραζιλία έχει αναλάβει από τον Δεκέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία της G20, μιας ομάδας χωρών που αντιπροσωπεύει το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η ελάχιστη φορολόγηση των πλουσιότερων ανθρώπων σε διεθνές επίπεδο αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Μπραζίλια. Ο Χαντάντ ελπίζει σε μία συμφωνία για μια κοινή δήλωση έως την επόμενη συνάντησε σε επίπεδο υπουργών της G20 τον Ιούλιο.

Μια «δίκαιη και κλιμακούμενη φορολόγηση» αποτελεί «το κλειδί για την επίλυση πολλών προκλήσεων με τις οποίες βρισκόμαστε αντιμέτωποι», υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο μιας συνάντησης που ήταν ειδικά αφιερωμένη σε αυτό το θέμα σήμερα το πρωί, η Βραζιλία προσκάλεσε τον Γάλλο οικονομολόγο και ειδικό στις ανισότητες και τους φορολογικούς παραδείσους Γκαμπριέλ Ζουκμάν να παρουσιάσει τις προτάσεις του για μια ελάχιστη φορολόγηση της περιουσίας των δισεκατομμυριούχων.

Χθες, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό ΛεΜερ δήλωσε πως το Παρίσι θέλει να «επιταχύνει» τις διαπραγματεύσεις σε διεθνές επίπεδο για αυτό το θέμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button